Pamätníci spomínali na Majstrovstvá sveta 1970

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kniha
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 14. februára (WEBNOVINY) – Približne stovka pamätníkov, prevažne činovníkov Majstrovstiev sveta v klasických lyžiarskych disciplínach 1970, sa dnes stretla na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, aby si pripomenula 40. výročie tohto podujatia. Viacerí oslovení sa zhodli na tom, že to bolo najvýznamnejšie podujatie nielen športového, ale aj spoločenského charakteru v dejinách Vysokých Tatier. Viacerí však vyjadrili sklamanie nad nasledujúcim vývojom nielen na Štrbskom Plese, ale v celých Vysokých Tatrách. „Boli úžasné. Nie je to len môj názor, ale všetkých, ktorí tu boli. Sme smutní, že areál je taký aký je. Rozpadáva sa, nekonajú sa tu už žiadne väčšie podujatia,“ povedal pre médiá podpredseda Organizačného výboru Ladislav Harvan.

Pri príležitosti konania Majstrovstiev sveta 1970 sa podľa Harvana kompletne vybudovala infraštruktúra vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom Plese sa okrem športového areálu vybudovala nová stanica električky, obnovila sa ozubnicová železnica z Tatranskej Štrby, opravila sa cesta z Tatranskej Lomnice na Štrbské Pleso. V Tatrách pribudli hotely, v tatranských osadách sa zaviedol plyn. Z podujatia malo osoh aj popradské letisko, kde sa postavila betónová pristávacia dráha. „Terajšie Tatry a podnikatelia žijú doteraz z toho. Vtedy každý chcel a teraz chce každý len pre seba,“ dodal so smútkom L. Harvan.

Podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého Majstrovstvá sveta1970 posunuli Vysoké Tatry o niekoľko desaťročí dopredu. „To, akú podobu majú Tatry v súčasnosti, za to vďačia Majstrovstvám sveta v roku 1970,“ povedal Chudý. Súčasný stavebný ruch sa nedá porovnať s tým, čo sa dialo pred rokom 1970. „Máme stavebný ruch, ale žiaľ v niektorých prípadoch tými apartmánovými domami staviame mŕtve mesto,“ povedal P. Chudý. Súčasné Vysoké Tatry by podľa Chudého nedokázali zorganizovať podobné podujatie, kedy sa na finále skokov na lyžiach tiesnilo na Štrbskom Plese až 140 000 ľudí. „To, prečo sa to podarilo práve vtedy, bol neskutočný entuziazmus ľudí, ktorí chceli dokázať, že aj taký malý národ pod Tatrami dokáže splniť záväzky,“ uviedol Chudý.

Veľké športové podujatia by však mohli byť podľa Chudého tým, čo by mohlo vrátiť Tatrám zašlú slávu. Snahy Popradu a Vysokých Tatier o organizáciu olympiády dnes už nie sú aktuálne. „Nie je to otázkou dňa. Keď sa o nej diskutuje, tak v spolupráci s Poliakmi,“ povedal Chudý. Snom starostu Štrby Michala Sýkoru je zorganizovať na Štrbskom Plese o desať rokov podobné majstrovstvá sveta.

Historickú udalosť spred 40 rokov bude pamätníkom pripomínať aj nová kniha „Lyžiarske slávnosti vo Vysokých Tatrách“ , ktorej autorom je vtedajší podpredseda Organizačného výboru a lyžiarsky funkcionár Ladislav Harvan. Knihu dnes uviedli do života snehom zo športového areálu bývalý predseda Organizačného výboru MS 1970 Jozef Lukáč a vtedajšia lyžiarska rozhodkyňa Jolana Pospíšilová. Majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach 1970 sa na Štrbskom Plese konali 14. až 22. februára.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Sýkora