MAMOJKA: Profesori by mali učiť do 70-tky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
študenti
Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Vysokoškolskí profesori by mohli garantovať študijné odbory o päť rokov dlhšie. Navrhuje to poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Mojmír Mamojka a dekan Fakulty práva Janka Jesenského na Vysokej škole v Sládkovičove v novele zákona o vysokých školách, ktorou sa bude parlament zaoberať na februárovej schôdzi.

„Nedostatok odborných garantov študijných programov, ktorí skončili svoju funkciu z vekového dôvodu 65 rokov, významnou mierou ohrozuje štúdium nielen budúcich študentov, ale aj študentov, ktorí sú už dnes zapísaní na jednotlivé študijné programy a odbory. Z týchto dôvodov sa navrhuje, aby veková hranica pre vykonávanie povolania vysokoškolského učiteľa bola zvýšená na 70 rokov,“ uvádza v novele Mamojka. Poslanec za Smer-SD v záujme zachovania konkurenčného prostredia a zvyšovania kvality vzdelávacieho procesu zároveň presadzuje, aby odborné vysoké školy mohli vzdelávať aj vo vyššom ako prvom stupni.

Predseda akreditačnej komisie Ľubor Fišera je zásadne proti zvyšovaniu veku garantov. Podľa neho súčasný stav absolútne vyhovuje a rovnaké vekové obmedzenia fungujú aj na univerzitách v Rakúsku a Nemecku. Fišera si myslí, že Slovensko má dostatočný počet profesorov, problém však vidí v príliš veľkom počte študijných programov. Prezident Ivan Gašparovič vymenoval za šesť rokov okolo 560 profesorov, spolu ich je okolo 1 500.

So zvyšovaním veku pre profesorov garantujúcich študijné programy nesúhlasí ani Slovenská rektorská konferencia. Podľa jej šéfa Jána Bujňáka terajší stav vyhovuje predovšetkým silným univerzitám. Priznáva, že po roku 1989 odišlo mnoho potenciálnych docentov do súkromnej sféry a generácia budúcich profesorov teraz chýba. Uvažovať možno aj o zúžení počtu študijných programov. Zároveň zdôrazňuje, že v susednom Poľsku a Česku podobné obmedzenia neplatia, profesori vo vyššom veku z prihraničných univerzít odchádzajú učiť do Brna, Ostravy či Poľska. Česi v tejto súvislosti napríklad argumentujú, že niektorí ľudia sú už v 30-tke starci, iní aj v 70-tke mladíci, podľa Bujňáka by sme sa tým mohli inšpirovať aj na Slovensku. Pripúšťa, že časom sa vek garantov možno bude musieť posunúť, na druhej strane však ide o kvalitu. Vo všeobecnosti totiž starší profesori odchádzajú na súkromné školy resp. „mladšie“ vysoké školy, kde ide hlavne o peniaze.

Paušálne obmedzenia veku garantujúcich profesorov nepovažuje za správne Miroslav Beblavý z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. Podľa jeho slov by napríklad garanti v staršom veku mohli preukazovať, že stále aktívne vykonávajú vedeckú činnosť, a tým by potvrdzovali schopnosť garantovať študijný program.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičĽubor FišeraMiroslav BeblavýMojmír Mamojka