Zverenci reedukačných centier sú hladní, normy sú nízke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedáleň, kuchárk
Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 8. novembra (WEBNOVINY) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa okrem reedukačného centra v Hlohovci pozrela aj na ďalších päť zariadení.

Zaujímalo ju, ako sa v nich dodržiavajú práva umiestnených maloletých. Správy z troch prieskumov sú už zverejnené, zvyšok bude k dispozícii v krátkom čase, napísala pre agentúru SITA ombudsmankina poradkyňa pre komunikáciu Alena Kuišová.

Kancelária verejného ochrancu práv uskutočnila prieskumy v reedukačných centrách v Hlohovci, Sološnici, Čerenčanoch, Zlatých Moravciach, Bačkove a v Spišskom Hrhove.

Správy z Reedukačného centra Hlohovec, Sološnica a Čerenčany už sú zverejnené na internetovej stránke www.vop.gov.sk/prioritne-temy-na-rok-2013. Správy z ostatných prieskumov budú k dispozícii v najbližšom období, informuje Kuišová. Následne bude zverejnená aj záverečná správa verejnej ochrankyne práv, ktorá bude hodnotiť stav dodržiavania práv maloletých umiestnených v reedukačných centrách na Slovensku.

Marcový prieskum v reedukačnom centre v Hlohovci poukázal aj na systémový problém. Ukázalo sa, že jeho chovanci bývajú hladní. Okrem chlapcov to právnikom z kancelárie ombudsmanky hovorili aj zamestnanci centra. Dubovcová ministerstvu školstva odporučila, aby urýchlene zvýšilo normatív na celodennú stravu pre deti v internátnych zariadeniach tak, aby mohli dostávať riadnu výživu.

Ako v reakcii pre agentúru SITA napísal v auguste hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák, súčasná stanovená výška finančného pásma na nákup potravín v príslušnom zariadení stačí. Ministerstvo školstva poverilo odbor školstva Obvodného úradu v Trnave, aby preverilo, ako reedukačné centrum v Hlohovci dodržuje stravovacie pravidlá. Podľa ich zistení sa v centre varí podľa noriem a receptúr, pestrosť jedál dosahuje požadovanú úroveň. Ombudsmanka a jej právnici však neriešili, či centrum dodržuje platnú legislatívu. Kritizovali, že normy sú nízke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana DubovcováMichal Kaliňák