Dana Velďáková bronz neobháji, trio bežcov postúpilo ďalej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SITA/Jozef Jakubčo
Trojskokanka Dana Velďáková na halových majstrovstvách SR dospelých v atletike. Bratislava, 23. február 2013. Foto: SITA/AP

GÖTEBORG 1. marca (WEBNOVINY) – V piatkovom popoludňajšom programe na 32. halových majstrovstvách Európy v atletike vo švédskom Göteborgu sa zo slovenských reprezentantov darilo šprintérovi Adamovi Závackému a osemstovkárom Paule Habovštiakovej a Jozefovi Repčíkovi, ktorí sa kvalifikovali do sobotňajších bojov.

Nedarilo sa výškarom a ani trojskokanke Dane Velďákovej, ktorí nepostúpili do ďalších bojov zo svojich kvalifikácií. Už predpoludním neprešli kvalifikačným sitom diaľkarky Renáta Medgyesová, Jana Velďáková i prekážkar na 60 m Viliam Papšo.

Adam Závacký postúpil do semifinále šprintu na 60 m na halových majstrovstvách Európy vo švédskom Göteborgu. Dvadsaťštyriročný šprintér Slávie STU Bratislava obsadil časom 6,76 s vo svojom rozbehu posledné 6. miesto, ale vďaka výkonu sa kvalifikoval ako posledný medzi šestnástku najlepších. Z každého z troch rozbehov postúpili do semifinále prví štyria plus ďalší štyria podľa časov. Závacký sa na európsky šampionát v hale nominoval minulý týždeň na majstrovstvách SR, kde dosiahol čas 6,71 s. Na HME absolvuje svoju premiéru. Semifinále je na programe v sobotu podvečer.

Po 10 metroch sa mi podlomili nohy a v cieli vo mne prevládalo sklamanie. Po 15 minútach, keď som zistil, že idem ďalej, som sa však veľmi potešil. Na semifinále sa chcem prichystať ešte lepšie. Som rád, že môžem na šampionáte štartovať, je to pre mňa veľký zážitok i skúsenosť. Cítim, že mám na viac,“ uviedol Adam Závacký, ktorého doplnil tréner Kristián Cupák: „Adam urobil veľa technických chýb hneď na štarte a aj záver bežal v akomsi kŕči, chýbala mu ľahkosť. Verím, že napätie z neho dopadne a v semifinále to bude lepšie.“

Repčík do semifinále behu na 800 metrov

Jozef Repčík
Foto: SITA/AP

Do súboja o semifinále sa dostala aj Paula Habovštiaková, ktorá finišovala v rozbehu na 800 m na 4. mieste a medzi elitnú dvanástku sa dostala vďaka času 2:04,93 min.

Dvadsaťštyriročná členka Slávie UK Bratislava zabehla v rozbehu svoj osobný rekord, jej doterajšie maximum bolo spred mesiaca z Gentu 2:06,46 min. Pri premiére na HME pobeží semifinále v sobotu podvečer.

Bola som vo veľkom strese, ale podarilo sa a postúpila som. S pomocou Boha som do toho dala všetko, som šťastná. Semifinále si chcem užiť,“ uviedla Habovštiaková.

V semifinále na mužskej osemstovke nebude chýbať Jozef Repčík. Z rozbehov postúpil druhým najlepším časom 1:48,88 min, keď ho zdolal len Poliak Adam Kszczot. Obaja bežali v poslednom piatom rozbehu. Dvadsaťšesťročného zverenca Marcela Lopuchovského čaká premiérové semifinále na halovom európskom šampionáte. Tento rok bežal už 1:47,95 v Birminghame.

Rakúsky súper mi povedal, že sa postará o tempo. Sledovali sme, aké rýchle boli iné behy. Mal som výhodu, že som štartoval v poslednom. Tréner mi kričal medzičasy a vedel som, že treba bojovať o pozície. Pre istotu som sa v cieli aj otočil. Ako astmatik cítim pľúca, ale to bude dobré. Teším sa na semifinále, kde nemám čo stratiť,“ uviedol Repčík.

