Velez-Zuzulová rozžiarila Jasnú, Vlhová skončila v desiatke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní Jasná
Slovenská lyžiarka Veronika Velez Zuzulová počas 1. kola pretekov slalomu žien Ski World Cup Jasná 2016 v alpskom lyžovaní. Demänovská Dolina, 6. marec 2016. Foto: SITA/AP

JASNÁ 6. marca (WebNoviny.sk) – Návrat Svetového pohára v alpskom lyžovaní do Jasnej v Nízkych Tatrách po 32 rokoch ozdobili svojimi výkonmi aj slovenské reprezentantky. Veronika Velez-Zuzulová obsadila tretie miesto a Petra Vlhová bola deviata.

Víťazkou sa stala fenomenálna Američanka Mikaela Shiffrinová s obrovským náskokom 2,36 s pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou.

Obrazom: Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní Jasná

Švédke Fride Hansdotterovej stačilo aj desiate miesto na potvrdenie zisku malého glóbusu za celkový sezónny triumf v slalome Svetového pohára. Pred Velez-Zuzulovou má pred záverečným slalomom súťažnej zimy vo švajčiarskom Sankt Moritzi nedostihnuteľný náskok 105 bodov.a za víťazstvo v pretekoch sa udeľuje 100 bodov. Tretia Slovenka Barbara Kantorová v nedeľňajších slalomových pretekoch v Jasnej nedokončila prvé kolo, keď trať opustila už po niekoľkých bránkach.

Som šťastná, že som zvíťazila v týchto náročných, ale aj krásnych pretekoch. Bol to dnes ďalší diel krásneho slalomového sna, ktorý prežívam. Atmosféra pri trati aj v cieli bola neuveriteľná. Ja som síce najvyššie na pódiu, ale tento deň patrí najmä Veronike Velez-Zuzulovej,“ uviedla v jednej z prvých reakcií M. Shiffrinová.

Najlepšie dve Slovenky boli skvelé už po 1. kole. Veronike Velez-Zuzulovej parila druhá a Petre Vlhovej tretia priečka za Shiffrinovou, mladá Liptáčka Vlhová však druhú jazdu nezvládla podľa predstáv a chyby v spodnej časti náročného a veľmi dlhého slalomu ju stáli útok na pódium. Domáce reprezentantky hnala pod Chopkom dopredu fantastická divácka kulisa. V cieľovom priestore a popri trati sa tiesnilo približne 10 000 ľudí a ďalších 7000 pozeralo preteky na veľkoplošných obrazovkách vo fanzónach.

Neviem, ani nemám slov. Zrejme najkrajší deň môjho života, ale asi aj najťažší. Tlak bol obrovský. Nervy mám asi zo železa. Všetci na mňa tlačili, každý chcel odo mňa umiestnenie v prvej trojke. Bol to úžasný pocit, keď som prišla do cieľa. Keby som si to mohla zopakovať, dala by som si ešte tri jazdy. Ľudia boli úžasní,“ vravela na tlačovej konferencii Veronika Velez-Zuzulová.

Veľmi ma to mrzí, lebo som chcela spraviť dobrý výsledok. Nešlo sa mi dobre v 2. kole už od začiatku, viezlo sa to so mnou až do cieľa. Keď som zabrzdila po hrane, bolo to už zlé. Slováci vedia vždy spraviť skvelú atmosféru, veľmi pekne im za to ďakujem. Veronike to tretie miesto prajem. Už veľa súťažných rokov pred sebou nemá a toto je zrejme pre ňu najkrajší zážitok byť doma na pódiu,“ vravela Petra Vlhová.

Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní Jasná
Foto: SITA/AP

Atmosféra pretekov v Jasnej sa v ženskom vydaní Svetového pohára dá porovnať azda len s tou v chorvátskom Záhrebe a rakúskom Flachau. A to sa v Záhrebe v tomto súťažnom ročníku preteky vôbec neuskutočnili.

Veľmi sa teším z toho, čo dnes Veronika dokázala. Ona vždy snívala pretekať doma na tejto úrovni. Už dva týždne sme cítili tlak, snažili sme sa ho eliminovať, no bol prítomný zo všetkých strán. Veronika sa snažila urobiť čo najlepší výsledok ako vždy, ale som veľmi rád, že sa jej to podarilo aj v Jasnej. Nervozitu pred druhým kolom nepociťovala, robili sme spolu zabehané veci. Nevybočili sme zo zaužívaných koľají. Bol to jeden z najťažších slalomov tejto sezóny, pretože bol veľmi dlhý. Prvé kolo bolo veľmi špecificky postavené. Druhé už bolo rytmickejšie. Musím vyzdvihnúť atmosféru, ktorá tu vládla. Je porovnateľná snáď len s mužským slalomom v Schladmingu,“ uviedol Timotej Zuzula, tréner a otec Veroniky Velez-Zuzulovej.

Nedeľňajším slalomom sa Jasná vrátila na mapu Svetového pohára v alpskom lyžovaní po dlhých 32 rokoch. V sobotu neuskutočnené preteky SP v obrovskom slalome by sa mali konať v pondelok 7. marca.

Svetový pohár alpských lyžiarok – Jasná – výsledky – nedeľa::

Slalom žien (1.+2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:55,60 min (58,04 + 57,56), 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,36, 3. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +2,77, 4. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +3,11, 5. Nastasia Noensová (Fr.) +3,23, 6. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +3,35, 7. Nina Lösethová (Nór.) +3,36, 8. Šárka Strachová (ČR) +3,47, 9. Petra Vlhová (SR) +4,00, 10. Frida Hansdotterová (Švéd.) +4,13,…Barbara Kantorová (SR) nedokončila 1. kolo

Priebežné poradie Svetového pohára v slalome (po 10 z 11 pretekov): 1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 651 bodov – istý malý glóbus, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 546, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 511, 4. Šárka Strachová (ČR) 464, 5. Mikaela Shiffrinová (USA) 400, 6. Petra Vlhová (SR) 389, 7. Nastasia Noensová (Fr.) 382, 8. Nina Lösethová (Nór.) 373

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barbara KantorováMikaela ShiffrinováPetra VlhováVeronika Velez-ZuzulováWendy Holdenerová