Daniela Hantuchová sa rozlúčila so sezónou prehrou na Bali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hantuhcova
Daniela Hantuchová Foto: SITA

Dvojhra – 1. kolo (štvrťfinále):

Sabine Lisická (Nem.-3) – Daniela Hantuchová (SR) 7:5, 6:2 za 113 minút

Podľa Daniely sa jej sezóna vydarila

Hantuchová má podľa postavenia vo svetovom rebríčku WTA za sebou šesť úspešnejších súťažných ročníkov z doterajších trinástich. Na margo práve skončeného, ktorý sa teda podľa tohto kritéria zaraďuje presne do stredu, povedala:

Bolo to v poriadku. Na začiatku roka som bojovala so zranením, čo nebolo dobré. Potom som však získala titul v Pattayi a bol to príjemný odraz k sérii dobrých výsledkov. Stredná fáza – počnúc Roland Garros, kde som zdolala svetovú jednotku vo dvoch setoch – bola najlepšia. Mala som aj výbornú trávnatú časť, dosiahla som spomenuté finále v Birminghame, semifinále v Eastbourne. Leto mohlo byť aj úspešnejšie, ale celkovo to podľa mňa vychádza okej.“

Bývalú päťku renkingu Hantuchovú, momentálne 23. v poradí, v tejto sezóne priebežne sužovali rôzne zdravotné problémy, teraz skonštatovala: „Hneď po návrate domov pôjdem na magnetickú rezonanciu s ramenom a najmä tou pätou. Tam je to dosť kritické a už fakt neviem, čo robiť. Aj pred turnajom na Bali som veľmi málo trénovala, aby som vôbec bola schopná ísť na dvorec. Je to teda najväčšia priorita na prvé týždne voľna. Chcem ísť na dovolenku, ale aj toto budem musieť riešiť, aby sa to nejako dalo do poriadku. Navštívim čo najviac lekárov.“

K spolupráci s koučom Matejom Liptákom Hantuchová uviedla: „Dohodli sme sa, že všetko sa vyrieši až takto po sezóne. Nechceli sme sa tým zaoberať pred týmto turnajom. Samozrejme, sadneme si k tomu, všetko si prejdeme. Na konci sezóny sa veci vždy takto bilancujú, uvidíme.“

Dvojice v sobotňajšom semifinále:

Anabel Medinová-Garriguesová (Šp.) – Sabine Lisická (Nem.-3) / bilancia: 0:0

Ana Ivanovičová (Srb.) – Naďa Petrovová (Rus.) / bilancia: 6:5
Daniela Hantuchová
Foto: SITA/AP/Paul J. Bereswi

NUSA DUA 4. novembra (WEBNOVINY) – Pre slovenskú tenistku Danielu Hantuchovú sa sezóna 2011 skončila.

V piatkovom záverečnom zápase programu štvrťfinálového 1. kola Turnaja majsteriek WTA na indonézskom ostrove Bali (3. – 6. novembra, dotácia 600 000 USD, tvrdý povrch v hale Convention International Centre v lokalite Nusa Dua) prehrala s Nemkou Sabine Lisickou nasadenou ako treťou za 113 minút 5:7, 2:6. Prvých osem gemov išlo bez výnimky cez aspoň jednu zhodu.

Lisická, ktorú začiatkom októbra pribrzdila v jesennom rozlete otrava jedlom počas turnaja v Pekingu, si v sobotu medzi najlepšími štyrmi zmeria sily s Anabel Medinovou-Garriguesovou (28.). Španielka v prvom piatkovom štvrťfinále ťažila z odstúpenia jednotky „pavúka“ Marion Bartoliovej za stavu 6:4, 6:7 (7), 0:1. Francúzka si v druhom sete vynútila tajbrejk zo stavu 2:5 na gemy, ale nepremenila v ňom dva mečbaly – ten druhý premrhala dvojchybou.

Rodáčka z Troisdorfu Lisická proti Medinovej-Garriguesovej ešte nehrala. V bilancii zo vzájomných súbojov s Hantuchovou zavŕšila obrat na 2:1, nadviazala na triumf 6:3, 6:2 z júnového finále na tráve v britskom Birminghame. Na Bali sa ako jediná zo štyroch nasadených dostala cez 1.

