Armádnymi športovcami roka sa stali Gelle, Jung a Halčin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gelle
Rýchlostný kanoista Peter Gelle počas slávnostného vyhlásenia Najlepšieho športovca rezortu Ministerstva obrany Slovenskej republiky za rok 2011. Banská Bystrica, 20. december 2011. Foto: SITA/Branislav Račko

BANSKÁ BYSTRICA 20. decembra (WEBNOVINY) – Najlepšími armádnymi športovcami Slovenskej republiky za rok 2011 sa stali v olympijských športoch rýchlostný kanoista Peter Gelle, v neolympijských vodný motorista Marián Jung a medzi juniormi vodný slalomár Martin Halčin.

Výsledky ankety Najlepší športovec Ministerstva obrany Slovenskej republiky za rok 2011 slávnostne vyhlásili v utorok v Banskej Bystrici.

Peter Gelle má za sebou mimoriadne úspešnú sezónu. Rýchlostný kanoista Dukly Trenčín bol doteraz vždy akoby v tieni komárňanského štvorkajaka či ženského dvojkajaka s posádkou Ivana Kmeťová – Martina Kohlová. Tí totiž pravidelne vozili medaily z „veľkých“ podujatí, zatiaľ čo dnes už 27-ročný rodák z Nových Zámkov zbieral jeden titul za druhým „iba“ na domácej vode. Celkovo však má vo svojej zbierke už dvadsaťštyri zlatých medailí z M-SR.

Na medzinárodnej scéne šokoval prvýkrát až vlani, keď na majstrovstvách sveta v poľskej Poznani získal senzačné striebro na neolympijskej trati K1 na 500 m. Bola to iba druhá medaila zo svetového šampionátu pre slovenského kajakára – singlistu v ére štátnej samostatnosti. O tú prvú sa ešte v roku 1993 v Kodani zaslúžil Attila Szabó v pretekoch na 10 000 m.

Gelle sa zaslúžil o najlepší výsledok roka

V tomto roku od začiatku potvrdzoval, že na tejto trati patrí k najlepším na svete. Na májových troch kolách Svetového pohára si vypádloval medailový komplet – striebro v Poznani, bronz v českých Račiciach a na záver zlato v nemeckom Duisburgu. Až potom si prvýkrát sadol do spoločnej lode so skúseným Erikom Vlčekom. Po niekoľkých spoločných tréningoch získali v polovici júna na majstrovstvách Európy v srbskej metropole Belehrad v K2 na 500 m strieborné medaily.

To ich zrejme definitívne naštartovalo k spolupráci a o dva mesiace na majstrovstvách sveta v maďarskom Szegede už na olympijskom kilometri postavili do pozoru celý zvyšok sveta, keď všetkých súperov nechali „hrať“ len o striebro a bronz. Zaslúžili sa tak o najlepší výsledok slovenskej rýchlostnej kanoistiky v tomto roku a už od augusta sa tešia na budúcoročné Hry XXX. olympiády v Londýne.

Kanoista prekonal aj Kuzminovú

Mňa lákala myšlienka skúsiť to spolu s niekým v posádke už dlhšie, ale výkonnostne som zatiaľ na to nemal. Vlani a na začiatku tohto roka sa to zlomilo. Dosiahol som v singli cenné úspechy a zrejme to rozhodlo, že to Erik so mnou skúsil. Najťažšie obdobie som mal pred majstrovstvami sveta v Szegede. Vtedy som bol trochu v strese, ale tréner Radovan Šimočko je skvelý a dokázal ma vynikajúco upokojiť. Nie, necítime sa byť spolu s Erikom olympijskými favoritmi. Práve tento fakt by nám mohol pomôcť dosiahnuť dobrý výsledok,“ zhodnotil uplynulý rok Peter Gelle.

V šestke najlepších slovenských armádnych športovcov v olympijských športoch boli bez určenia poradia (v abecednom poradí) biatlonistka Anastasia Kuzminová, džudista Milan Randl, vodný slalomár Alexander Slafkovský, vzpierač Richard Tkáč a atlétka Dana Velďáková.

