Columbus draftoval Daňa v prvom kole, bude hrať s Gáboríkom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Daňo
Slovenskou jednotkou v drafte nováčikov NHL sa stal útočník Marko Daňo. Foto: SITA, AP

NEWARK 30. júna (WEBNOVINY) –

Slovenskou jednotkou v drafte nováčikov zámorskej hokejovej NHL sa stal podľa očakávania útočník Marko Daňo.

Po odchovancovi Dukly Trenčín, ktorý naposledy pôsobil v Slovane Bratislava, siahli už v 1. kole z 27. miesta zástupcovia klubu Columbus Blue Jackets. Táto organizácia si ešte pred Daňom vybrala ďalších dvoch hráčov.

„Som rád, že práva na mňa získal Columbus. Je to pre mňa veľmi dobré. Blues Jackets majú dobrých hráčov, je tam slovenský hokejista Marián Gáborík,“ uviedol v prvom rozhovore po drafte podľa športovej sekcie kanadského webu yahoo.com Marko Daňo.

Osemnásťročný rodák z rakúskeho Eisenstadtu priznal, že Blue Jackets začal pozornejšie sledovať až po výmene Mariána Gáboríka. Trenčianskeho odchovanca angažoval Columbus počas poslednej sezóny z New Yorku Rangers. „Poznám ho. Obaja sme z rovnakého mesta,“ priznal Daňo, ktorý sa v poslednej sezóne 2012/13 vďaka výkonom v Slovane v KHL dostal aj do reprezentácie a na majstrovstvá sveta do Helsínk. V 41 stretnutiach za bratislavský tím v nadnárodnej súťaži strelil tri góly a pridal štyri asistencie.

https://www.youtube.com/watch?v=iG7S-DZHTNU

Mnohí skauti mu pre jeho fyzické parametre (181 cm, 83 kg) nedávajú veľa šancí, že by sa presadil v NHL. Daňo však hovorí, že je pripravený na náročný profesionálny hokej: „V KHL hrám proti mužom, takže by som to mal zvládnuť. Nie som veľmi vysoký, ale mám dobré vedenie puku a dokážem poslať dobré prihrávky.“

Trenčan nielen v KHL, ale na medzinárodnom fóre ukázal, že vďaka šikovnosti sa môže presadiť. Pre yahoo.com zároveň potvrdil, že je otvorený aj možnosti hrať v AHL, ak sa mu nepodarí presadiť do prvého tímu Blue Jackets. Slovenského hokejistu si v 1. kole draftu vybral niektorý z klubov NHL prvýkrát od roku 2005, vtedy Buffalo z 13. miesta získalo práva na Mareka Zagrapana. V tom istom kole vtedy draftovala z 30. priečky Tampa Bay Vladimíra Mihálika.

Okrem Daňa draftovali ďalších troch Slovákov

V Newarku v hale Prudential Center sa konal 51. výber nováčikov, premiérový sa uskutočnil v roku 1963 v Montreale. Tento rok siahli kluby po štyroch Slovákoch, vlani po žiadnom.

Národnou dvojkou sa stal Peter Cehlárik. Sedemnásťročného Žilinčana v službách Luley si vybral Boston Bruins. „Som šťastný a rád, že ma vybrali v treťom kole. Posledným klubom, ktorý ma kontaktoval pred draftom, bol práve Boston. Čoskoro idem do kempu nováčikov Bruins, budú ma onedlho kontaktovať s detailami,“ povedal pre slovakprospects.com Cehlárik.

Zo 116. miesta si v štvrtom kole Martina Réwaya z Gatineau Olympiques poistil Montreal Canadiens. Posledným štvrtým slovenským zástupcom v tohtoročnom drafte sa stal Matej Paulovič, ktorý doteraz pôsobil vo Färjestade. Po talentovanom krídelníkovi siahol v 5. kole zo 149. priečky Dallas.

Jednotkou draftu je Kanaďan Nathan MacKinnon

Nathan mackinnon
Foto: SITA/AP

Jednotkou celého draftu pre rok 2013 sa stal kanadský útočník Nathan MacKinnon, ktorý doteraz hrával v juniorskej QMJHL za tím Halifax Mooseheads. Po sedemnásťročnom centrovi siahol klub s právom prvého výberu Colorado Avalanche.

