Kozákov asistent Štefan Tarkovič: Slováci majú tendenciu súpera podceňovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič Foto: SITA/Ján Slovák

Pán tréner, ako vnímate fakt, že slovenskú futbalovú reprezentáciu v podstate už iba dva kroky delia od toho vysnívaného postupu na budúcoročné EURO 2016 vo Francúzsku?

Vnímam to veľmi pozitívne najmä z toho pohľadu, že keby niekto pred kvalifikáciou nám povedal, že nie dva alebo tri kroky, ale že aj úplný záver kvalifikácie budeme mať vo vlastných rukách… Keby to niekto pred touto kvalifikáciou predpovedal, určite by dostal svoje (krátka odmlka). Neviem si predstaviť človeka, ktorý by tvrdil, že pred tretím posledným zápasom, ktorý sme hrali doma proti Ukrajine, v prípade víťazstva, môžeme mať automaticky postup na európsky šampionát… Pred kvalifikáciou by málokto na Slovensku povedal, že v takej silnej konkurencii to môže byť realita, že to môže byť pravda (krátka odmlka). Keď sa na to pozrieme z tejto strany, tak sme dosiahli niečo, čo si zaslúži veľký obdiv a uznanie (krátka odmlka). Sme veľmi radi, že diváci nás povzbudzujú. Sú na našej strane. Chodia sa pozerať na našich chlapcov, ktorí si to fakt zaslúžia. Hráči im to vracajú v tých zápasoch. Určite to všetci v tíme vnímame veľmi pozitívne. Viete, teraz je úplne jedno, ktorý ten krok z tých dvoch úspešne zvládneme. My sme si pred kvalifikáciou dali za cieľ dostať sa do baráže a cez ňu postúpiť na EURO. V súčasnosti hráme o priamy postup, čo je mimoriadne cenný fakt. To je niečo, v čo málokto veril. To si musíme povedať na rovinu.

Spomínane, že vďaka výborným výkonom a výsledkom, ktoré reprezentácia dosiahla v tejto kvalifikácii, sa na štadión v Žiline vrátili diváci vo veľkom počte. V ktorom súboji tejto kvalifikácie vás vaši zverenci najviac prekvapili? Kedy ste sa v realizačnom tíme zhodli v tom, že práve teraz slovenskí futbalisti prekročili svoje limity, prekonali svoje možnosti?

Jednoznačne zápas so Španielskom v Žiline je a zostane pre nás všetkých pamätný. Určite na veľmi dlho. Zápas sme vyhrali 2:1. Tak zostane v pamäti nás trénerov i hráčov ako jeden z najlepších, ktorý sme v tejto kvalifikácii absolvovali. Samozrejme, najmä vďaka tomu senzačnému výsledku. Podľa mňa herne to nebol najkvalitnejší zápas, ktorý sme v tejto kvalifikácii odohrali, ale výsledkovo sme ho perfektne zvládli, čím sme spôsobili vo futbalovom svete hotovú senzáciu. Ale podľa mňa veľmi dobrý zápas sme odohrali doma s Macedónskom (2:1). V ňom sme sedemdesiat minút na ihrisku dominovali. Veľmi dobre sme do zápasu vstúpili. Podľa mňa práve v tomto zápase sme ukázali asi najväčšiu hernú kvalitu. To bol zápas, v ktorom sa nám darilo ukázať všetko z toho, čo naši hráči z veľkého futbalu vedia.

A keď to otočíme. Zažili ste ako asistent reprezentačného trénera stretnutie, po ktorom ste si povedali, že to z našej strany nebolo ono, že chlapci na ihrisku mali zodpovednejšie hrať, že mali o konečný výsledok viac bojovať?

Ja si nemyslím, že by to nebolo ono (krátka odmlka). Pod nami… Alebo poviem to inak. Od kedy sme s pánom trénerom Kozákom prišli k reprezentácii, sme s hráčmi nemali žiadny problém. Nemôžem povedať, že by sme zažili zápas, v ktorom by hráči nepodali nami požadovaný výkon. Nemôžem povedať, že by sme sledovali zápas, v ktorom by chlapci k plneniu k svojich povinnosti v reprezentácii pristúpili nejako zle alebo nedajbože nezodpovedne (krátka odmlka). To fakt nemôžem povedať. Hráči k všetkým svojim reprezentačným povinnostiam pristupujú perfektne. Plnia všetky naše pokyny, na ihrisku hrajú to, na čom sa v šatni dohodneme, čo si na taktickej porade povieme. Nakoniec, dlhá víťazná séria, ktorú sme až do nedávneho súboja so Španielskom v Oviede (0:2) v tomto kvalifikačnom období dokázali ťahať, hovorí za všetko. V tíme sa teraz stretla naozaj výborná partia, ktorá veľmi dobre pozná svoje úlohy i ciele, o ktoré teraz hráme.

Ján Kozák, Štefan Tarkovič
Foto: SITA/Ján Slovák

Čím si vysvetľujete, že ste ich dokázali tak perfektne mentálne pripraviť, že aj v súbojoch s európskym top favoritom idú na hrane svojich možností? Že na ihrisku idú totálne na sto, ak nie aj na stodvadsať percent?

Oni sami majú predsa vnútornú motiváciu. Lebo osobne si myslím, že dostať sa na záverečný turnaj ME cez tento nový model, je oveľa ťažšie, než si ľudia vedia predstaviť. Mnohí si možno myslia, že vzhľadom na to, že na EURO 2016 postupuje až 24 mužstiev, že je to ľahšie. Ale opak je pravdou. Ja si myslím, že je to oveľa ťažšie. Lebo ten model dal možnosť väčšiemu množstvu národných výberov dostať sa na európsky šampionát. Preto to automaticky bolo fakt oveľa ťažšie (krátka odmlka). My sme mali veľké šťastie, že sme zápasy s našimi najväčšími rivalmi o čelo tabuľky výborne zvládli. A dnes sme v pozícii, v ktorej momentálne sme. Na dosah ruky máme pred sebou automaticky postup na európsky šampionát! Takže tá motivácia nemusí ísť ani od nás od trénerov. Hráči sa navzájom povzbudzujú, vedia, o čo hrajú. Hráči na tomto turnaji vo Francúzsku chcú byť. Chcú na ňom hrať. Ak by oni neboli presvedčení, že na to majú, my tréneri by sme mali dosť sťaženú pozíciu. Je to však taká vzájomná spolupráca. Je to veľmi dobrá symbióza, ktorá medzi nami funguje. Myslím si osobne, že hráči cítia, že v tejto reprezentácii majú svoje miesto, že do nej patria. Preto, keď idú na ihrisko, majú ambície vydať zo seba všetko, čo môžu, čo v nich je. V mnohých súbojoch tejto kvalifikácie išli fakt na doraz. Fanúšik to videl na vlastne oči. Mohol sa o tom viackrát presvedčiť. Sme radi, že priaznivci im tú veľkú snahu vrátili vo forme pozitívneho ohlasu. Aj preto sú chlapci v týchto súbojoch výsledkovo úspešní. Cítia podporu širokej verejnosti. Je to jedno s druhým. Sú to v podstate spojené nádoby.

Pán tréner, aké máte najnovšie poznatky o kvalite a hernej vyspelosti hráčov Bieloruska, s ktorými sa o tie cenné tri body – potrebné k poisteniu priameho postupu na ME 2016 – stretnú naši reprezentanti už v piatok v Žiline?

Viete, ja to poviem takto (krátka odmlka). Slováci majú tendenciu súpera zbytočne podceňovať. Zvlášť ak je to súper z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Z ruských krajín… Neviem, prečo je to tak, ale takto u nás fungujeme (krátka odmlka). Družstvo Bieloruska je zložené z hráčov špičkových klubov BATE Borisov a Dinamo Minsk. Mnohí súčasní reprezentanti Bieloruska hrajú v najvyššej ruskej futbalovej súťaži. Preto sú to individuálne všetko veľmi silní hráči. Po potvrdenie mojich slov predsa netreba chodiť ďaleko… Stačí si spomenúť, že mužstvo BATE Borisov nedávno zvládlo zápas v Lige majstrov s AS Rím a zvíťazilo 3:2, keď v tomto meraní síl senzačne vyhrávalo rozdielom triedy! Bielorusi určite majú futbalovú kvalitu (krátka odmlka). Dinamo Minsk niekoľko sezón za sebou hrá kvalitnú európsku súťaž. Jej hráči pravidelne hrajú prestížne európske klubové súťaže. Na to fakt netreba zabúdať To treba brať do úvahy. Samozrejme, my máme tiež svoju kvalitu. My veríme v to, že naše družstvo dokáže veľmi dobre fungovať na vyššej tímovej úrovni ako Bielorusi. Preto v príprave na najbližší súboj s nimi teraz urobíme všetko preto, aby naši hráči boli maximálne dobre nadstavení. Prichystáme ich tak, aby stretnutie v Žiline si podľa možností naplno užili, aby ho výsledkovo zvládli k spokojnosti nás všetkých (krátka odmlka). Všetci predsa vedia, čo bude v Žiline v piatok v noci nasledovať po víťaznom súboji s Bieloruskom. Myslím si, že hráčom to netreba nejako extra zdôrazňovať na každom kroku – a pri každej príležitosti.. Hráči veľmi dobre vedia, o čo sa už dlhšie usilujú. Netreba im to stále pripomínať.

Štefan Žilka

Štefan Tarkovič

sa narodil februára 1973 v Prešove. S futbalom začínal v rodnom meste, neskôr bol hráčom Doprastavu Bratislava, Devína, Artmedie Petržalka a Matadoru Petržalka. V závere hráčskej kariéry sa vážne zranil, preto začal futbal študovať na vysokej škole.

Po absolvovaní FTVŠ v Bratislave pôsobil ako hlavný tréner v Košiciach (2008 – 2011), v Prešove (2011 – 2012) a v Žiline (2012 – 2013). Na pozícii asistenta trénera pracoval v rokoch 2005 – 2006 v Spojených arabských emirátoch (Abu Zabi – Banyias Club), v Prešove (2006 – 2008) a v Žiline (2012).

V Košiciach nebol iba trénerom ligového A-mužstva MFK, ale zároveň aj športovým riaditeľom klubu (2008 – 2011). V rokoch 1998 – 2004 bol členom trénersko-metodickej komisie SFZ, v ktorej mal na starosti vzdelávanie trénerov. Ako vyštudovaný odborník s PRO licenciou UEFA, čo je najvyššie trénerske vzdelanie, bol členom realizačných tímov niekoľkých slovenských mládežníckych výberov (mužstvá SR do 17 rokov, do 19 rokov, do 21 rokov).

V období, keď bol hlavným trénerom A-mužstva SR Dušan Galis, patril k jeho spolupracovníkom, ktorý mal na starosti zbieranie poznatkov o súperoch. Posledným jeho klubovým pôsobiskom bola Žilina, z ktorej po šesťmesačnej „misii“ v lete 2013 odišiel na post asistenta hlavného trénera A-mužstva Jána Kozáka. Súčasný kormidelník slovenského národného výberu si ho ako erudovaného znalca európskeho futbalu zvolil za svojho najbližšieho spolupracovníka. V týchto dňoch obaja stoja pred historickým úspechom – pred premiérovým postupom A-tímu SR na turnaj EURO 2016 vo Francúzsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan GalisŠtefan Tarkovič