Záborská kritizuje Flašíkovú za výroky o Rómoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zasadnutie Zastupiteľstva BSK
Poslankyňa Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Monika Flašíková - Beňová počas 1. zasadnutia Zastupiteľstva BSK. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Europoslankyňu Annu Záborskú (KDH) pobúrili dnešné výroky v pléne Európskeho parlamentu (EP) z úst kolegyne Moniky Flašíkovej-Beňovej (Smer-SD). Obe reprezentujú Slovensko. Flašíková-Beňová vystúpila pred zástupcami európskej dvadsaťsedmičky po prijatí rezolúcie, ktorou EP odsúdil vyhosťovanie bulharských a rumunských Rómov z Francúzska. „Na Slovensku dnes oslavujeme pamätný deň holokaustu. Počas Slovenského štátu bolo zo SR vyvezených do koncentračných táborov viac ako 100-tisíc Židov, Rómov, homosexuálov či telesne postihnutých ľudí, preto som aj dnes podporila túto rezolúciu, ktorej som zhodou okolností aj predkladateľkou,“ povedala v Europarlamente Flašíková-Beňová. Záborskej sa prirovnanie holokaustu k deportácii Rómov nepáči. „Pani poslankyňa Flašíková-Beňová to urobila a nehorázne tak zneužila milióny nevinných obetí nacizmu, ktoré boli zavraždené v koncentračných táboroch, na lacnú politickú propagandu,“ myslí si Záborská.

Flašíková-Beňová v pléne ďalej povedala, že považuje za veľmi dôležité, aby Európa ukázala, že niečo také ako holokaust už v súčasnosti ani v budúcnosti nechce. „Prežili sme v Európe dve veľké vojny a je teraz najvyšší čas práve po tom, čo Francúzsko začalo vo veľkej miere deportovať rumunských Rómov naspäť do krajiny, aby sme ukázali, že takéto veci pre nás nie sú akceptovateľné a k tomu dopomohlo aj hlasovanie za túto rezolúciu,“ vyhlásila Flašíková-Beňová. Podľa Záborskej poslankyňa porovnáva neporovnateľné. „Očakávam, že sa nad svojím výrokom zamyslí a verejne sa ospravedlní,“ dodala Záborská.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anna ZáborskáMonika Beňová