Výškarom sa nedarilo

Horak
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nedarilo sa výškarom Michalovi Kabelkovi, Petrovi Horákovi a Matúšovi Bubeníkovi, ktorí výrazne zaostali za finálovým limitom 231 cm a nepostúpili ani na základe výkonu. V A-skupine skončil Michal Kabelka s 218 cm na 9. a Peter Horák s 213 cm na 12. mieste. V B-skupine dosiahol Matúš Bubeník 218 cm a skončil v nej na 11. priečke.

Vôbec sa mi nedarilo skĺbiť rozbeh s odrazom. Žiaľ, nič sa s tým už nedá robiť. Teraz sa musím dať nejako dohromady, aby mi letná sezóna vyšla lepšie,“ uviedol Michal Kabelka a Horákov výkon následne zhodnotil jeho tréner Radovan Mišík: „Je to pre mňa studená sprcha. Veril som, že dnes prekoná aspoň 223 cm. Iba 213 cm je veľmi málo, mohlo padnúť aspoň 218 cm.“

V ženskom trojskoku sa do finále nedostala Dana Velďáková, ktorá nezopakuje 3. miesta z posledných dvoch šampionátov. Tridsaťjedenročná zverenka Radoslava Dubovského skočila v kvalifikácii 13,82 cm, na osemčlenné finále bolo potrebných o 3 cm viac. Dana Velďáková chýbala na ME vo finále naposledy v roku 2005. Piatkový výkon jej stačil na konečné 10. miesto. Velďáková začala prešľapom, v ďalších pokusoch doletela na značky 13,82 a 13,76 m. Najlepší pokus v kvalifikácii predviedla Ukrajinka Oľha Saladuhová (14,47). Kvalifikačný limit 14,10 m splnili štyri trojskokanky, ďalšie štyri sa kvalifikovali výkonom.

Dnes mi chýbali sily. Choroba sa, žiaľ, podpísala pod môj výkon. Keby nie choroby, určite by som bola vo finále. Som z toho smutná. Moje veľké očakávania vystriedalo veľké sklamanie. Nevadí, dôležitejšie je leto,“ uviedla Dana Velďáková.

V predpoludňajšej diaľke žien stačilo napokon na postup 652 cm, keď prísny limit nesplnila ani jedna z 19 štartujúcich. Z dvojice Sloveniek skončila lepšie Medgyesová – dvanásta v tohtosezónnom maxime 635 cm hneď z úvodného pokusu.

Vyšiel mi super až na dopad do piesku. Padli mi nohy a ukrátila som sa azda aj o 15 centimetrov,“ tvrdila po pretekoch 30-ročná Medgyesová. Zverenka trénera Vladimíra Bezdíčka si v Göteborgu vylepšila svoje doterajšie najlepšie umiestenie na halových ME v kariére. V roku 2002 bola vo Viedni 16. ešte ako výškarka a pred dvoma rokmi v Paríži tiež, no už v skoku do diaľky.

Vzhľadom na to, že Renáta absolvovala len svoje druhé preteky v sezóne, je 635 cm dobrý výkon,“ hodnotil Medgyesovej účinkovanie tréner Bezdíček. „Ani 12. miesto nie je zlé, no k úplnej spokojnosti mi chýba ešte niekoľko centimetrov navyše.

Jana Velďáková zaostala za maximom

Veldakova
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Jana Velďáková sa medzi finalistky nedostala ani v piatom štarte na halových ME. Pružný podklad v hale Scandinavium jej spôsoboval obrovské problémy, nedokázala sa s ním vôbec vyrovnať.

