El Clásico bude aj o súboji Messiho s Ronaldom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Messi, Ronaldo
Lionel Messi z FC Barcelona a Cristiano Ronaldo z Real Madrid Foto: SITA/AP

PARÍŽ 10. decembra (WEBNOVINY) –

Medzi El Clásico aj celý rad pamätných duelov

REAL MADRID – BARCELONA 11:1 (13. júna 1943)

Odvetný duel semifinále Španielskeho pohára presvedčil fanúšikov FC Barcelona, že režim generála Franca uprednostňoval tím z hlavného mesta Španielska na úkor katalánskeho mužstva. Držiteľ pohára z predchádzajúcej sezóny cestoval do Madridu s pohodlným trojgólovým náskokom z prvého duelu. Španielska federácia však potrestala klub prísnou pokutou za nedôstojné správanie fanúšikov v tomto stretnutí, čo ešte viac vyhrotilo už aj tak napätú situáciu pred odvetou. Tesne pred úvodným výkopom zápasu prišiel do šatne FC Barcelona španielsky riaditeľ štátnej bezpečnosti so zbraňou v ruke a vyhrážal sa hráčom, že ich prípadný úspech bude mať obrovské následky. Real teda zvíťazil 11:1, no vo finále prehral s Atléticom Bilbao 0:1.

BARCELONA – REAL MADRID 2:1 (23. novembra 1960)

Barcelona sa stala prvým mužstvom, ktorému sa podarilo prejsť cez Real Madrid do ďalšej fázy Európskeho pohára majstrov, keď v 1. kole tejto súťaže zvíťazila v súčte dvoch duelov 4:3. V predchádzajúcich piatich ročníkoch od vzniku súťaže získal vždy trofej „biely balet“. Prvý zápas na Santiago Bernabéu sa skončil remízou 2:2, keď dvakrát zmazal jednogólové manko Barcelončan Luis Suárez Miramontes. Katalánske mužstvo potom zvíťazilo v domácej odvete na Nou Campe 2:1, víťazný gól dal v závere stretnutia Brazílčan Evaristo. V tomto meraní síl neuznal anglický hlavný rozhodca Reginald Leafe Madridčanom tri góly. Barcelona prehrala vo finále EPM 1960/1961 s Benficou Lisabon a Evaristo v nasledujúcej sezóne prestúpil do Realu Madrid.

BARCELONA – REAL MADRID 0:2 (23. apríla 2002)

Real Madrid nezvíťazil nad svojím odvekým rivalom takmer desať rokov na jeho ihrisku. Podarilo sa mu to až v prvom zápase semifinále Ligy majstrov v roku 2002. Prvý gól strelil famózny francúzsky reprezentant Zinedine Zidane na začiatku druhého polčasu, víťazstvo poistil v nadstavenom čase Angličan Steve McManaman. V odvete na Štadióne Santiaga Bernabéua sa zrodil nerozhodný výsledok 1:1, do finále sa dostal Real Madrid, ktorý v ňom zvíťazil nad Bayerom Leverkusen v Glasgowe 2:1 a získal prestížnu trofej deviatykrát v histórii.

REAL MADRID – BARCELONA 2:6 (2. mája 2009)

Vo februári 1974 zvíťazil FC Barcelona v Madride 5:0, ale duel z mája 2009 je jediným v histórii, v ktorom Real doma inkasoval od „blaugranas“ šesť gólov. Bola to prvá sezóna Pepa Guardiolu vo funkcii trénera FCB a toto víťazstvo bolo základným kameňom na ceste k zisku ligového titulu. O vedúci gól sa postaral hráč „bieleho baletu“ Gonzalo Higuaín, ale čoskoro vyrovnal Thierry Henry, ten neskôr pridal aj druhý gól. Dvakrát skóroval aj Lionel Messi a po jednom presnom zásahu pridali stopéri Carles Puyol a Gerard Piqué. Barca získala v tejto sezóne ligový titul s deväťbodovým náskokom, čo prispelo k návratu Florentina Péreza do funkcie prezidenta Realu Madrid a jeho pokusu o vybudovanie nových Galácticos, keď angažoval Brazílčana Kaká, Portugalčana Cristiana Ronalda a francúzskeho kanoniera Karima Benzemu.

BARCELONA – REAL MADRID 5:0 (29. novembra 2010)

Nebolo to prvé päťgólové víťazstvo FC Barcelona, ale spôsob, akým dominovalo katalánske mužstvo, bol nezabudnuteľný. Pre Josého Mourinha to bol prvý duel v pozícii trénera Realu Madrid. „Biely balet“ mal pred týmto stretnutím na čele tabuľky jednobodový náskok a navyše ešte v predmetnej sezóne neprehral. Dva góly Davida Villu a po jednom presnom zásahu v podaní Xaviho Hernándeza, Pedra Rodrígueza a Jeffréna Suáreza však znamenali debakel Realu. Obranca Realu Sergio Ramos dostal červenú kartu. Barcelona sa dostala na čelo tabuľky, už vedúcu pozíciu do konca ročníka neprenechala žiadnemu inému tímu a získala ligový titul.

