Česi po trpkej prehre zbrane neskladajú, Rusi sú na koni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruskí futbalisti porazili Česko 4:1
Ruský futbalista Roman Širokov oslavuje gól do siete Česka počas zápasu ME v Poľsku a na Ukrajine. Foto: SITA/AP

VROCLAV 9 júna (WEBNOVINY) – V piatkovom večernom dueli na XIV. majstrovstvách Európy vo futbale, ktoré spoločne organizujú Poľsko a Ukrajina, sa v poľskom Vroclave zrodilo nečakane vysoké víťazstvo Ruska nad Českom 4:1.

Výsledok sme si určite predstavovali inak,“ priznal v prvej pozápasovej reakcii tréner českého tímu Michal Bílek.

Nástup do zápasu mali pritom lepší Česi a v úvodných desiatich minútach to boli oni, kto diktoval. Potom však v rozpätí deviatich minút dvakrát inkasovali a ich hra sa rozsypala ako domček z kariet.

„Mali sme dobrý začiatok, ale potom sme strácali veľa lôpt a nedostávali sme sa do hry. Súper bol individuálne lepší, prehrali sme množstvo osobných súbojov. Rusi zvíťazili zaslúžene,“ pokračoval český lodivod.

Obrazom: Česi prvý zápas na šampionáte prehrali

Ruskí futbalisti porazili Česko 4:1
Ruskí fanúšikovia počas zápasu ME proti Česku Foto: SITA/AP

Ruskí futbalisti porazili Česko 4:1
Čech Milan Baroš spracováva loptu počas zápasu ME proti Rusku Foto: SITA/AP
Ruskí futbalisti porazili Česko 4:1
Rus Aleksandr Keržakov sa teší z gólu v zápase ME proti Česku Foto: SITA/AP
Ruskí futbalisti porazili Česko 4:1
Čech Jaroslav Plašil (vľavo) v súboji s Rusom Konstantinom Zyrianovom počas ME vo futbale 2012 Foto: SITA/AP
Ruskí futbalisti porazili Česko 4:1
Česká fanúšička počas zápasu ME v Poľsku a na Ukrajine proti Rusku Foto: SITA/AP

Ruskí futbalisti porazili Česko 4:1
Foto: SITA/AP

Jeho tímu ešte svitla iskierka nádeje, keď po zmene strán v 52. min Pilař zužitkoval kolmicu klubového spoluhráča z Wolfsburgu Jiráčka.

Obišiel ruského gólmana a poslal loptu bez problémov do prázdnej bránky.

„Za stavu 2:1 nám bolo veľmi ťažko, ale zvládli sme to. Veľkú úlohu zohral príchod Pavľučenka namiesto Keržakova, ktorý oživil našu hru,“ pokúšal sa o analýzu hrdina zápasu Alan Dzagojev, ktorý prekonal Petra Čecha v bránke súpera dvakrát a pokračoval: „Je veľmi príjemné dostať honor ´hráč zápasu´. Teším sa z toho, že sme zvíťazili. Bol to náš prvý krok z naplánovaných šiestich. Veď sa chceme dostať do finále, nie?“

Presvedčivé víťazstvo potešilo aj Dicka Advocaata na ruskej lavičke.

„S takýmto výsledkom sme veľmi spokojní. Dať štyri góly takému tímu, ako je Česko – to je skvelé. A to sme mohli vyhrať ešte vyššie. Za stavu 2:1 mali Česi možnosť vyrovnať, ale zvládli sme to. Na rozdiel od súpera, my sme dali ďalšie góly. V globále sme skutočne veľmi spokojní.“ neskrýval radosť skúsený holandský kouč.

Som veľmi spokojný s dosiahnutým výsledkom a predvedenou hrou, ale mali sme Čechom streliť oveľa viac gólov. Moji hráči boli trochu nervózni. Stretnutie sme mali jasne vo svojej réžii, až na úvod zápasu a moment, keď sa súperovi podarilo znížiť. V utorok hráme proti Poľsku na ďalšom úchvatnom štadióne som si istý, že to bude skvelé stretnutie,“ vyhlásil Dick Advocaat.

Video: Rusko – Česko

Ruskí futbalisti porazili Česko 4:1
Foto: SITA/AP

Tréner českej futbalovej reprezentácie Michal Bílek sa po prehre zastal útočníka Milana Baroša, ktorého vypískali jeho vlastní fanúšikovia.

To nie je fér. Milan hral dobre. Rovnako ako ostatní hráči vydal zo seba všetko. Nezaslúži si takýto prejav,“ vyhlásil Bílek.

Hral katastrofálne. Zaujal ma až v momente, keď schádzal z trávnika,“ neskrýval rozhorčenie nemenovaný fanúšik z Česka.

Prvý výsledok na takom turnaji ešte veľa neznamená. Úvodná prehra nie je koncom nádejí. Na majstrovstvách Európy v roku 1996 sme najskôr prehrali s Nemeckom a potom sme sa s nimi stretli vo finále. Teraz nám neostáva nič iné, ako vyhrať zvyšné dva zápasy v skupine. Základnou podmienkou je ale najskôr zdolať Grécko. Dúfam, že Rusi zvíťazia nad Poliakmi a potom si to my s Poliakmi rozdáme o postup,“ optimisticky uzavrel brankár Petr Čech.

Prehra Čechov najvyššou v histórii

Zápas si nenechal ujsť ani legendárny chorvátsky útočník Davor Šuker. „Rusi boli lepší a zaslúžene vyhrali. Strelili štyri góly, čo je v úvodných zápasoch na šampionáte zriedkavé. Vypracovali si navyše ďalšie množstvo šancí. Českí hráči nedokázali nájsť na súpera účinnú protizbraň,“ vyhlásil kráľ strelcov MS 1998 vo Francúzsku Šuker, ktorý po zápase odovzdal Rusovi Alanovi Dzagojevovi cenu pre najlepšieho hráča duelu.

Prehra českej futbalovej reprezentácie v piatkovom zápase vo Vroclave na XIV. majstrovstvách Európy, ktoré spoločne organizujú Poľsko s Ukrajinou, s Ruskom 1:4 je vôbec jej najvyššou v histórii samostatného štátu. Informáciu priniesla česká tlačová agentúra Mediafax. Štyri góly inkasovali Česi aj vlani vo februári v prípravnom zápase v Pule s domácim Chorvátskom, ale oni vtedy dokázali rozvlniť sieť na súperovej bránke dvakrát.

Po vyššiu prehru je potrebné ísť v archíve až do federálnych čias spoločnej česko-slovenskej reprezentácie, keď v apríli 1985 podľahli zverenci vtedajšieho kormidelníka Josefa Masopousta Nemecku na Strahove 1:5.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dick AdvocaatPetr Čech
Firmy a inštitúcie Česká futbalová reprezentáciaRuská futbalová reprezentácia