Hanba KĽDR, Portugalci strelili 7 gólov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Portugalsko
Foto: SITA/AP

KAPSKÉ MESTO 21. júna (WEBNOVINY) – V prvom stretnutí pondelkového programu na XIX. majstrovstvách sveta vo futbale v Juhoafrickej republike v G-skupine reprezentanti Portugalska rozstrieľali výber KĽDR 7:0 (1:0) a so štyrmi bodmi si maximálne priblížili postup do osemfinále. O najvyššie víťazstvo v doterajšom priebehu svetového šampionátu sa gólmi zaslúžili Raúl Meireles, Simao Sabrosa, Hugo Almeida, Liedson, Cristiano Ronaldo a dva presné zásahy pridal Tiago. Hviezdny Cristiano Ronaldo pritom dosiahol prvý reprezentačný gól po dvoch rokoch.

Stretnutie Portugalsko – KĽDR sa hralo v hustom daždi na štadióne Green Point v Kapskom Meste. Európsky tím o svojom zaslúženom a vysokom triumfe rozhodol v úvode druhého polčasu, keď v rozpätí ôsmich minút (53. – 60.) zaznamenal tri góly z 1:0 na 4:0. Futbalisti zo severnej časti Kórejského polostrova sa už potom nezmohli na odpor a napokon inkasovanou sedmičkou utŕžili poriadnu hanbu. KĽDR zostala po tejto prehre s nulou na konte bodov a definitívne bez šance na postup do osemfinále. Na čele skupiny je s plným počtom 6 bodov Brazília, ktorá už má istotu postupu medzi 16 najlepších tímov. V repríze štvrťfinále z MS 1966, v ktorom hráči KĽDR viedli 3:0 a napokon prehrali 3:5, nedokázali Ázijčania aktívne vzdorovať zverencom trénera Carlosa Queiroza.

Zaujímavosťou je, že až vo štvrtom zápase na MS 2010, ktoré odohrali v Kapskom Meste, sa podarilo niektorému zo súperov vyhrať. Predchádzajúce tri merania síl sa na štadióne Green Point skončili nerozhodne. Portugalsko dosiahlo najvyššie víťazstvo na záverečnom turnaji MS od triumfu Argentíny nad Srbskom a Čiernou Horou 6:0 v roku 2006.

G-skupina (Kapské Mesto / štadión Green Point):

Portugalsko – KĽDR 7:0 (1:0)

Góly: 29. Raúl Meireles, 53. Simao Sabrosa, 56. Hugo Almeida, 60. a 89. Tiago, 81. Liedson, 88. C. Ronaldo, ŽK: 38. Pedro Mendes, 70. Hugo Almeida – 32. Pak Čchol-jil, 47. Hong Jong-jo, rozhodovali: Pozo Quinteros – Basualto, Mondria (všetci Čile)

Zostavy:

Portugalsko: Eduardo – Miguel, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Fábio Coentrao – Tiago, Pedro Mendes, Raúl Meireles (70. Veloso) – Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida (77. Liedson), Simao Sabrosa (74. Duda)

KĽDR: Ri Mjong-guk – Čcha Jong-hjok (75. Nam Song-čchol), Pak Čchol-jil, Ri Jun-il, Ji Jun-nam, Ri Kwang-čchon – An Joung-hak – Mun In-guk (58. Kim Jong-jun), Pak Nam-čchol (58. Kim Kum-il), Hong Jong-jo – Jong Tae-se

Fanúšikovia KĽDR
Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

C. Ronaldo v súboji s Hakom
Portugalčan Cristiano Ronaldo v súboji s hráčom KĽDR An Yong Hakom. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Jong Tae Se v súboji s Alvesom
Hráč KĽDR Jong Tae Se v súboji s Portugaľčanom Brunom Alvesom. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Cha Jong Hyok podrazený
Hráč KĽDR Cha Jong Hyok podrazený Portugalčanom Raulom Meirelesom. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Raul Meireles skóruje
Portugalčan Raul Meireles už v 29. minúte posúva svojich do vedenia. Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Hráči KĽDR nastúpili až s piatimi obrancami a od úvodu museli v hustom daždi čeliť ofenzíve Portugalska. Šancu otvoriť skóre mal v 7. min obranca Ricardo Carvalho, no lopta po jeho hlavičke iba opečiatkovala konštrukciu súperovej bránky. Na druhej strane pohrozil rovnako zadák Čcha Jong-hjok, ale jeho delovka tesne minula svätyňu Eduarda. V závere úvodnej dvadsaťminútovky Ázijčania pritlačili súpera, ale portugalský gólman dokázal zneškodniť nebezpečný pokus stredopoliara Hong Jong-jo. Gólovú koncovku predviedli hráči Portugalska v 29. min, keď kolmica Tiaga našla Raúla Meirelesa a ten popri vybiehajúcom brankárovi skóroval – 1:0.

V úvode druhého dejstva predviedli portugalskí reprezentanti ofenzívnu smršť okorenenú tromi gólmi. Najprv Simao Sabrosa prekonal gólmana súpera po peknej prihrávke Raúla Meirelesa, o ďalšie tri minúty Hugo Almeida hlavou usmernil loptu za chrbát golmana Ri Mjong-guk po centri obrancu Coentraa a po hodine hry na 4:0 upravil Tiago, keď využil vynikajúcu prihrávku od C. Ronalda. Ďalší gól pridal po sérii striedaní nový muž na ihrisku Liedson, na 6:0 zvýšil C. Ronaldo a demontáž výberu KĽDR ukončil v 89. min svojim druhým presným zásahom v zápase Tiago.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cristiano RonaldoFabio CoentraoRicardo CarvalhoSimao Sabrosa