ŠK Slovan oslávil Medzinárodný deň futbalu a priateľstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 4. mája (WBN/PR) – V nedeľu sa mladí futbalisti zo štyroch častí sveta zapojili do Medzinárodného dňa futbalu a priateľstva. Ten sa každoročne koná 25. apríla ako súčasť medzinárodného mládežníckeho futbalového turnaja FOOTBALL FOR FRIENDSHIP, ktorý organizuje spoločnosť Gazprom. Turnaja sa zúčastňujú mládežnícke tímy ako FC Chelsea, Galatasaray Istanbul, FC Lazio, Schalke 04 alebo Sparta Praha. Ročník 2016 opäť privíta mladých futbalistov zo slovenského klubu ŠK Slovan, ktorí sa turnaja zúčastnia po druhýkrát.

V rámci Medzinárodného dňa futbalu a priateľstva všetky zúčastnené krajiny organizujú futbalové zápasy, aby pripomenuli mladým hráčom kľúčové hodnoty ako priateľstvo, férovosť alebo víťazstvo. Tento rok sa do iniciatívy opäť zapojili aj mladí futbalisti ŠK Slovan do 14 rokov. ŠK Slovan sa totiž už po druhýkrát predstaví na futbalovom turnaji mladých, FOOTBALL FOR FRIENDSHIP, ktorý sa koná v máji v Miláne počas finálového víkendu Ligy majstrov.

Mladí hráči ŠK Slovan v nedeľu nastúpili na zápas proti Interu Bratislava. Hoci išlo o klasický ligový zápas s prívlastkom derby, bol výnimočný práve podporou priateľstva a férovosti. Zápas sa symbolicky začal výmenou náramkov priateľstva na znak tolerancie. Náramok je vyrobený z dvoch jednoduchých šnúriek zelenej a modrej farby, kde zelená symbolizuje futbalové ihrisko a modrá oblohu. Medzinárodný deň futbalu a priateľstva je tradične podporovaný zástupcami futbalových organizácií, slávnymi športovcami či médiami.

„Mám naozaj radosť, že som dostal šancu zúčastniť sa turnaja FOOTBALL FOR FRIENDSHIP a zároveň Mediznárodného dňa futbalu a priateľstva. S chalanmi so Slovanu sme vynikajúci kamaráti a vždy sa tešíme na každý ďalší zápas. Proti Interu sme podali skvelý výkon, navyše sme si s protihráčmi vymenili náramky priateľstva na znak úcty a fair play – a o tom je futbal,“ dodáva Dávid Džavoronok, mladý útočník ŠK Slovan.

„Pri športe sa deti učia komunikácii, porozumeniu a tolerancii. Ak si uvedomia, ako veľmi záleží na rešpekte a priateľstve počas futbalového zápasu, budú si skutočne ceniť svojich priateľov aj v každodennom živote. To je presne to, čo si Medzinárodný deň futbalu a priateľstva kladie za cieľ,“

povedal ambasádor turnaja, Franz Beckenbauer.

Základné informácie

Medzinárodný CSR projekt FOOTBALL FOR FRIENDSHIP sa koná ako súčasť globálneho spoločenského programu Gazprom pre deti. Cieľom tohto projektu je rozvíjať futbal medzi mládežou, presadzovať toleranciu a priateľstvo medzi deťmi z rôznych krajín. Základné hodnoty, ktoré účastníci podporujú a presadzujú, sú priateľstvo, rovnosť, férovosť, zdravie, mier, odhodlanie, víťazstvo, tradície a česť.

Hlavným podujatím projektu je medzinárodný mládežnícky turnaj FOOTBALL FOR FRIENDSHIP, ktorý spája hráčov vo veku 12-14 rokov z vedúcich mládežníckych futbalových klubov. Hlavné hodnoty projektu navrhli mladí delegáti z ôsmych európskych krajín počas prvého fóra, ktoré sa konalo 25. mája 2013 v Londýne.

Pohár deviatich hodnôt je cena v rámci programu FOOTBALL FOR FRIENDSHIP, ktorá sa každoročne odovzdáva počas medzinárodného mládežníckeho turnaja F4F. Pohár sa udeľuje profesionálnemu futbalovému klubu, ktorý ukázal najväčšiu oddanosť deviatim hodnotám FOOTBALL OF FRIENDSHIP. Víťazný klub vyberajú účastníci program F4F, ktorí sú zároveň ambasádormi a držiteľmi základných hodnôt turnaja.

Počas turnaja FOOTBALL FOR FRIENDSHIP majú mladí futbalisti príležitosť komunikovať s rovesníkmi z iných krajín ako aj so slávnymi športovcami a umelcami. Po turnaji všetci účastníci tradične navštívia finále Ligy majstrov UEFA.

Gazprom je globálna energetická spoločnosť. Hlavné oblasti jej podnikania zahŕňajú geologický prieskum, výrobu, prepravu, skladovanie, spracovanie a predaj plynu, plynného kondenzátu a ropy, predaj plynu ako pohonnej hmoty pre automobily ako aj výroba a predaj tepla a elektrickej energie. Spoločnosť Gazprom pôsobí najmä na území Ruska, ale aj v Afrike, na Strednom východe, v Európe, v Latinskej Amerike a vo veľkej časti Ázie.

Gazprom drží najväčšie zásoby zemného plynu na svete. Plynom zásobuje obyvateľov Ruska a zákazníkov vo viac ako 30 krajinách. Gazprom patrí medzi štyroch ruských producentov ropy a má popredné postavenie medzi svetovými výrobcami tepelnej energie.

Okrem aktívneho rozvíjania podnikania Gazprom venuje veľkú pozornosť aj spoločenským projektom. Spoločnosť podporuje najmä športové organizácie a ruské aj medzinárodné podujatia. Gazprom je oficiálnym partnerom Ligy majstrov UEFA, podporuje Super pohár UEFA ako aj mnoho celosvetovo slávnych futbalových klubov — je sponzorom nemeckého klubu Schalke 04, anglického klubu Chelsea a srbského klubu Crvena Zvezda.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Franz Beckenbauer
Firmy a inštitúcie ŠK Slovan Bratislava