Kým som si ako-tak zvykla, už bolo neskoro,“ povzdychla si sklamaná zverenka trénera Dubovského. V druhej sérii skočila 617 cm, prvý a tretí pokus mala neplatný. Stačilo to len na 15. miesto spomedzi 19 diaľkariek. Za tohtosezónnym maximom 639 cm zaostala o 22 cm.

Debutant na HME Viliam Papšo finišoval v III. rozbehu na 60 m prekážok na 4. priečke a časom 7,86 sekundy si vyrovnal tohtosezónne maximum z minulej soboty na slovenskom šampionáte v bratislavskom Eláne. Stačilo to na celkové 21. miesto spomedzi 28 pretekárov, no na semifinále nie. Posledný postupový čas bol 7,78.

Mám zmiešané pocity, lebo prvú prekážku som podbehol ako nejaký začiatočník. Na druhej strane zasa viem, že keď som si aj napriek tomu vyrovnal sezónne maximum, moja reálna výkonnosť je niekde úplne inde,“ komentoval svoje vystúpenie Papšo. „Vilo nebežal zle, no zopakoval tú istú chybu ako na slovenskom šampionáte – nevyšiel mú nábeh na prvú prekážku a potom sa rozbehol až po druhej. Škoda, lebo som veril, že zlepší svoje tohtoročné maximum a priblíži sa k limitu,“ hodnotil svojho zverenca tréner Igor Kováč.

Výsledky – halové majstrovstvá Európy v atletike Göteborgu:

Muži:

60 m – rozbehy (celkovo, 16 do semifinále): 1. Jimmy Vicaut (Fr.) 6,55, 2. Michael Tumi (Tal.) 6,59, 3. James Dasaolu (V. Brit.) 6,62,…16. Adam Závacký (SR) 6,76

800 m – rozbehy (12 do semifinále): 1. Adam Kszczot (Poľ.) 1:48,69, 2. Jozef Repčík (SR) 1:48,88, 3. Francisco Roldán (Šp.) 1:49,10

60 m prek., rozbehy (najlepšie časy): Šubenkov (Rus.) 7,52, Martinot-Lagarde (Fr.) 7,58, Dal Molin (Tal.) 7,59,… 21. Viliam Papšo (SR) 7,86 – vyrovnaný slovenský výkon roka

Výška – kvalifikácia – A-skupina (limit 231 cm). 1. Sergej Mudrov (Rus.) 228, 2. Mickael Hanany (Fr.) 228, 3. Konstadínos Baniótis (Gr.) 223, … 9. Michal Kabelka 218, 12. Peter Horák (obaja SR) 213, B-skupina: 1. Adónios Mástoras (Gr.) 228, 2. Jaroslav Bába (ČR) 228, 3. Alexej Dmitrik (Rus.) 228, … 11. Matúš Bubeník (SR) 218, celkové umiestnenie Slovákov: 18. Bubeník 218, 20. Kabelka 218, 25. Horák 213.

Ženy:

800 m – rozbehy (celkovo, 12 do semifinále): 1. Jelena Kotulská (Rus.) 2:02,35, 2. Natalija Lupová (Ukr.) 2:02,55, 3. Jennifer Meadowsová (V. Brit.) 2:02,88, … 12. Paula Habovštiaková (SR) 2:04,93

Diaľka – kvalifikácia (8 do finále): Klišinová (Rus.) 662, 2. Jarderová (Švéd.) 661, Proctorová (V. Brit.) 661,… 12. Renáta Medgyesová 635, 15. Jana Velďáková (obe SR) 617.

Trojskok – kvalifikácia (8 do finále): 1. Oľha Saladuhová (Ukr.) 14,47, 2. Irina Gumeňuková (Rus.) 14,30, 3. Simona La Mantiaová (Tal.) 14,24, … 10. Dana Velďáková (SR) 13,82

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dana VelďákováJana VelďákováJozef RepčíkMatúš BubeníkMichal KabelkaPeter HorákRenata Medgyesová