Jung
Foto: SITA/Branislav Račko

V neolympijských športoch si anketovú palmu víťazstva odniesol Marián Jung. Vodný motorista sa stal v tomto roku majstrom sveta vo formule 500 a striebro si vybojoval na svetovom šampionáte v triede O-700. Titul bral až po záverečných pretekoch šesťdielneho seriálu v talianskej Viverone, kde zdolal svojho najväčšieho konkurenta Maďara Attilu Havasa a v celkovej klasifikácii ho preskočil o jediný bod. Bol to už jeho druhý najjagavejší kov z MS tejto kategórie v kariére, prvý získal v roku 2009. Na majstrovstvách Európy si takisto vybojoval zlato a striebro, len si spomenuté dve kategórie vymenil – zlato bral v O-700 a striebro vo formule 500.

Elitnú šesticu v neolympijských športoch doplnili (opäť bez určenia poradia podľa abecedy) karatista Klaudio Farmadín, kulturisti Štefan Havlík a Igor Kočiš, vodní zjazdári Matúš Kunhart s Petrom Šoškom a kulturistka Jana Purdjaková.

Najlepším juniorom sa stal vodný slalomár

Za najlepšieho juniora vyhlásili vodného slalomára Martina Halčina. Dvadsaťročný pretekár liptovskomikulášskej Dukly potvrdil svoj talent už v predchádzajúcich rokoch, keď sa stal majstrom sveta i Európy v najsilnejšie obsadzovanej kategórii kajakárov. Tento rok už bol jednotkou v slovenskej seniorskej reprezentácii K1. Na majstrovstvách Európy v Seu d´Urgell sa senzačne dostal až do finále a v ňom obsadil výborné ôsme miesto.

Rovnaká pozícia mu patrila aj vo finálových pretekoch seriálu Svetového pohára v Prahe. Na majstrovstvách Európy pretekárov do 23 rokov siahal na medailu. Tá mu nakoniec ušla o niekoľko stotín sekundy a skončil štvrtý. Nebyť jeho kiksu v semifinále K1 na majstrovstvách sveta v Čunove, mohla byť jeho bilancia ešte úspešnejšia. V každom prípade chce v máji budúceho roka zabojovať o svoju účasť na olympiáde v Londýne.

Armadny sportovec roka
Foto: SITA/Branislav Račko

Ďalšími ocenenými juniormi boli vodný slalomár Patrik Gajarský, vodný zjazdár Patrik Kraus, atlétka Katarína Strmeňová, džudista Filip Štancel a rýchlostný kanoista Šimon Žďársky.

V Banskej Bystrici ocenili aj trio najúspešnejších trénerov pôsobiacich v Dukle. Boli nimi tréner atlétky Dany Velďákovej Radoslav Dubovský, tréner džudistu Milana Randla Marek Matuszek a kormidelník rýchlostného kanoistu Petra Gelleho Radovan Šimočko.

Armádni športovci v tomto roku získali na vrcholných podujatiach celkovo 31 medailí s bilanciou 13 zlatých, 5 strieborných a 13 bronzových medailí.

Výsledky ankety:

OLYMPIJSKÉ ŠPORTY:

Víťaz: Peter Gelle – rýchlostná kanoistika; ďalší ocenení bez určenia poradia (podľa abecedy): Anastasia Kuzminová – biatlon, Milan Randl – džudo, Alexander Slafkovský – vodný slalom, Richard Tkáč – vzpieranie, Dana Velďáková – atletika

NEOLYMPIJSKÉ ŠPORTY:

Víťaz: Marián Jung – vodný motorizmus; ďalší ocenení bez určenia poradia (podľa abecedy): Klaudio Farmadín – karate, Štefan Havlík – kulturistika, Igor Kočiš – kulturistika, Matúš Kunhart, Peter Šoška – vodný slalom, Jana Purdjaková – kulturistika

JUNIORI:

Víťaz: Martin Halčin – vodný slalom; ďalší ocenení bez určenia poradia (podľa abecedy): Patrik Gajarský – vodný slalom, Patrik Kraus – vodný zjazd, Katarína Strmeňová – atletika, Filip Štancel – džudo, Šimon Žďársky – rýchlostná kanoistika

TRÉNERI:

bez určenia poradia (podľa abecedy): Radoslav Dubovský – atletika, Marek Matuszek – džudo, Radovan Šimočko – rýchlostná kanoistika

.

Armadny sportovec roka
Foto: SITA/Branislav Račko
Armadny sportovec roka
Foto: SITA/Branislav Račko

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander SlafkovskýAnastasia KuzminováDana VelďákováIgor KočišIvana KmeťováJana PurdjakováMartin HalčinMartina KohlováMilan RandlPeter GelleRichard Tkáč