Začal sa súdny spor o búranie PKO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pko
Foto: SITA/Marián Peiger

Stavby na pozemkoch neboli predmetom predaja

Podľa žaloby spoločnosť Henbury Development už v apríli 2005 požiadala mesto o kúpu pozemkov na nábreží Dunaja. Informovala, že tam chce uskutočniť investičný projekt revitalizácie dunajského nábrežia River side city, ktorý podľa tejto spoločnosti predpokladal aj odstránenie stavieb vo vlastníctve mesta nachádzajúcich sa na týchto pozemkoch, vrátane budovy PKO.

Mestské zastupiteľstvo v júni 2005 schválilo predaj pozemkov. „Žalobca v žalobnom návrhu tvrdí, že muselo byť jasné, že keď mesto odsúhlasilo predaj pozemkov za účelom realizácie predmetného investičného zámeru, automaticky odsúhlasilo aj búranie stavieb na predmetných pozemkoch a mestské zastupiteľstvo v rámci realizácie tohto investičného projektu schválilo aj odstránenie budovy PKO,“ uviedla sudkyňa. Stavby na pozemkoch neboli predmetom predaja.

Žalobca a mesto v júni 2006 uzatvorili zmluvu o spolupráci, v ktorej vzájomne upravujú svoje práva a povinnosti v súvislosti s odstránením na pozemkoch stojacich stavieb vo vlastníctve mesta. Mesto sa zaviazalo, že do šiestich mesiacov od podpísania tejto zmluvy podá na príslušný stavebný úrad žiadosť o vydanie povolenia na odstránenie stavieb a umožní žalobcovi demolačné práce a odpojenie energií od stavieb.

Stavebné, resp. búracie povolenie bolo vydané, ale mesto podľa žalobcu nesplnilo zmluvné podmienky so zdôvodnením, že musí nájsť adekvátnu náhradu na organizovanie kultúrnych podujatí. Neskôr mesto dostalo výpoveď z nájmu pozemkov k 31. marcu 2009, záväzky si podľa žalobcu nesplnilo. Termín platnosti búracieho povolenia sa viackrát predlžoval, teraz platí do 31. decembra. Minulý rok v novembri strany uzavreli preberací protokol, že mesto odovzdá spoločnosti stavby na pozemku, ten sa menil dodatkami, aby sa v PKO mohli uskutočniť už naplánované akcie.

BRATISLAVA 10: novembra (WEBNOVINY) – Okresný súd Bratislava I. dnes otvoril spor medzi Spoločnosť Henbury Development, ktorá vlastní pozemky pod Parkom kultúry a oddychu v Bratislave a mestom Bratislava.

Spoločnosť sa domáha potvrdenia platnosti právnych úkonov (Zmluvy o spolupráci a Preberacieho protokolu) a ich dodatkov, ktorými sa podľa žalobcu hlavné mesto zaviazalo zabezpečiť zbúranie PKO na náklady spoločnosti.

Pojednávanie však bolo krátko po začiatku odročené na 5. decembra. O odročenie požiadala právnička mesta, pretože ich strana sa doteraz písomne nevyjadrila k žalobe, čo chce urobiť do ďalšieho termínu pojednávania. Doteraz podľa ich vyjadrení počítali s mimosúdnym urovnaním sporu.

Ako uviedol hovorca primátora Bratislavy Milana Ftáčnika Ľubomír Andrassy, hlavné mesto na dnešnom pojednávaní Okresného súdu Bratislava I vo veci súvisiacej s PKO požiadalo o vytýčenie nového termínu konania, pretože samospráva sa chce vyjadriť k žalobe spoločnosti Henbury Develpoment.

Podľa hovorcu však mesto Bratislava prekvapilo, že magistrát nebol písomné informovaný o tom, že súd neakceptoval žiadosť mesta o odročenie pojednávania. O podaní žiadosti na odročenie pojednávania bola v piatok informovaná aj druhá strana, spoločnosť Henbury Development. „Tento krok mesta vychádza zo snahy riešiť budúcnosť PKO mimosúdnou cestou,“ dodal Andrassy.

Súd sa začal bez právničky mesta

Mesto Bratislava žiadalo už vopred o odročenie dnešného pojednávania so zdôvodnením, že sa snaží o mimosúdnu dohodu so žalujúcou stranou a na začiatok pojednávania právnička mesta ani neprišla.

Právnik Hebury Development však s odročením nesúhlasil. „Prebiehajúce rokovania medzi žalobcom a žalovaným sa netýkajú predmetu tohto sporu, ale ide o požiadavku žalovaného, aby mu umožnil vykonať údržbu, správu a temperovanie budovy PKO,“ upozornil na súde. Sudkyňa začala pojednávať bez prítomnosti zástupcov mesta, jeho právnička prišla asi po trištvrte hodine.

Podľa jej slov boli prekvapení, že pojednávanie sa koná. Sudkyňa však povedala, že mesto o tom vopred informovala. Mimosúdne rokovania so spoločnosťou podľa slov právničky boli ešte aj v piatok. Mesto ponúkalo zámenu dotknutých pozemkov za iné, ponúklo viacero alternatív. Právnička mesta podotkla, že práve dodnes bol termín, dokedy mala byť mestu protokolárne odovzdaná budova PKO.

Platnosť právnych úkonov, ktoré chce spoločnosť súdne potvrdiť, mesto odmieta. „Ide o absolútne neplatný právny úkon, nakoľko zbúranie budovy PKO, alebo akejkoľvek budovy vo vlastníctve hlavného mesta, je tak závažným úkonom, na ktorý sa vzťahuje súhlas poslancov mestského zastupiteľstva,“ uviedla právnička mesta s tým, že takýto súhlas by musel byť súčasťou uznesenia.

Mesto má PKO vo vlastnej správe

Mesto Bratislava dnes prevzalo od spoločnosti Henbury Development budovu Parku kultúry a oddychu (PKO) späť do svojej správy. Ako agentúru SITA informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, mesto v nadchádzajúcich dňoch vykoná komplexnú prehliadku objektu a príjme opatrenia, ktoré zabezpečia nevyhnutnú technickú prevádzku a údržbu PKO.

Ide hlavne o energetické zabezpečenie prevádzky budovy na nadchádzajúce zimné mesiace, aby nedošlo k ďalšiemu poškodeniu objektu. Ako hovorca ďalej uviedol, vlastník pozemkov sa zároveň s mestom dohodol, že odstráni oplotenie z vonkajšej strany budovy.

Primátor Milan Ftáčnik a riaditeľ magistrátu Viktor Stromček podľa hovorcu pripravujú pracovné stretnutie zástupcov spoločnosti Henbury Development s bratislavskými poslancami na tému ďalšieho možného využívania PKO pre potreby mesta, organizovanie spoločenských a kultúrnych podujatí. Pracovné stretnutie by sa malo uskutočniť do konca mesiaca. „Realizované kroky vedenia mesta vychádzajú z platných uznesení mestského zastupiteľstva a snahy primárne riešiť budúcnosť PKO na základe dohody s vlastníkom pozemkov, nie súdnou cestou,“ uviedol Andrassy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír AndrassyMilan FtáčnikViktor Stromček
Firmy a inštitúcie PKO