Dominika Cibulková zvládla na Roland Garros úvodné kolo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dominika Cibulková
Dominika Cibulková Foto: SITA/AP

Dvojhra žien – 1. kolo:

Dominika Cibulková (SR-15) – Kristina Mladenovicová (Fr.) 6:2, 6:1 za 65 minút

Štatistiky:

Cibulková – Mladenovicová

1. podanie (úspešnosť v %): 22 zo 43 = 51 % – 24 zo 49 = 49 %

využitie 1. podania: 16 z 22 = 73 % – 11 z 24 = 46 %

využitie 2. podania: 11 z 21 = 52 % – 8 z 25 = 32 %

esá: 1 – 1

dvojchyby: 2 – 7

víťazné údery: 20 – 10

nevynútené chyby: 14 – 24

body získané na príjme: 30 zo 49 = 61 % – 16 zo 43 = 37 %

body získané pri sieti: 1 z 1 = 100 % – 8 z 10 = 80 %

využitie brejkbalov: 6 z 11 = 55 % – 2 z 2 = 100 %

získané lopty celkovo: 57 – 35

najrýchlejšie podanie: 172 km/h – 181 km/h

priemerná rýchlosť 1. podania: 164 km/h – 162 km/h

priemerná rýchlosť 2. podania: 128 km/h – 132 km/h

PARÍŽ 28. mája (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako pätnásta zvíťazila v pondelňajšom zápase 1. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (27. mája – 10. júna, dotácia 18,718 milióna eur, antuka) nad 19-ročnou domácou držiteľkou voľnej karty Kristinou Mladenovicovou, 158. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 65 minút hladko 6:2, 6:1.

Na dvorci Suzanne Lenglenovej, druhom najvýznamnejšom v areáli, Cibulková síce hneď na úvod stratila servis, ale potom si proti miestnej šampiónke zo súťaže dievčat 2009 pripísala päť hier v rade a inkasovaný brejk v siedmom geme bol iba drobnou komplikáciou.

V druhej časti sa Slovenka presadila na príjme vo štvrtom geme, potvrdila na 4:1 a pridala „poistku“ v šiestej hre. Na „winnery“ dominovala 20:10 a zároveň urobila o 10 chýb menej (14:24). Francúzka si nepomohla 7 dvojchybami. Cibulková získala 73 % fiftínov rozohraných svojich prvým podaním, súperka len 46 % (po druhom servise 52 %, resp. 32 %). Slovenka premenila 6 z 11 brejkbalov, zdolaná oba svoje.

Mladenovicová bola sklamaná

Kristina Mladenovicová
Foto: SITA/AP

„Predsa len som nastupovala s určitým rešpektom – mladá domáca hráčka, bývalá víťazka parížskej juniorky… Zvládla som to však absolútne na jednotku. Hrala som naozaj vynikajúco, zozadu som jej nedala žiadnu šancu, výborne som to kombinovala s ´kraťasmi´, veľmi dobre som returnovala, párkrát som jej ´zabila´ aj prvé podanie. Som veľmi spokojná. Možno som sa trošku zbytočne rozčuľovala pre to divadlo, ktoré Mladenovicová robila okolo svojej nohy – sťažovala sa na členok, asi päťkrát sa nechala ošetriť, krívala, nehrala a zase hrala… Nabudúce sa musím viac koncentrovať na seba. Toto sa teda nemuselo diať, ale inak je obraz z tohto zápasu pre mňa úplne pozitívny. Bol to výborný vstup do Roland Garros,“ povedala Dominika Cibulková pre agentúru SITA.

