Ondrej Nepela získal pred 40 rokmi olympijské zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ondrej Nepela
Foto: wikipedia.org

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – V sobotu 11. februára uplynie 40 rokov od chvíle, keď krasokorčuliar Ondrej Nepela ako prvý Slovák vybojoval zlatú medailu na zimných olympijských hrách.

Po skokanovi na lyžiach Jiřím Raškovi bol Bratislavčan druhým reprezentantom vtedajšieho Československa, ktorému sa to podarilo. Na ZOH 1972 v Sappore zvládol Nepela suverénne povinné cviky, v utorok a v stredu 8. a 9. februára absolvoval po tri paragrafy. Po dni voľna nasledovala voľná jazda, pred ktorou mal veľký náskok. Ako spomína vo svojej publikácii

Keď nebo zamrzne, obúva si božské korčule?“ publicista Anton Zerer, na úvod svojho finálového programu skočil Nepela čistého trojitého salchowa. Pri následnom trojitom odpichnutom rittbergri však Slovák spadol, ale bleskurýchlo bol späť na nohách a pokračoval v nastúpenom rytme a tempe. Ďalej skákal precízne, nekalkuloval a už nechybil. Od rozhodcov si za technickú známku vyslúžil raz 5,7 a 5,9 a sedemkrát 5,8. Za umelecký dojem sa objavilo dvakrát 5,7 a zvyšok 5,8. Nepela suverénne aj napriek štvrtej najlepšej voľnej jazde zdolal v celkovom hodnotení Sergeja Četveruchina zo ZSSR a Francúza Patricka Péru.

Trénerkou Nepelu bola Hilda Múdra

Krasokorčuľovanie
Foto: SITA/AP

Po páde mi bolo úzko. Veď som bol jediný, kto na tréningoch vôbec nespadol. Keď som odpichnutý rittberger začal, bolo všetko v poriadku. Odskok bol dobrý, ba ani dopad nebol najhorší. Čo sa však potom stalo, sám dobre neviem. Podvrtol sa mi členok a už som letel. Nikdy predtým som ten pocit nepoznal. Zaťal som sa a povedal si, že radšej nepôjdem ani domov, keď po takom náskoku nebude zlato moje,“ hovoril po súťaži podľa publikácie Antona Zerera Ondrej Nepela.

Nepela sa narodil 22. januára 1951, zomrel vo veku 48 rokov v nemeckom Mannheime 2. februára 1989. Nepela bol trojnásobným účastníkom ZOH (1964, 1968, 1972). Celkovo bol trojnásobným majstrom sveta (1971, 1972, 1973) a päťnásobným majstrom Európy (1969, 1970, 1971, 1972, 1973). Na MS pri desiatich štartoch získal navyše aj dvakrát striebro, na ME bol ešte trikrát bronzový. Majstrovstvá Československa vyhral osemkrát (1965 – 1969, 1971 – 1973). V roku 2000 ho vyhlásili za slovenského športovca storočia.

Od detstva Nepelu trénovala Hilda Múdra. Obaja spolu prežívali úspechy a občas aj sklamania. „V roku 1958 už existovala televízia a Ondrík v nej videl majstrovstvá Európy, ktoré sa konali v Bratislave. Po šampionáte ho jeho mamička priviedla na tréning. Štrnásť dní však nepatril žiadnemu trénerovi, a preto ma pani Nepelová poprosila, aby som sa na jej syna pozrela. A tak som sa mu začala venovať,“ spomínala pred časom pre agentúru SITA na Nepelove začiatky Hilda Múdra.

Nepela trénerku nikdy nesklamal

Na Ondrejovi som si cenila jeho usilovnosť a cieľavedomosť. Práve kvôli týmto dvom vlastnostiam dokázal vynikajúco zajazdiť všetky povinné cviky a dostal sa až na svetové výslnie. V šatni po pretekoch neustále rozoberal svoje jazdy a snažil sa všetko vylepšiť. Ondrej ma ako trénerku nikdy nesklamal. Po povinných cvikoch mal často taký náskok, že ho mohol ťažko niekto ohroziť. Tak to bolo aj na ZOH v Sappore. Vo voľnej jazde spravil chybičku a možno vtedy všetci stŕpli. Ja som však vedela, že tá chybička jeho postavenie neohrozí. On sa vtedy mohol aj na zadku šmýkať a nikto by ho neohrozil,“ spomína s úsmevom Hilda Múdra, podľa ktorej mal Nepela jeden veľký vzor – ďalšieho skvelého slovenského krasokorčuliara Karola Divína: „Nepela veľmi obdivoval Karola Divína.“

Trénerka Hilda Múdra bola pri svojom zverencovi aj v najťažšej chvíli jeho života, keď umieral. „Vedeli sme, že Ondrej je ťažko chorý. Preto za ním cestovala do Nemecka jeho mamička. Tá ma však prosila, aby som prišla za nimi. A tak som bola aj v Mannheime pri jeho smrti,“ hovorí Hilda Múdra o dňoch okolo 2. februára 1989, keď Nepela zomrel.

Poradie krasokorčuliarskej súťaže mužov na ZOH 1972 v Sappore:

1. Ondrej Nepela (Československo) 9,0 (2739,1 bodu), 2. Sergej Četveruchin (ZSSR) 20,0 (2672,4), 3. Patrick Péra (Fr.) 28 (2653,1), 4. Kenneth Shelley 43 (2596,0), 5. John Misha Petkevich (obaja USA) 47,0 (2591,5), 6. Jan Hoffmann (NDR) 55,0 (2567,6)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ondrej Nepela