REAL MADRID – BARCELONA 1:0 po predĺžení (20. apríla 2011)

Víťazstvo Realu Madrid vo finále Copa del Rey potvrdilo, že Mourinhovi zverenci sú schopní zdolať Barcelončanov pod vedením Pepa Guardiolu. V predchádzajúcich piatich konfrontáciách totiž vždy uspelo katalánske mužstvo. O jediný gól zápasu sa postaral hlavičkou v predĺžení Cristiano Ronaldo. Víťazstvo tiež znamenalo, že Real získal španielsky Kráľovský pohár prvýkrát od roku 1993.

Len päť dní po zverejnení užšej nominácie na Zlatú loptu FIFA 2011 príde ku konfrontácii troch najlepších futbalistov súčasnosti. V sobotňajšom dueli 16. kola najvyššej španielskej súťaže sa stretnú Real Madrid a FC Barcelona.

Za „biely balet“ hráva Cristiano Ronaldo, dres „blaugranas“ si obliekajú Lionel Messi a Xavi Hernández, teda na trávniku sa zídu všetci traja nominovaní na cenu pre najlepšieho hráča planéty. Všeobecne sa predpokladá, že Zlatú loptu získa jeden z dvojice Messi, C. Ronaldo. O dôležitosti El Clásica je zbytočné hovoriť.

V ostatných siedmich sezónach sa zo španielskeho ligového primátu tešil vždy víťaz prvej vzájomnej konfrontácie Barcelony s Realom v ročníku. Sobotňajšie stretnutie na Štadióne Santiaga Bernabéua s úvodným výkopom o 22.00 h už tradične nemá favorita, aj keď zverenci Josého Mourinha sú na tom trochu lepšie, keďže sú lídrami Primera División 2011/2012 s trojbodovým náskokom pred Barcelončanmi a zvíťazili v 15 meraniach síl za sebou.

Zverenci Pepa Guardiolu majú o zápas viac, predohrali si ho pre účasť na majstrovstvách sveta klubov FIFA. Inými slovami, Madridčania môžu svojmu odvekému rivalovi odskočiť na rozdiel 6 bodov a ešte budú mať aj zápas k dobru. V neprospech úradujúceho šampióna FCB hovorí aj fakt, že zo šiestich ligových duelov na ihriskách súperov zvíťazil len v dvoch prípadoch a v oboch len 1:0.

Ani fenomenálny Argentínčan Messi nemá vonku takú formu ako doma na Nou Campe, 24-ročný dvojnásobný a úradujúci držiteľ Zlatej lopty strelil na pôde súperov len jediný gól zo svojich 17 ligových. El Clásico má však vždy špecifický náboj a Messi skóroval v 15 takýchto stretnutiach 13-krát. Navyše prekonal brankára Realu Ikera Casillasa najčastejšie spomedzi všetkých gólmanov v La Lige.

Argentínsky reprezentant je tiež jedným z dvoch hráčov v histórii, ktorým sa podarilo dať gól v piatich El Clásico v rade v španielskej metropole. Tým druhým je Hugo Sánchez, futbalista Realu z konca 80. rokov minulého storočia.

Fantastickou bilanciou sa však môže pochváliť aj Portugalčan v službách Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Dvadsaťšesťročný rodák z Funchalu sa stal v minulej sezóne so 40 gólmi najlepším kanonierom Primera División a prvýkrát v kariére sa mu podarilo skórovať proti FC Barcelona. Cristiano Ronaldo strelil proti FCB len tri góly z deviatich duelov s týmto súperom.

Obaja vynikajúci futbalisti si to teda v sobotu rozdajú v priamej konfrontácii, pričom obaja neradi hovoria o vzájomnej rivalite. „Nie som posadnutý súťažením s Messim. Necítim voči nemu nič iné ako ku ktorémukoľvek inému hráčovi na svete. Mojou prioritou je vyhrať Ligu majstrov a získať španielsky titul s Realom, Zlatá lopta ma veľmi nezaujíma,“ nechal sa počuť Cristiano Ronaldo.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Lionel Messi: „Gratulujem mu, že získal trofej pre najlepšieho kanoniera Primera División. Individuálne trofeje sú pekné veci, ale tímový úspech je vždy na prvom mieste. Tieto dve veci sú absolútne neporovnateľné. Nikdy by som individuálny úspech nevymenil za kolektívnu trofej.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Carles PuyolCristiano RonaldoGerard PiquéGonzalo HiguaínLionel MessiLuis SuárezSergio RamosThierry HenryXavi HernándezZinedine Zidane
Firmy a inštitúcie FC BarcelonaReal Madrid