ZMOS skúma, ako žijú Rómovia na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Romovia
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 20. februára (WEBNOVINY) – Ako žijú Rómovia približne v tretine slovenských miest a obcí sa snaží zistiť spoločný prieskum Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Rozvojového programu Organizácie spojených národov (OSN/UNDP).

V prieskume oslovili vyše 1060 obcí a miest, ktoré vykazujú vyššiu koncentráciu marginalizovaných rómskych obyvateľov. Ide o viac ako tretinu z celkového počtu 2928 miest a obcí, informovala hovorkyňa ZMOS-u Marta Bujňáková.

Rozvojový program OSN od septembra 2012 robí aktualizáciu ATLASU rómskych komunít na Slovensku. Od januára 2013 sa ZMOS pripojil k cielenému zberu dát z prostredia miest a obcí.

Prieskum je zameraný na mapovanie rómskych osád, komunít i sociálne vylúčených spoločenstiev a smeruje k získaniu dát z prostredia miestnej územnej samosprávy.

Tieto štatistické údaje budú základným východiskom ZMOS a UNDP pre pripomienkovanie a presadzovanie politík, ktoré môžu prispieť k riešeniu situácie marginalizovanej rómskej komunity. Súčasne sú výsledky prieskumu predpokladom pre zabezpečenie zmysluplného čerpania finančnej pomoci EÚ v programovacom období 2014 – 2020 s využitím potenciálu miest a obcí, ktorých sa problematika bezprostredne týka.

Rómovia
Foto: SITA/Viktor Zamborský

„Riešenie problematiky inklúzie rómskej komunity a presadzovania interetnického dialógu medzi etnickými skupinami, ktoré delia svet na svet minority a majority, je nevyhnuté riešiť v spolupráci s miestnou územnou samosprávou, ktorá má najbližšie k rómskej komunite a jej problémom,“ konštatuje predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Podľa Daniela Škoblu z UNDP metodika zberu dát nadväzuje na podobné mapovanie z roku 2004 a umožňuje urobiť výskum bez zásahu do ľudských práv jednotlivcov pri akceptovaní princípov ochrany a anonymity údajov.

Sieť regionálnych koordinátorov a anketárov Rozvojového programu OSN nadviazala kontakt a dialóg so zástupcami vybraných obcí a miest. Následne poverení zástupcovia členských obcí a miest ZMOS spracovávajú podklady pre masívny dotazníkový prieskum, ktorý obsahuje viac ako 450 údajov na vyplnenie. Údaje sa spracovávajú pre sedem základných blokov informácií: všeobecné údaje o obci/meste a osídlení, infraštruktúrne vybavenie, školstvo, dostupnosť služieb a zariadení, občianska a politická participácia, ekonomické aktivity a projektové aktivity.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Dvonč
Firmy a inštitúcie ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska