JAR zdolala Francúzsko, lúčia sa však obaja

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
France
Foto: SITA/AP

BLOEMFONTEIN 22. júna (WEBNOVINY) – Futbalisti Juhoafrickej republiky zvíťazili vo svojom záverečnom zápase v základnej A-skupine na XIX. majstrovstvách sveta vo futbale nad úradujúcim vicemajstrom z Francúzska 2:1 (2:0), ale ani tieto tri body im napokon nestačili na postup do osemfinále rovnako ako v rokoch 1998 a 2002. Juhoafričania viedli po I. polčase zásluhou gólov Khumala (20. min) a Mphelu (37. min), výsledok skorigoval v 70. minúte prvým gólom Francúzov na šampionáte striedajúci Florent Malouda.

Usporiadateľská krajina tak bude chýbať vo vyraďovacej fáze záverečného turnaja MS prvý raz v histórii. Pre Juhoafričanov je slabou útechou fakt, že dosiahli premiérové víťazstvo vo vzájomných dueloch s Francúzskom. „Les Bleus“ z ostatných piatich významných turnajov (MS, ME) uviazli v základnej skupine už po tretí raz (MS 2002, ME 2008, MS 2010). Brazílskemu trénerovi reprezentácie JAR Carlosovi Albertovi Parrerirovi sa až na štvrtý pokus podarilo so svojím mužstvom zvíťaziť na MS nad Francúzskom: nevyšlo mu to v roku 1982 na lavičke Kuvajtu, v roku 1998 so Saudskou Arábiou a na predchádzajúcom šampionáte s Brazíliou.

A-skupina (Bloemfontein / štadión Free State):

Francúzsko – Juhoafrická republika 1:2 (0:2)

Góly: 70. Malouda – 20. Khumalo, 37. Mphela, ŽK: 71. Diaby (Fr.), ČK: 25. Gourcuff (Fr.), rozhodovali: Óscar Julian Ruiz Acosta – Abraham Gonzalez, Humberto Clavijo (všetci Kol.), 39 415 divákov

Zostavy:

Francúzsko: Lloris – Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy – A. Diarra (82. Govou), Diaby – Gignac (46. Malouda), Gourcuff, Ribéry – Dj. Cissé (55. Henry)

JAR: Josephs – Ngcongca (55. Gaxa), A. Mokoena, Khumalo, Masilela – Sibaya, Khuboni (78. Modise) – Pienaar, Tshabalala – Mphela, Parker (68. Nomvethe)

Gourcuff kontruluje loptu
Francúz Yoann Gourcuff kontroluje hru počas zápasu s JAR. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Cisse v súboji
Francúz Djibril Cisse v hlavičkovom súboji s hráčom JAR Stevenom Pienaarom a Lucasom Thwalom. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Khumalo strieľa gól
Afričan Bongani Khumalo strieľa proti Francúzom gól. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Bongani Khumalo sa teší
Bongani Khumal po strelení gólu. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Ruiz dáva červenú
Kolumbijský rozhodca Oscar Ruiz ukazuje červenú kartu Francúzovi Yoannovi Gourcuffovi. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Udalosti vo francúzskom tábore spôsobili, že tréner Raymond Domenech vynechal v základnej zostave až poltucet hráčov, ktorí v nej nastúpili predtým proti Mexiku (Abidal, Evra, Malouda, Govou, Anelka a dištancovaný Toulalan). A hoci sa „Les Bleus“ v úvode utorkového stretnutia proti JAR snažili o ofenzívu a boli aktívnejší, odchádzali do kabín na polčasovú prestávku s dvojgólovým mankom. O prvý gólový moment stretnutia sa postaral hlavou domáci stopér Khumalo, ktorý po rohu Tshabalalu hlavičkoval v 20. min do francúzskej siete. Brankár Lloris túto štandardku podcenil a center podbehol. Kolumbijský hlavný rozhodca duelu Ruiz Acosta o päť minút neskôr prekvapujúco vylúčil stredopoliara Gourcuffa za jeho zákrok na Sibayu. Oba tímy potrebovali zvíťaziť výraznejším rozdielom, aby si ešte zachovali šancu na osemfinále. V početnej výhode sa o to snažili najmä futbalisti JAR – a úspešne. Osem minút pred koncom prvého dejstva sa v skrumáži odrazila lopta od Diabyho, obranca Masilela prihral Mphelovi a ten zvýšil na dvojgólový rozdiel. Vzápätí sa po Ribéryho štandardnej situácii ocitol stopér Gallas sám pred Josephsom, ale brankár „Bafana Bafana“ zachránil.

V druhom polčase mal až tri vyložené príležitosti na kopačke aktívny Katlego Mphela: najskôr trafil v 51. min konštrukciu francúzskej bránky, potom jeho pokus v 58. min Lloris vyrazil a vo vzájomnom súboji neuspel 25-ročný útočník Juhoafrickej republiky ani po sóle a strele z uhla o štyri minúty neskôr. Čo sa nepodarilo JAR, vyšlo Francúzom. Ich vôbec prvý a napokon aj jediný gól na tohtoročnom šampionáte strelil v 70. min po akcii a nádhernej spolupráci Sagnu s Ribérym do prázdnej bránky striedajúci Malouda. V závere mohol zvýšiť domáci Tshalabala, ale stav 2:1 pre Juhoafrickú republiku sa už nezmenil. Oba tímy sa však napokon s majstrovstvami sveta lúčia, do vyraďovacej fázy postúpili z A-skupiny Uruguaj a Mexiko.

VIDEO:

Francúzsko – Juhoafrická republika 0:1

Francúzsko – Juhoafrická republika 0:2

Francúzsko – Juhoafrická republika 1:2

Tabuľky a výsledky zápasov základnej skupiny

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Florent MaloudaRaymond Domenech