Zlodeji sa pri okrádaní dôchodcov vydávajú za ich vnúčatá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Babka dochodkyna
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Seniorov sa snažia zlodeji okrádať premyslenými spôsobmi, často pod zámienkou emotívnych príbehov, pričom sa tvária ako ich vnuci či deti.

Upozorňuje na to polícia pri príležitosti Svetového dňa proti týraniu, zanedbávaniu a zneužívaniu seniorov. „Páchatelia zneužívajú ich dobrosrdečnosť a pod rôznymi zámienkami ich pripravujú často aj o celoživotné úspory,“ hovorí košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

V poslednom období sa rozšíril spôsob okrádania dôchodcov, ktorý policajti volajú „vnuk či syn v núdzi“.

Spočíva v tom, že páchateľ si obeť, staršiu osobu, vopred vyberie. Zavolá jej na pevnú linku a predstaví sa ako príbuzný, najčastejšie ako vnuk či syn.

Volá pod určitou zámienkou, napríklad, že chce kúpiť nehnuteľnosť ako výhodnú investíciu, kde potrebuje vyplatiť zálohu, ale momentálne nemá dostatok peňazí. Žiada preto od obete krátkodobú pôžičku, zväčša tritisíc až päťtisíc eur.

Pošle sekretárku alebo známeho

Dôchodcovia
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Ak obeť súhlasí, viackrát jej zatelefonuje, že je zaneprázdnený a pre peniaze pošle svoju „sekretárku“ alebo známeho. „Nič netušiaci dôchodca tak prichádza o všetky peniaze, ktoré neznámej osobe odovzdá. Odporúčame, aby si spätne telefonicky overili, či ide skutočne o príbuzného, alebo sú obeťami podvodníkov,“ uviedla policajná hovorkyňa.

K úsporám seniorov alebo k ich cennostiam sa páchatelia snažia dostať aj iným spôsobom. Ďalšou zámienkou býva operácia príbuzného po dopravnej nehode, alebo predaj rôzneho tovaru, prípadne ponuka služieb.

„Páchatelia často predstierajú výhru v lotérii alebo preplatok za energie, odpočet meračov, zvýšenie dôchodkov a podobne. Svoju dôveryhodnosť zvyšujú aj falošným preukazom alebo povolením,“ objasňuje Mésarová. Neohlásené služby cudzích odporúča polícia odmietnuť.

Nepúšťať cudzie osoby do domu

„Podpisovanie dokumentov predkladaných neznámymi osobami je vhodné najskôr konzultovať s príbuzným alebo právnikom. Bezdôvodnú a v niektorých prípadoch až násilnú pomoc, o ktorú ste nežiadali, radšej odmietnite,“ tvrdí polícia a radí, aby ľudia neotvárali cudzím a nepúšťali ich do domu či bytu ani pod zámienkou smädu, či potreby navštíviť toaletu.

„Udržiavanie dobrých vzťahov so susedmi môže tiež pomôcť. Vhodné je poznať ich telefónne čísla, pretože do príchodu polície sú v prípade potreby bezprostrednej pomoci najbližšie,“ spomína Mésarová.

Dôchodcovia a starší patria k jednej z najviac ohrozených skupín v súvislosti s majetkovou, ekonomickou, ale aj násilnou trestnou činnosťou. Z pohľadu polície ide o chránené osoby, ktorými sú obyvatelia vyššieho veku, staršie ako šesťdesiat rokov.

V minulom roku sa stalo obeťou trestných činov 1 653 osôb vo veku nad 60 rokov, z čoho bolo 754 mužov a 899 žien. Stali sa obeťami predovšetkým majetkovej a násilnej kriminality. V 36 prípadoch polícia riešila aj trestné skutky týrania blízkej a zverenej osoby, informovala Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia