Laureáti Nobelovej ceny za mier ocenia R. Baggia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Roberto Baggio
Roberto Baggio Foto: SITA/AP

TOKIO 9. novembra (WEBNOVINY) – Bývalý taliansky futbalista Roberto Baggio dostane za svoju charitatívnu činnosť výročné ocenenie udeľované laureátmi Nobelovej ceny za mier.

V utorok o tom informovala kancelária Svetovej rady nositeľov Nobelovej ceny za mier. Štyridsaťtriročný Baggio sa okrem iného zaslúžil o prepustenie v Mjanmarsku väznenej líderky prodemokratických síl a laureátky Nobelovej ceny za mier za rok 1991 Aung San Suu Kyi.

Získaval tiež finančné prostriedky pre nemocnice a inicioval zbierky na pomoc obetiam zemetrasenia na Haiti. Angažoval sa v boji proti tzv. vtáčej chrípke, podporoval projekty Organizácie Spojených národov. Väčšmi sa však preslávil na futbalových ihriskách, v roku 1993 zvíťazil v ankete Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o najlepšieho hráča roka.

Nositelia Nobelovej ceny za mier sa zídu v piatok v Hirošime, kde v roku 1945 Američanmi zhodená atómová bomba zabila 140-tisíc ľudí a urýchlila kapituláciu Japonska a koniec druhej svetovej vojny. Preto bude ich zasadnutie venované najmä obetiam bômb. V minulosti rada ocenila viaceré známe osobnosti ako britského hudobníka Petra Gabriela, amerických hercov Georgea Clooneyho a Dona Cheadla či talianskeho komika a režiséra Roberta Benigniho.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Roberto Baggio