Šéf OV Ruda ľutuje zrušenie deaflympiády, chce vyrovnať dlhy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
GRAND RESIDENCES JASNA

BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Predseda organizačného výboru 17. zimnej deaflympiády Jaromír Ruda v sobotu zaslal agentúre SITA vyhlásenie po tom, ako podujatie, ktoré sa malo na Slovensku začať budúci piatok 18. februára, organizácia Medzinárodný šport nepočujúcich (ICSD) v piatok 11. februára po vyhodnotení situácie okolo finančného zabezpečenia a štádia príprav oficiálne zrušila.

Agentúra SITA prináša komuniké Jaroslava Rudu v pôvodnom znení bez redakčných úprav:

„Predseda organizačného výboru 17. zimných deaflympijských hier pre preklenutie časového obdobia do získania zdrojov pre nadchádzajúce 17. zimné deaflympijské hry sa snažil získať do poslednej chvíle domáceho partnera, ktorý by poskytol pôžičku. Žiaľ napriek mimoriadnemu úsiliu sa toto nepodarilo a rokovania boli neúspešne ukončené. Vzhľadom na časový faktor Hry nemožno v pôvodnom termíne pripraviť. Rozhodnutie o zrušení 17. zimných deaflympijských hier bolo vykonané s cieľom nezvyšovať výdavky príchodom zahraničných účastníkov. Všetky doteraz vynaložené náklady sú evidované a okamžite sa pracuje na tom, aby sa pozdĺžnosti vyrovnali čo najskôr. Súčasne chceme požiadať, aby investičné akcie, vrátane rekonštrukcie štadiónov v Levoči a Kežmarku neboli spájané so zrušením deaflympijských hier. Aj keď sa rekonštrukcie začali s cieľom uskutočniť na nich deaflympijské súťaže, samotný investičný zámer nie je viazaný na konanie hier a investičné akcie budú realizované. Uvedomujeme si a je nám ľúto, že napriek 5 ročnej tvrdej práci, maximálnemu úsiliu a prekonávaniu prekážok došlo k zrušeniu Hier, s negatívnym dopadom na Slovensko, deaflympijské hry a celkovému poškodeniu mena nepočujúcich športovcov. Urobíme všetko preto, aby tieto negatívne dopady sme obmedzili na najnižšiu možnú mieru a zabezpečili postupnú rehabilitáciu. Ja ako predseda organizačného výboru som túto zodpovednosť prijal a niesol a nevyhýbam sa jej. Verím, že bude príležitosť, aby som zabezpečil vyrovnanie všetkých pozdĺžností, ktoré v súvislosti s prípravou Deaflympiády vznikli.“

Organizácia ICSD predtým informovala: „Výkonný výbor ICSD požiadal o zvolanie neodkladného stretnutia s prezidentom Slovenského deaflympijského výboru Jaromírom Rudom, aby prediskutovali všetky závažné problémy. Ďalšie podrobnosti o zrušení hier budú oznáme po stretnutí exekutívy ICSD. Chceme oceniť tvrdú prácu športovcov a trénerov v rámci prípravy na zimnú deaflympiádu a je nám veľmi ľúto, že sme museli urobiť tento krok.“

Slovensko získalo právo usporiadať zimnú deaflympiádu 2011 v januári 2005 na kongrese ICSD v Melbourne. V máji 2010 ICSD odňala Vysokým Tatrám štatút organizátora vzhľadom na chýbajú finančné zdroje organizátorov. V júli 2010 to už neplatilo a podtatranský región po inšpekcii bol opäť usporiadateľom. Už vtedy sa však hovorilo o finančných problémoch i o chýbajúcich dohodách s prevádzkovateľmi športovísk.

K dohode neprišlo ani v predchádzajúcich týždňoch. Organizátori nemali prenajaté zimné štadióny na hokej a curling a ani lyžiarske strediská v Jasnej a na Štrbskom Plese, kde chceli usporiadať súťaže v lyžiarskych disciplínach a snoubordingu. Organizátori pred týždňom v nedeľu deklarovali snahu usporiadať podujatie v minimálnom režime, na ktorý majú finančné prostriedky. Situáciu nevyriešilo ani stredajšie stretnutie s majiteľmi stredísk, ktorí požadovali zložiť do piatka finančné záruky. V piatok zástupcovia Jasnej a Štrbského Plesa oznámili, že deaflympiáda u nich nebude.

Deaflympiádu neorganizoval Slovenský paralympijský výbor (SPV) a ani Slovenský olympijský výbor (SOV). Jej jediným organizátorom bol Slovenský zväz nepočujúcich športovcov (SZNŠ), ktorý vystúpil z radov SPV v roku 2005 a odvtedy pôsobí samostatne. Preto SPV nemá nič spoločné s organizáciou 17. zimných deaflympijských hier (hry pre nepočujúcich a sluchovo postihnutých športovcov) na území Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír Ruda