Predstavitelia „lavíny“ už skôr deklarovali, že v drafte si vyberú útočníka, čo ich nedeľňajšia voľba potvrdila. Nathan MacKinnon reprezentoval v sezóne 2012/2013 Kanadu na majstrovstvách sveta hráčov do 18 aj do 20 rokov. „Je to neuveriteľné. Stal som sa súčasťou organizácie Colorado Avalanche a už teraz sa teším na tréningový kemp,“ zneli prvé slová draftovej jednotky Nathan MacKinnona.

Mladý hokejista sa narodil v Halifaxe a rodnému mestu v minulej sezóne pomohol k zisku cenného Memorial Cupu, v 65 dueloch v ročníku 2012/2013 mal bilanciu 50 gólov a 71 asistencií. V minulosti hral za žiakov Cole Harbour Red Wings, rovnako ako dekádu predtým Sidney Crosby. V lete 2012 hral Nathan MacKinnon vo víťaznom kanadskom tíme na Memoriáli Ivana Hlinku v Piešťanoch a

Z druhej priečky si vybrala Florida Panthers fínskeho centra Alexandra Barkova pôsobiaceho v Tappare Tampere. Jeho otec v deväťdesiatych rokoch minulého storočia reprezentoval Rusko. Trojkou sa stal ďalší kanadský útočník Jonathan Drouin z tímu Halifax Mooseheads, ktorého získal tím Tampa Bay Lightning. Až štvrtý bol obranca Seth Jones, syn bývalého dlhoročného hráča basketbalovej NBA Ronalda „Popeyeho“ Jonesa.

Až z desiateho miesta si Dallas vybral ruského útočníka Valerija Ničuškina. V 1. kole figurovalo v drafte 21 ofenzívnych hráčov, deväť obrancov a žiadny brankár.

V 1. kole si okrem osemnástich Kanaďanov kluby vybrali po troch Švédoch a Američanoch, po dvoch Fínoch a Rusoch, jedného Slováka a Švajčiara. Nechýbali ani synovia niekdajších hráčov NHL. Z dvanástej pozície si Phoenix vybral útočníka Maxa Domiho (otec Tie Domi), Washington zasa Švéda Andrého Burakovského (otec Robert). Carolina stavila na iného švédskeho hokejistu Eliasa Lindholma (otec Mikael), Columbus získal práva na Kerbyho Rychela (otec Warren Rychela).

Draft nováčikov zámorskej hokejovej NHL 2013:

1. kolo: 1. Nathan MacKinnon (ú, Halifax/QMJHL) Colorado Avalanche, 2 Alexander Barkov (ú, Tappara Tampere/Fín.) Florida Panthers, 3. Jonathan Drouin (ú, Halifax/QMJHL) Tampa Bay Lightning, 4. Seth Jones (o, Portland/WHL) Nashville Predators, 5. Elias Lindholm (ú, Brynäs/Švéd.) Carolina Hurricanes, 6. Sean Monahan (ú, Ottawa/OHL) Calgary Flames, 7. Darnell Nurse (o, Sault Ste. Marie/OHL) Edmonton Oilers, 8. Rasmus Ristolainen (o, TPS Turku/Fín.) Buffalo Sabres, 9. Bo Horvat (ú, London/OHL) Vancouver Canucks, 10. Valerij Ničuškin (ú, Traktor Čeľabinsk/Rus.) Dallas Stars, 11. Samuel Morin (o, Rimouski/QMJHL) Philadelphia Flyers, 12. Max Domi (ú, London/OHL) Phoenix Coyotes, 13. Josh Morrissey (o, Prince Albert/WHL) Winnipeg Jets, 14. Alexander Wennberg (ú, Djurgaarden/Švéd.) Columbus Blue Jackets, 15. Ryan Pulock (o, Brandon/WHL) New York Islanders,… 27. MARKO DAŇO (ú, Slovan Bratislava/KHL) Columbus Blues Jackets

3. kolo: Peter Cehlárik (ú, Lulea/Švéd.) Boston Bruins

4. kolo: Martin Réway (ú, Gatineau/QMJHL) Montreal Canadiens

5. kolo: Matej Paulovič (ú, Färjestad/Švéd.) Dallas Stars

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marko DaňoNathan MacKinnonPeter CehlárikSidney Crosby