ZAJAC: SDKÚ postavilo Radičovej nôž na krk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zajac
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Predsedom Občianskej konzervatívnej strany (OKS) ostáva aj po dnešnom republikovom sneme strany Peter Zajac. OKS dnes volila aj piatich podpredsedov, ani tu však neprišlo k zmenám. Republikový snem strany zvolil za podpredsedov Zuzanu Dzivjakovú, Františka Šebeja, Petra Osuského, Ondreja Dostála a Tibora Tkáča, predsedom programovej rady ostáva Rudolf Zajac. Jedinou novou tvárou OKS je oddnes Ján Hacaj, ktorý je ústredným tajomníkom OKS.

OKS sa dnes opätovne zaviazalo podporovať vládu v dnešnom zložení a nijako sa nepodieľať na jej páde, pričom sa strana bude držať programového vyhlásenia. OKS založili najmä bývalí poprední členovia Demokratickej strany. Ustanovujúci snem strany sa konal 8. decembra 2001.

OKS: SDKÚ postavilo Radičovej nôž na krk, tvrdí Zajac

V prípade, ak by nebol zvolený nový generálny prokurátor a predsedníčka vlády Iveta Radičová by podala demisiu, stratila by koalícia podporu štyroch poslancov Občianskej konzervatívnej strany (OKS), ktorí sú dnes členmi poslaneckého klubu Most-Híd. Skonštatoval to dnes na tlačovej besede po skončení republikového snemu OKS novozvolený predseda strany Peter Zajac. OKS by v takom prípade požadovalo nové rokovania o zostavení vlády. „To, k čomu sme sa zaviazali, to znamená podpora tejto vládnej koalície, prestane v tej chvíli mať automatickú platnosť,“ povedal Zajac a dodal, že OKS podporuje koalíciu len v tomto zložení, na čele s Radičovou.

„V prípade vytvorenia koaličnej vlády s pomocou opozičných strán odíde OKS do tvrdej opozície,“ zdôraznil Zajac. Či OKS podporí zmenu rokovacieho poriadku NR SR, aby voľba generálneho prokurátora mohla byť verejná, dnes ešte nevedia povedať. Zajac však pripomenul, že situácia, ktorá v koalícii nastala pre voľbu generálneho prokurátora nevznikla dnes, ale má svoju históriu. „Všetko sa začína tým, že poslanec (Stanislav – pozn. SITA) Janiš z SDKÚ navrhol za generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Tým vlastne SDKÚ postavilo Ivete Radičovej nôž na krk,“ konštatoval Zajac. Podľa neho celá situácia začala zlyhaním SDKÚ-DS, menovite Mikuláša Dzurindu pri prvej voľbe generálneho prokurátora, pretože bez Dzurindovho vedomia nemohol žiaden poslanec SDKÚ-DS Trnku navrhnúť.

Ak dnes poslanci SDKÚ-DS hovoria, že ich predseda Dzurinda sa o všetkom dozvedel až po svojom návrate z USA, podľa Zajaca to nezodpovedá faktom. „Nie sme zastúpení v Koaličnej rade, ale to, čo vieme z Koaličnej rady, ktorá vtedy zasadala, je to, že uprostred Koaličnej rady predsedníčka vlády telefonovala s Mikulášom Dzurindom a v tej chvíli SDKÚ-DS zmenilo názor na to, či je pán prokurátor Ján Hrivnák, ktorý bol dovtedy kandidátom SDKÚ. V tej chvíli ním prestal byť,“ konštatoval Zajac.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta RadičováJán HrivnákPeter Zajac
Firmy a inštitúcie OKS Občianska konzervatívna strana