Zemplínsky podnikateľ Mikuláš Vareha je vo väzbe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mikulas vareha
Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes krátko pred 16. hodinou začal výsluch podnikateľa Mikuláša V. z východného Slovenska. Sudca pre prípravné konanie rozhodne o návrhu špeciálneho prokurátora zobrať podnikateľa do väzby. Na snímke obvinený Mikuláš V. (uprostred) vchádza do pojednávacej miestnosti. Banská Bystrica, 3. marec 2011. Foto: SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 3. marca (WEBNOVINY) – Zemplínsky podnikateľ Mikuláš Vareha, obvinený z daňového megapodvodu, skončil vo väzbe, do ktorej ho vzal sudca Špecializovaného trestného súdu – pracoviska v Banskej Bystrici. Urobil tak po výsluchu podnikateľa, ktorý sa začal dnes krátko pred 16. hodinou.

Dôvodmi väzby je obava z možného úteku alebo pokračovania v trestnej činnosti. „Obvinený aj prokurátor podali voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR,“ povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.

Prokurátor pôvodne dával návrh, aby sudca na podnikateľa uvalil väzbu aj pre dôvodnú obavu, že by obvinený mohol ovplyvňovať svedkov. Podľa vyjadrenia obhajkyne Ľubice Kolesárovej pre agentúru SITA jej klient je nevinný. Podnikateľ je obvinený z trestného činu krátenia dane a poistného. Celkovo mu štát v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32 729 204 eur). Mikulášovi Varehovi hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Podľa polície podnikateľ je konateľom v 77 firmách, z ktorých 51 bolo registrovaných ako platcovia DPH. Tieto spoločnosti medzi sebou obchodovali, pričom dohody ich konateľ uzatváral ústne sám so sebou, platby sa realizovali v hotovosti, tovar neopustil sklady, neexistujú doklady o jeho preprave, vozidlá firmy používali len sporadicky a väčšina spoločností nemala zamestnancov. Napriek tomu týchto 51 firiem v rokoch 2007 – 2009 dosiahlo tržby vo výške 705 miliónov eur, pričom vyprodukovali stratu 109 miliónov eur. Podľa vyhlásenia ministra financií Ivana Mikloša tieto firmy obchodovali s komoditami ako lykožrút smrekový, maštaľný hnoj, drevené bránky a kolíčky, debničky a podobne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mikuláš V.Mikuláš Vareha
Firmy a inštitúcie Špecializovaný trestný súd SR