Zomrel najvyšší predstaviteľ Pravoslávnej cirkvi vladyka Ján

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladyka
Arcibiskup prešovský a Slovenska vladyka Ján. Foto: pcopresov.sk

PREŠOV 3. augusta (WEBNOVINY) – Vo veku 75 rokov zomrel vo štvrtok 2. augusta v nočných hodinách pravoslávny arcibiskup prešovský a Slovenska vladyka Ján.

Bol najvyšším predstaviteľom Pravoslávnej cirkvi na Slovensku od roku 2006. Agentúre SITA to potvrdil riaditeľ Pravoslávneho arcibiskupstva v Prešove Alexander Cap. Dátum poslednej rozlúčky zatiaľ nebol stanovený.

Pohreb najvyššieho predstaviteľa Pravoslávnej cirkvi na Slovensku bude v stredu 8. augusta v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove.

Informoval o tom riaditeľ úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove Alexander Cap. Posledná rozlúčka s hlavou Pravoslávnej cirkvi sa začne o 8:00 svätou liturgiou, o 10:00 budú pokračovať pohrebné obrady.

Arcibiskup Ján, občianskym menom Ján Holonič, zomrel 2. augusta v neskorých večerných hodinách po dlhšej chorobe vo veku 75 rokov. Dlhé roky pôsobil v michalovskej eparchii.

Za michalovského biskupa bol zvolený 22. mája 1983 a posvätenie (chirotóniu) na biskupa prijal 23. mája 1983. Pod jeho vedením bolo v Michalovciach zriadené cirkevné Stredné odborné učilište svätých Cyrila a Metoda a v roku 2005 Materská škola sv. Rastislava v Michalovciach.

Po úmrtí arcibiskupa prešovského, metropolitu Českých krajín a Slovenska, Nikolaja mu bola dňa 5. februára 2006 udelená hodnosť arcibiskupa. Dňa 11. marca 2006 ho Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove zvolilo za arcibiskupa prešovského a Slovenska a dňa 7. apríla 2006 bol intronizovaný do tejto služby.

Posvätná synoda Pravoslávnej cirkvi v Českých krajinách a na Slovensku spolu s duchovenstvom a veriacimi vyjadrujú úprimnú sústrasť a modlia sa za pokoj duše zosnulého vladyku Jána.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Pravoslávna cirkev