Cibulková naposledy hrala na tomto dvorci vo štvrťfinále pred troma rokmi a takmer dala dvojitého „kanára“ Ruske Marii Šarapovovej: „Toto bol môj tretí zápas na ňom, prvý od toho štvrťfinále. Zatiaľ mám na tomto dvorci bilanciu 3:0 a zostáva pre mňa výnimočným. Už keď som sa rozohrávala vyvstali mi všetky tie pekné spomienky. Neviem, či na Mladenovicovú doľahla nervozita. Hrala v Paríži už veľakrát, nebola úplny nováčik, ľudia ju mohli len ´hecovať´ dopredu. Francúzka aj začala vynikajúco, hneď v prvom geme ma brejkla, dala mi vtedy tri ´winnery´. Ja som však potom nastolila tú moju hru, na ktorú ona nemala odpoveď.“

Franúczska tenistka bola po zápase s Dominikou Cibulkovou veľmi sklamaná a frustrovaná.

„Pod vplyvom tréningových duelov som si myslela, že mám šancu, ale rýchlo som dnes zistila, že moja momentálne dispozície nebudú stačiť proti súperke, ktorej tenis prevyšuje ten môj. Bojovnosťou som potom opadla. Pred Roland Garros som mala natiahnutý sval, týždeň na regeneráciu členka bol málo. Dokážem zahrať lepšie, než som dnes predviedla, ale fyzicky som bola dolu a ona je dobrou hráčkou svetovej úrovne,“ povedala Mladenovicová na tlačovej besede.

V druhom kole ju čaká Kingová

Vania Kingová
Foto: SITA/AP

Dvadsaťtriročná Bratislavčanka, vo francúzskej metropole semifinalistka spred troch rokov, si v 2. kole zmeria sily s Američankou Vaniou Kingovou, 57. v hodnotení. Už má istotu 100 bodov do svetového rebríčka WTA, v ktorom figuruje na 16. priečke, a šeku na 28 000 eur.

Prekročila hranicu 3 miliónov USD zárobku tenisom počas kariéry a vymazala nepríjemnú spomienku na svoju vlaňajšiu prehru v 1. kole so spomenutou Kingovou. Niekdajšia 12. hráčka hodnotenia vtedy doplatila na chorobu – 7:6 (10), 3:6, 2:6 za 159 minút. So sparingom Petrom Miklušičákom spolupracujúca Cibulková má proti Američanke celkové skóre 0:3.

„Ak by som minulý rok nebola chorá, myslím si, že by som ju porazila. Teraz to bude úplne iný zápas a chcela by som jej spočítať všetky tie prehry aj s úrokmi. Musím zaklopať, zdravotne je všetko v poriadku a už sa teším na ďalší zápas. Dúfam, že budem pokračovať v takejto forme,“ vyhlásila D. Cibulková.

Víťazka vlaňajšieho kremeľského pohára v Moskve Cibulková minulý rok na RG proti rovesníčke Kingovej nedosiahla črtajúci sa revanš za mimoriadne frustrujúcu prehru 3:6, 7:6 (5), 5:7 z 1. kola melbournských Australian Open 2010. Vtedy viedla 5:1 v rozhodujúcom sete a mala spolu 4 mečbaly na príjme.

Priebežne pritom mala manko 3:6, 3:5 a na príjme v desiatom geme druhej časti odvrátila mečbal. Američanka s taiwanskými koreňmi Kingová na US Open 2006 pred zápasom Andreho Agassiho s Marcosom Baghdatisom zanôtila naživo a bez sprievodu „America The Beautiful“ na dvorci Arthur Ashe Stadium. Udialo sa to v areáli Národného tenisového centra USTA Billie Jean Kingovej. Vania rovnako ako jej spomenutá slávna menovkyňa Billie Jean absolvovala školu Charles Evans Hughes Middle.

Jedna zo siedmich tínedžeriek v „pavúku“ Mladenovicová klesla v hlavných súťažiach na úrovni veľkej štvorky na 0:6. Osobným rekordom podľa hodnoty triumfu pre ňu zostáva zdolanie krajanky Julie Coinovej, vtedy 70. v počítačovom poradí, už v sezóne 2009 v Cagnes-Sur-Mer. Pred troma rokmi táto dcéra hádzanára a volejbalistky na RG v 1. kole nestačila na Magdalénu Rybárikovú – 1:6, 6:2, 6:8.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dominika CibulkováKristina Mladenovicová