Človek v ohrození posiela na Haiti prvú pomoc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Haiti, zemetrasenie
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 19. januára (WEBNOVINY) – Združenie Človek v ohrození dnes odoslalo prvú časť verejnej zbierky na pomoc obyvateľom Haiti. Človek v ohrození použije 25 000 eur na urgentnú humanitárnu pomoc v spolupráci s českým združením Člověk v tísni a írskym partnerom Concern, ktorí už majú v krajine svojich humanitárnych pracovníkov. „Vyslanie vlastného tímu ľudí na Haiti v tejto chvíli, bez premyslenej koordinácie a silného zázemia v danom teréne, by nemuselo prispieť k efektívnej a profesionálne vedenej humanitárnej pomoci,“ povedala Marcela Ondeková z OZ Človek v ohrození. Prvá pomoc pokryje výdavky na výživu pre deti, zásobníky na vodu, prostriedky na získanie a úpravu pitnej vody a materiál na provizórne prístrešky.

Vzhľadom na rozsiahle škody v krajine združenie pripravuje vlastnú terénnu misiu na Haiti. Jej úlohou bude dlhodobejšia posthumanitárna pomoc. Mimovládna organizácia monitoruje situáciu a potreby obyvateľov postihnutých zemetrasením. „Zvažujeme rekonštrukciu dočasných príbytkov, psychosociálnu pomoc a tiež pomoc pri obnove živobytia obyvateľov postihnutých zemetrasením,“ uviedla Ondeková. Humanitárna kríza na Haiti sa stále prehlbuje. Zemetrasenie postihlo až tri milióny Haiťanov. Počet mŕtvych sa môže vyšplhať aj na 200 000 ľudí.

Združenie Človek v ohrození vyhlásilo verejnú zbierku 13. januára 2010. Verejnosť môže prispievať na účet 266 052 0502/ 1100, variabilný symbol 1119. K dnešnému ránu dostala organizácia 23 140 eur. Zároveň ľudia na čísle 877 prispeli darcovskou SMS v tvare DMS SOSHAITI. Výnos z DMS je však ovplyvnený tým, či ju odosielateľ poslal prostredníctvom predplateného paušálu alebo kreditu. Minimálny výnos z uvedeného počtu DMS predpokladá združenie 78 000 eur. Z celkových 25 000 eur, ktoré poskytol Človek v ohrození partnerským organizáciám, pochádza 23 000 eur z verejnej zbierky, ďalších 2 000 eur doplnila mimovládka zo svojho Klubu darcov, kam možno mesačne prispievať minimálne dvoma eurami.

Združenie Človek v ohrození je jedinou slovenskou partnerskou organizáciou Úradu pre humanitárnu pomoc Európskej komisie (Humanitarian Aid Office of the European Commission). Partnermi sú aj český Člověk v tísni a írsky Concern. Financie vyzbierané OZ Človek v ohrození od slovenskej verejnosti budú spolu s financiami partnerských organizácií využité na zabezpečenie základných životných potrieb ľudí v dvoch najchudobnejších mestských častiach Port au Prince – St. Martin a Martissant. Zabezpečia špeciálnu výživu pre deti, zásobníky na vodu, prostriedky na získanie a úpravu pitnej vody a materiál na provizórne prístrešky.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Človek v ohrození