Hráči a fanúšikovia HC Košice pomohli deťom z onkológie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hckošice
Foto: HC Košice

KOŠICE 2. decembra (WEBNOVINY) – Hokejisti a fanúšikovia slovenského extraligového klubu HC Košice sa podobne ako pred rokom rozhodli aj teraz zorganizovať zbierku na podporu detskej onkológie v Košiciach. V rámci vyvrcholenia akcie navštívilo kvarteto hráčov Peter Bartoš, Július Hudáček, Stanislav Gron a Róbert Tomík spoločne so zástupcami oboch košických fanklubov priamo adresátov svojej snahy. Informuje o tom oficiálna stránka oceliarova href=“http:// hckosice.sk/“ target=“_blank“> hckosice.sk.

Celkovo sa podarilo vyzbierať 1500 eur, z toho tisícka putuje na podporu a rozvoj registra darcov kostnej drene, ktorý je z pohľadu získavania darcov krvotvorných buniek pre onkologických pacientov mimoriadne dôležitý. Zvyšných 500 eur slúžilo na nákup darčekov pre malých pacientov a zakúpenie digitálneho tlakomeru.

„Ak môže človek pomôcť dobrej veci, má z toho určite dobrý pocit. Na druhej strane ma ale pohľad na malých pacientov trápi, veď každý z nich by si zaslúžil zdravie a šťastie. Keď človek vidí, ako bojujú so svojou chorobou, trhá to srdce,“ uviedol kapitán Košičanov Peter Bartoš, ktorý je otcom piatich detí. „Pacienti z tohto oddelenia zvádzajú boj, v ktorom musia zvíťaziť. Prehra sa totiž rovná koncu. Sú to teda naozaj väčší bojovníci ako sme my,“ doplnil P. Bartoš.

Návšteva malých pacientov vyvolala emócie aj v prípade Stanislava Grona: „Tieto deti zvádzajú ťažší boj ako my na ľade. Majú to oveľa ťažšie, pretože oni prehrať nesmú. V takých chvíľach si človek uvedomí, aké je zdravie dôležité. Aj počas bežného dňa si musíme uvedomiť, že máme veľké šťastie, ktoré iní nemajú. Pevne verím, že deti, ktoré sme dnes navštívili, sa budú mať oveľa lepšie a prajem im skoré uzdravenie.“

Svoj názor pridal aj brankár Július Hudáček: „Som veľmi rád, že fanúšikovia a hráči podporili takúto prospešnú myšlienku. Na oddelení detskej onkológie sme boli so spoluhráčmi aj pred rokom a rovnako ako vtedy, aj teraz si uvedomujem, že nie každý má taký šťastný osud ako ja. Je smutné, že tieto deti musia zvádzať už v mladom veku takýto ťažký boj a nemôžu sa venovať iným veciam, ktorým by sa venovať chceli. Všetci im ale držíme palce a prajeme skoré uzdravenie.“

Druhý ročník predvianočnej zbierky našiel u hráčov aj fanúšikov majstrovského klubu veľké pochopenie a oceliari zástupcom z nemocničného prostredia prisľúbili, že pacientov nenavštívili naposledy. Vrátiť by sa tam chceli už po sezóne a to aj s jednou cennou vecou – majstrovským pohárom. „Podpora takýchto vecí predstavuje najlepší možný výdavok, aký môže človek urobiť. Nikdy neviete, kedy sa ocitnete na druhej strane a pokiaľ na to máme, musíme pomáhať. Z našej strany je to tá najmenšia vec, ktorú môžeme pre druhých urobiť,“ prezradil Stanislav Gron.

Stredajšiu návštevu detskej onkológie bude hokejistom pripomínať obraz, ktorý pre nich pripravili samotní pacienti a odovzdali im ho ako prejav vďaky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Július HudáčekPeter Bartoš
Firmy a inštitúcie HC Košice