Žitňanská presadila námietku v kauze ex-členov súdnej rady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lucia Žitňanská
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. februára (WEBNOVINY) – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) nechce, aby senát zostavený z ústavných sudcov Milana Ľalíka, Ľubomíra Dobríka a Petra Brňáka rozhodoval o sťažnosti vládou odvolaných členov Súdnej rady, ktorú podali na Ústavný súd SR.

Preto vláda prijala v stredu návrh rezortu spravodlivosti na podanie námietky predpojatosti uvedených členov senátu.

Námietka bola vznesená pre dôvodné pochybnosti o nepredpojatosti uvedených sudcov,“ zdôvodnil Žitňanskej návrh pre agentúru SITA hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Návrh rezortu spravodlivosti prijal kabinet spôsobom per rollam, teda obežníkom, bez zvolania rokovania vlády. Členovia vlády majú „rokovacie voľno“ až do 2. marca. O schválenom návrhu informuje internetová stránka vlády.

Súdna rada a zlyhanie

Traja bývalí členovia Súdnej rady – Richard Molnár, Daniel Hudák a Viliam Dohňanský sa obrátili s podnetom na ústavný súd po tom, ako ich vláda 19. januára odvolala. Namiesto nich do funkcie na členov súdnej rady vymenovala Ľudmilu Babjakovú, Jozefa Vozára a Alexandra Bröstla. „Je namieste, aby prišli noví, dôveryhodní ľudia, pretože Súdna rada v poslednom období zlyhala,“ zdôvodnila v januári svoj návrh na ich odvolanie ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS.)

Bývalý štátny tajomník ministerstva spravodlivosti za SNS, v súčasnosti sudca Najvyššieho súdu Daniel Hudák podľa medializovaných informácií neuspel na Ústavnom súde SR so sťažnosťou proti odvolaniu zo Súdnej rady. Senát pod vedením Jána Lubyho ju minulý týždeň odmietol z dôvodu „zjavnej neopodstatnenosti“. O sťažnosti Dohňanského a Molnára sa ešte nerozhodovalo. „Ak by sa tou vecou zaoberal senát, v ktorom sú menovaní traja ústavní sudcovia, bolo by potrebné, aby sa Ústavný súd SR zaoberal našou námietkou,“ povedal Bubla.

Všetci traja odvolaní bývalí členovia súdnej rady namietali porušenie ústavných práv, okrem iného aj práva na rovnaký prístup k verejným funkciám. Hudáka, Dohňanského a Molnára nominovala do Súdnej rady ešte vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel HudákLucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SRSúdna rada SR