Obce na Kysuciach odrezali od sveta masy snehu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) –

Predpoveď počasia na stredu

V stredu bude jasno až polooblačno, na severe a východe Slovenska prevažne oblačno. Miestami, najmä na severe a východe sa vyskytne slabé sneženie alebo snehové prehánky. Najvyššia denná teplota bude -5 až 0 stupňov, v južnej polovici západného Slovenska a na juhu stredného a východného Slovenska okolo 2 stupňov Celzia.

Teplota na horách vo výške 1500 metrov klesne na -10 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 3 až 7 metrov za sekundu (10 až 25 kilometrov za hodinu). Na juhozápade a východe miestami v nárazoch okolo 12 metrov za sekundu (45 kilometrov za hodinu).

V Krásne nad Kysucou v okrese Čadca aj v ďalších obciach na stredných Kysuciach vyhlásili v utorok ráno mimoriadnu situáciu pre dlhotrvajúce intenzívne sneženie.

Ako povedal v utorok pre agentúru SITA primátor mesta Krásno nad Kysucou Jozef Grapa, od mesta zostali odrezané niektoré osady, z ktorých sa nemôžu obyvatelia dostať do obchodov či do zdravotných stredísk. Podľa Grapu v odrezaných osadách žije približne 200 ľudí. Mesto sa snaží zabezpečiť dostupnosť prenajatou ťažkou technikou. Niektoré osady sa podarilo sprístupniť, ale niektoré stále nie sú dostupné ani pre peších. Od mesta zostali odrezané podľa Grapu napríklad osada u Gavlasa, Macurov, Hackov či U Sýkorov. Na kopcoch je podľa Grapu meter snehu. V meste je ho približne 70 – 80 centimetrov.

„Z dvojsmerných ciest sa stali jednosmerky. Sneh nemáme kam odhŕňať, musíme ho vyvážať za mesto,“ uviedol Grapa, podľa ktorého mimoriadnu situáciu vyhlásili aj v obciach Oščadnica, Zborov, Nová Bystrica, Stará Bystrica, Dunajov či Radôstka.

Úradníci v Čadci nevidia dôvod na vyhlásenie mimoriadnej situácie

Napriek tomu, že viacero obcí na Kysuciach zápasí v týchto dňoch s masami snehu, úradníci v Čadci nevidia dôvod na vyhlásenie mimoriadnej situácie. „Podľa názoru obvodného úradu toto nezodpovedá charakteru mimoriadnej
Sneh
Foto: SITA, AP

situácie. Tie práce skôr smerujú k cestnému zákonu a k údržbe miestnych komunikácií. Tam životy alebo zdravie priamo nie sú ohrozené, toto nie je mimoriadna situácia v takom zmysle ako ju kvalifikuje zákon,“

uviedol pre agentúru SITA šéf odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Čadci Marián Furka.

Starostovia vidia situáciu vo svojich obciach inak a preto si mimoriadnu situáciu vyhlásili sami, ako im to umožňuje zákon. „Všetky obce v celej Bystrickej doline sme vyhlásili mimoriadnu situáciu. S odborom civilnej ochrany a krízového riadenia v Čadci máme svoje skúsenosti už z obdobia povodní. Situáciu posudzujú od stola a mimoriadne situácie neradi vyhlasujú, aby s nimi potom nemali veľa práce. V zime im stačí, aby boli prejazdné hlavné cesty, ale to, že ľudia v uliciach a osadách uviazli v jeden a polmetrových závejoch, to už nevidia,“ povedal starosta Starej Bystrice Ján Podmanický.

V Novej Bystrici masy snehu polámali elektrické stĺpy

V susednej Novej Bystrici masy snehu polámali elektrické stĺpy a pretrhli elektrické vedenie. Jeden a polmetrové záveje odrezali od obce osadu so 70 obyvateľmi. „Do hornej časti Novej Bystrice- Vychylovky nepremáva ani
Sneh
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

autobus, takže ľudia sú tam zablokovaní a energetici tam pracujú na obnovení dodávky elektrickej energie. A na údržbu cestných komunikácií sa tam nedá použiť klasická technika, tam sa bude musieť použiť špeciálna technika. Tam to zodpovedá mimoriadnej situácii,“ priznal šéf odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Marián Furka.

Okrem niekoľkotýždňového vytrvalého sneženia skomplikovalo Kysučanom život najmä oteplenie v posledných dňoch. Desiatky centimetrov snehu na strechách a snehové mantinely popri cestách sa pod vplyvom vyšších teplôt pohli a padli do ulíc. „V uliciach máme toľko snehu, že tie cesty sa už nedajú odhŕňať. Sneh preto musíme bagrami nakladať do nákladných áut a odvážať mimo obce,“ povedal Podmanický. Starú Bystricu stálo odpratávanie snehu v posledných troch týždňoch už šesťtisíc eur, podľa starostu je to dvakrát viac ako náklady na celú vlaňajšiu zimnú údržbu.

V Liptovskom Mikuláši majú vyše pol metra snehu

Počas celého uplynulého týždňa a prvých dní tohto týždňa napadlo v Liptovskom Mikuláši vyše 60 cm snehu, ktorý spôsobil komplikácie ľuďom aj cestárom. Uviedol to hovorca mesta Peter Lehotský.

Radnica napriek intenzívnej snahe pracovníkov verejnoprospešných služieb skonštatovala, že situácia v prvých dňoch tohto týždňa si vyžaduje maximálne nasadenie a koordináciu.

„Naši zamestnanci vyrazili na cesty už o pol tretej ráno. Predpokladám, že minimálne do stredy budú pracovať na
Treskúca zima na Aljaške
Foto: SITA/AP

viac zmien. Nasadili sme všetkých našich 40 mechanizmov a ako posilu sme si od súkromných firiem požičali ďalšie,“

konštatoval riaditeľ verejnoprospešných služieb Jozef Klepáč.

Okrem komunikácií odpratávajú pracovníci verejnoprospešných služieb sneh aj z verejných priestranstiev, čistia autobusové zastávky a priechody pre chodcov. „Situácia je zložitá predovšetkým na parkoviskách sídlisk. Ak by rozpustený sneh na parkoviskách zamrzol, život ľudí by to výrazne skomplikovalo,“ podotkol primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. Podľa jeho slov zatiaľ nie je dôvod vyhlasovať výnimočný stav, naposledy sa tak stalo vo februári 2006. Vtedy počas niekoľkých dní napadlo až 70 centimetrov snehu.

„Ďakujem obyvateľom za trpezlivosť, robíme maximum. Chápem, že majú právo byť rozladení, že nie je všetko ako má byť. Viem, že občana to nezaujíma, ale my smieme čistiť iba cesty a chodníky, ktoré sú mestské,“ dodal Slafkovský. Mesto má na zimnú údržbu vyčlenených 80-tisíc eur. „Pri takejto zime sa z nich vyčerpá približne 50- až 60-tisíc eur,“ uzavrel Lehotský.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander SlafkovskýJán PodmanickýJozef Grapa