Už vo štvrtok vytvorili prvú semifinálovú dvojicu na Commonwealth Bank Tournament of Champions pre renkingovo najvyššie postavené víťazky tohtoročných turnajov so štatútom International srbská obhajkyňa trofeje Ana Ivanovičová a Ruska Naďa Petrovová.

Hantuchová nezopakovala finále z roku 2007

Dvadsaťosemročná popradská rodáčka Hantuchová, ktorú z hľadiska podporovala mama Marianna, si odnáša 75 bodov do hodnotenia a šek na 35 000 USD. Nedokázala nadviazať na svoj vlaňajší prienik do semifinále.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Hantuchová si premiérovo zahrala v tomto ázijskom dejisku už v sezóne 2006. Na vtedy ešte radovom turnaji WTA prehrala hneď v 1. kole s Maďarkou Melindou Czinkovou. O rok neskôr už bola na Bali vo finále, v ktorom nestačila na Američanku Lindsay Davenportovú, v sezóne 2008 podľahla v semifinále Rakúšanke Tamire Paszekovej. Medzi najlepšie štyri sa prebojovala aj vlani – už na tzv. malých MS WTA. Pred dvanástimi mesiacmi hrala na základe „voľnej karty“. V 1. kole vyradila Belgičanku Yaninu Wickmayerovú, v semifinále nestačila na Rusku Alisu Klejbanovovú a v zápase o 3. miesto podľahla Japonke Kimiko Dateovej-Krummovej. Teraz sa kvalifikovala štandardnou cestou zásluhou svojho februárového celkového triumfu v thajskej Pattayi.

Hantuchová v úvodnom sete na oranžovo-sivom kurte bez čiar na štvorhru viedla 3:0 a vo štvrtej hre mala brejkbal, ale túto šancu nevyužila. Napokon doplatila vo vstupnom dejstve práve na nižšiu efektivitu v dôležitých okamihoch. Okrem predmetného gemu totiž v úvodnej časti nezužitkovala ešte v troch hrách po jednej šanci preraziť servis favorizovanej semifinalistky tohtoročného Wimbledonu. Za stavu 5:4 dokonca išlo o setbal. Dvadsaťdvaročná Lisická ho odstránila kombináciou tvrdého servisu a forhendu do protipohybu. V jedenástej hre prišla Slovenka o podanie z náskoku 40:15, na príjme v dvanástom geme neťažila z pomerne sľubného vedenia 30:15. Nemka premenila prvý setbal forhendovým skrátením.

Navyše, bývalá päťka svetového rebríčka Hantuchová, teraz 23. v renkingu, nezachytila nástup do druhého dejstva. Nevydarená forhendová odpoveď na return znamenala manko 0:1 s brejkom. V druhom geme sa rozbehnutá 18. hráčka hodnotenia Lisická dostala z 0:30, na returne v treťom sama nevyužila náskok 40:0 a ešte dva brejkbaly. Hantuchová teda zastavila sériu prehraných gemov na hodnote päť a zostala v relatívnom kontakte. Platilo to aj po piatej hre, v ktorej neochvejne bojovná Slovenka odvrátila tri brejkbaly, z nich prvé dva v rade. Nemke však stačilo udržiavať si servis, ktorý patrí k jej hlavným zbraniam. Postupne to čoraz presvedčivejšie pripomínala aj teraz (gem na 3:1 získala hladko na 15), hoci opakované nadhodenie bolo najčastejším prvkom tohto zápasu s minimom dlhších výmen na rýchlom podklade. Na 4:2 sa Lisická posunula aj vďaka Hantuchovej hrubej forhendovej chybe pri nábehu k sieti. V siedmej hre mala k dispozícii ďalšie dva brejkbaly a už zabrala – 5:2. Presadila sa hneď pri prvom z dvoch podávaní na triumf, hoci čelila stavu 0:40 a potom ešte jednému brejkbalu (vymazala ho podaním s rýchlosťou 203 km/h). Pri premiérovom mečbale súperky poslala Hantuchová bekhend do siete.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ana IvanovičováAnabel Medinová-GarriguesováDaniela HantuchováNaďa PetrovováSabine Lisická