Zrušenie mimoriadnej schôdze je hlúpe, tvrdí politológ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gasparovic
Foto: SITA

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Zrušenie mimoriadnej schôdze, na ktorej by mal prezident Ivan Gašparovič vysvetliť svoje rozhodnutie nevymenovať na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, je podľa politológa Jána Baránka podkopanie demokracie.

Čakali sme, že mimoriadna schôdza nebude, no nie je to o arogancii moci strany Smer-SD, ale o hlúposti,“ povedal politológ s tým, že prezident by mal byť nestranícky. Záujmom štátu je podľa jeho slov poznať dôvody nevymenovania Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora a mimoriadna schôdza mala slúžiť práve na to.

To, že prezident poslal deväťstranový list, v ktorom uviedol dôvody nevymenovania Čentéša, zjavne nestačí,“ dodal Baránek. Smer-SD teda nevhodne nadraďuje subjektívne a stranícke záujmy nad záujmy štátu. „Myslím si, že je dosť dôležité dôvody prezidenta vedieť, keďže ide o dôležitý krok a rozhodnutie aj pre nás,“ poznamenal politológ.

Konanie vládnej strany je v rozpore s ústavou

Centes
Foto: SITA/Marián Peiger

Len hlúpa moc podľa neho nechce posúdiť dôvody obmedzenia a navyše aj obmedzenia parlamentu, ktorý teraz zrazu nechce diskutovať o tom, prečo Ivan Gašparovič koná proti jeho rozhodnutiu. „V tom prípade majú zrejme iné dôvody, ktoré nechcú povedať,“ doplnil pre agentúru SITA politológ Ján Baránek.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova ide o všeobecne podobný prístup, keď sa odmieta návrh opozičných poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze iba preto, že nemajú väčšinu. Jednak je to podľa jeho slov v zjavnom rozpore s duchom parlamentnej demokracie a sú dokonca aj právne názory, že je to v rozpore s ústavou.

Každý poslanec bez ohľadu na to, či patrí k opozícii alebo k väčšinovej strane, má rovnaký mandát a rovnaké práva. Ak rokovací poriadok predpokladá, že poslanci zvolávajú mimoriadne schôdze po splnení všetkých náležitostí, tak neschváliť napríklad schôdzu alebo jednoducho obštrukčným spôsobom dosiahnuť, že parlament nie je uznášaniaschopný, je v rozpore so základným princípom parlamentnej demokracie,“ vysvetlil Mesežnikov. Podľa neho ide v podstate o redukovanie možností poslancov plniť základné funkcie.

Vládna strana prezidenta v nevhodnej situácii podporuje

Parlament
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Vieme, že generálna prokuratúra nemá šéfa viac ako 20 mesiacov, situácia v justičnom systéme je naozaj zlá,“ konštatoval. Napokon ani schôdza NR SR o situácii v oblasti justície nebola zvolaná a znovu to bola podľa neho nevhodná prax, keď vládna strana znemožnila jej zvolanie.

Nakoniec aj samotný minister spravodlivosti Tomáš Borec uznal, že situácia v justícii je zlá. „Prezident sa na tom bohužiaľ priamo podieľa, a to tým, že nevymenoval Jozefa Čentéša, takže je celkom oprávnené, že poslanci chcú od neho vysvetlenie,“ povedal Mesežnikov pre agentúru SITA s tým, že prezident sa naozaj zamotal do zdôvodnení, ktoré boli úplne nepatričné.

Poslanci ho chcú adresne vypočuť, prečo porušuje princíp spolupráce medzi ústavnými inštitúciami,“ doplnil. Z tohto pohľadu, aj teda po stránke procedurálnej a aj po stránke vecnej, to, že Smer-SD odmieta umožniť poslancom ako takým, ktorí reprezentujú verejnosť, rokovať o situácii, je veľmi zlé. „Ide o situáciu, ktorá je absolútne nevhodná a nepriaznivá, spôsobil ju prezident, a vládna strana, ako aj predseda vlády ho v tom podporujú,“ dodal politológ Grigorij Mesežnikov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Grigorij MesežnikovIvan GašparovičJán BaránekJozef ČentéšTomáš Borec