Na MFF Londýn premietnu Osadné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – Program 53. ročníka The Times BFI London Film Festival, ktorý sa bude konať od 14. do 29. októbra, je známy. Na divákov a diváčky v Londýne čaká 191 celovečerných a 113 krátkych filmov, vrátane sprievodných akcií. Na programe je aj novinka Marka Škopa Osadné. Dokument ocenený na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary, premietnu v sekcii Cinema Europa. V programovom bloku venovanom európskej filmovej tvorbe predstavia aj české snímky: romantickú drámu Protektor Mareka Najbrta a rodinnú snímku Kdopak by se vlka bál? Marie Procházkovej. V sekcii Experimenta premietnu českú drámu Holka Ferrari Dino v réžii Jana Němca.

Otváracou snímkou a zároveň jednou z 15 svetových premiér bude animovaná komédia Fantastic Mr. Fox, ktorá vznikla podľa príbehu od Roalda Dahla. Okrem režiséra Wesa Andersona ho uvedú hviezdy, ktoré jednotlivým postavám prepožičali svoje hlasy: Meryl Streep, George Clooney, Bill Murray, Jason Schwartzman a Helen McCrory. K hviezdnym menám, ktoré podujatie navštívia, patria Clive Owen, Julianne Moore, Nick Park, Emma Thompson, Nick Hornby a ďalší. Tohtoročný program označila umelecká riaditeľka Sandra Hebron za „silný a pestrý“. Ako dodala, v Londýne dostanú priestor okrem renomovaných tvorcov a tvorkýň aj nové

Medzi filmami vo svetovej premiére bude tiež biografická snímka o mladom Johnovi Lennonovi Nowhere Boy, ktorú premietnu na záverečnom ceremoniáli. Londýnsky filmový festival ponúkne 23 európskych premiér, napríklad Micmacs a tire-larigot v réžii Jean-Pierra Jeuneta, The Boys Are Back Scotta Hicksa, triler z prostredia Východného Timoru Balibo Roberta Connollyho či dokument Mugabe and the White African Andrewa Thompsona a Lucy Bailey. Medzi štyrmi medzinárodnými premiérami budú dokumentárne filmy 45365 Billa a Turnera Rossa, Blank City od Celine Danhier, komédia Mikea Judgea s názvom Extract a triler Headhunter Rumlea Hammericha.

Do Londýna prídu svoje novinky predstaviť Michael Haneke s filmom oceneným v Cannes Zlatou palmou Das Weiße Band, egyptský režisér Atom Egoyan so snímkou Chloe, Steven Soderbergh s Informátorom, Ang Lee s hudobnou komédiou Taking Woodstock, Grant Heslov s komédiou The Men Who Stare at Goats, kde si zahral aj George Clooney, John Hillcoat s novinkou Cesta či Jim Jarmusch s Hranicami ovládania. Svoj debut A Single Man tu okrem iných po festivale v Benátkach predstaví bývalý návrhár Tom Ford.

Organizačný tím pripravil sekcie venované francúzskej a svetovej kinematografii. Po šiesty raz, konkrétne 22. októbra, sa uskutoční premietanie pod holým nebom na Trafalgarskom námestí pod názvom London Moves Me, kam bude vstup zdarma.

Po prvý raz sa uskutoční slávnostné odovzdávanie cien. Takisto po prvý raz udelia cenu v kategórii Najlepší film. Ostatné ocenenia odovzdajú v kategóriách Cena pre najlepšieho britského nováčika, za debutový hraný film si jeho tvorca odnesie Sutherlandovu trofej, celovečerný dokument ocenia Griersonovou cenou a BFI Fellowship udelia za výnimočný prínos filmovej alebo televíznej kultúre.

Informácia pochádza z webovej stránky bfi.org.uk

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ang LeeBill MurrayGeorge ClooneyJulianne MooreMeryl StreepMichael Haneke