Fleuryho juniorský tréner priznal sexuálne zneužívanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Graham James
Graham James Foto: SITA/AP

WINNIPEG 8. decembra (WEBNOVINY) – Bývalý kanadský tréner hokejových juniorov Graham James sa v stredu priznal k sexuálnemu zneužívaniu dvoch svojich hráčov, medzi nimi aj niekdajšej hviezdy NHL Theorena Fleuryho.

Jamesa v roku 1997 odsúdili na tri a pol roka väzenia za sexuálne delikty voči svojim zverencom, no neskôr ho podmienečne prepustili. Dostal doživotný zákaz pôsobenia v kanadskom hokeji. V rokoch 2001 až 2003 však trénoval v Španielsku. V roku 2007 dostal milosť.

Fleuryho spolu s ďalším bývalým hráčom NHL Sheldonom Kennedym trénoval James ako žiakov v Saskatchewane. Zatiaľ čo Kennedy spolu s ďalšou nemenovanou osobou vypovedali na polícii už v roku 1996, čo viedlo k obvineniu Jamesa, Fleuryho tvrdenia z autobiografie „Hra s ohňom“ doteraz neboli vyšetrené.

Mená obetí zostávajú na nariadenie súdu utajené. Obvinenia vzniesli tri osoby, obžalovaný sa priznal k zneužívaniu dvoch, jednou z nich bol Fleury.

James je vďaka kaucii už rok na slobodne. Žije v Montreale, odkiaľ prostredníctvom videokonferencie vypovedal v procese, ktorý sa konal vo Winnipegu. Vo februári by si mal prísť osobne vypočuť rozsudok a výrok o výške trestu.

Fleury sa o Jamesovom priznaní dozvedel v Calgary, kde dlho pôsobil ako hráč Flames. Vyjadril sklamanie z toho, že v roku 2007 Jamesa omilostili, o čom sa verejnosť dozvedela iba vlani, ako aj z prepustena na kauciu.

„Všemocná kanadská justícia dopustila, aby sa voľne pohyboval na slobode násilník. Verím tomu, ako sa ľudia správajú. On mi ukázal, že znásilňuje deti. Príšery ako on sa nemenia,“ povedal Fleury, ktorého profesionálnu kariéru v záverečnom štádiu negatívne ovplyvnili problémy s drogami a alkoholom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia