Primátor Ľubľany chce byť premiérom Slovinska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovinsko
Foto: SITA/AP

ĽUBĽANA 11. októbra (WEBNOVINY) – Populárny primátor slovinskej metropoly Ľubľana Zoran Jankovič v utorok potvrdil, že si založí svoju vlastnú stranu, na ktorej čele bude kandidovať v decembrových predčasných parlamentných voľbách.

Jankovič, ktorý sa v Slovinsku teší pomerne veľkej popularite, to chce dotiahnuť až do premiérskeho kresla. To musel v septembri opustiť Borut Pahor po tom, ako jeho vláda nezískala dôveru parlamentu. Ľubľanský primátor chce Slovincov osloviť tvrdou pracou v záujme „obnovenia hodnôt štátu, optimizmu a pozitívneho prístupu“.

Hlasovanie o dôvere Pahorovej vláde bolo spojené s menovaním nových ministrov, no zákonodarný zbor ich podporiť odmietol. Prezident tak vyhlásil predčasné voľby, ktorých víťaz bude musieť zastaviť výrazné narastanie štátneho dlhu (takmer 44 percent hrubého domáceho produktu) a pokles ekonomického rastu. V dvojmiliónovej členskej krajine EÚ a eurozóny navyše rastie sociálne napätie a odpor k úsporným opatreniam.

Srbský rodák Jankovič sa prieskumoch verejnej mienky umiestňuje na druhom mieste za bývalým premiérom Janezom Janšom, ktorý je trestne stíhaný pre obvinenia z korupcie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Borut PahorZoran Jankovič