Šéf ÚLK Tittel: Chceme Corgoň ligu bez rasizmu a násilia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dušan Tittel
Dušan Tittel Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 24. februára (WEBNOVINY) – Vedenie Únie ligových klubov (ÚLK) v úzkej spolupráci s Asociáciou profesionálnych futbalistov (APFS) je iniciátorom celoštátnej kampane pod názvom „Nie rasizmu, stop násiliu.“ Prvý diel tohto seriálu celoročných verejných apelov proti prenikaniu rasizmu a násilníckych skutkov a výtržností na futbalové štadióny bude už v piatok 25. februára 2011 v trnavskom Štadióne Antona Malatinského pred stretnutím 19. kola Corgoň ligy FC Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava.

„Tento projekt sme urobili s ambíciou, aby sa stal vhodnou platformou boja nie iba proti rasizmu, ale aj proti násiliu. Násilie na štadiónoch ma trápi možno ešte oveľa viac ako fakt, že na všetkých štadiónoch nemáme vyhrievané trávniky,“ priznal prezident ÚLK Dušan Tittel a pokračoval: „Vandali a výtržníci nám totiž už niekoľko rokov vyháňajú slušných fanúšikov a návštevníkov z hľadísk futbalových štadiónov. Futbalisti, ktorí boli aktívni v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia, nechápu, odkiaľ sa tieto prejavy nešportového správania u nás vzali. Nechápu, že niektorí vandali prídu do hľadiska nie fandiť, ale robiť výtržnosti a mnohokrát beztrestne poškodzovať cudzí majetok.“

Prezident ÚLK na stretnutí s novinármi vysvetlil aj spôsob, ako chce týchto výtržníkov eliminovať. „V tejto oblasti bude veľmi dôležité, aby sme naďalej veľmi dobre komunikovali najmä s fanklubmi. Doteraz sme s nimi mali mnoho stretnutí a besied. Niekedy to bolo lepšie, niekedy horšie, ale nesedíme so založenými rukami. Spoločne hľadáme spôsob ako nežiaduce násilie dostať z našich štadiónov preč.“

Podľa prvého muža ÚLK je teraz na ťahu ministerstvo spravodlivosti SR. Jeho pracovníci by mali v prvom rade pripraviť účinnú legislatívu. „Podľa môjho názoru ÚLK v spolupráci s ministerstvom vnútra a s políciou by mala chrániť futbalové kluby pred vandalmi, a nie hádzať všetku zodpovednosť na futbalové kluby. Volať ich na zodpovednosť za organizáciu každého aj bežného ligového zápasu. Ako môžu funkcionári zabrániť tomu, že na zápas príde skupina chuligánov, ktorí vôbec nebudú priaznivcami ich klubu, hoci sa pred verejnosťou takto prezentujú a začnú rozbíjať sedadlá a ničiť cudzí majetok? K tomu sa treba postaviť zodpovedne. Nie hádzať horúci zemiak z jednej inštitúcie na druhú. Tu by podľa mňa rozhodujúcu úlohu mali zohrať zložky, ktoré majú strážiť dodržiavanie platných zákonov. Oni by mali vyriešiť túto úlohu,“ definoval Dušan Tittel poslanie polície pri ochrane futbalových fanúšikov a funkcionárov.

„Som presvedčený, že ak sa k tomu polícia postaví čelom, ich postoj pomôže aj fanklubom, ktorým chuligánmi robia zlé meno. Treba jednoznačne pritvrdiť legislatívu. Pokiaľ ide o prejavy rasizmu, aj proti ním budeme bojovať… Budeme chodiť na besedy do škôl, aby už malé deti pochopili, že nie je podstatné, či je niekto z Afriky, alebo z Európy, ale či ten človek je dobrý futbalista, alebo nie. Budeme ich učiť, že rasová neznášanlivosť a prejavy xenofóbie a rasizmu do našej spoločnosti nepatria,“ pokračoval Dušan Tittel.

Novinkou z dielne ÚLK, ktorá by mala prispieť ku skultúrneniu prostredia a „ovzdušia“ na futbalových štadiónoch, je súťaž o najlepší futbalový fanklub. „Výkonný výbor ÚLK na konci súťažného ročníka 2010/2011 vyhodnotí súťaž o najlepší fanklub a víťazovi tejto dlhodobej súťaže zaplatí výrobu sektorovej klubovej vlajky podľa ich požiadaviek. Aj takto chceme ozajstných fanúšikov motivovať, aby zo svojich radov pomohli odbúrať vandalov, ktorí sa mnohokrát za ich aktivity skrývajú,“ vysvetlil Dušan Tittel novú taktiku v práci s členmi registrovaných fanklubov corgoňligistov.

Prezidentovi ÚLK D. Tittelovi sa nepáči tendencia policajtov preniesť zodpovednosť za futbalových vandalov na kluby, ktoré doteraz boli proti ich výtržnostiam úplne bezmocné. „Na dodržiavanie zákonov je tu predsa polícia! Ak idete po diaľnici – a je tam tabuľa určujúca rýchlosť 110 km za hodinu a vy idete 150 km za hodinu, tak vás polícia okamžite rieši. Ak je v tejto krajine zákon, že nemôžete beztrestne trhať sedadlá a používať ich ako zbraň proti usporiadateľom a policajtom, tak polícia musí zakročiť a nastoliť poriadok,“ vysvetlil Dušan Tittel. „Samozrejme, proti vandalom musíme postupovať spolu, ale na stráženie verejného poriadku je tu polícia. Neviem si predstaviť, že by to mali riešiť iba organizátori. Organizátor predsa nemôže byť zodpovední za fanúšikov, ktorí nie sú priaznivcami klubu – a ktorí sa za nich iba skrývajú. Keď dnes vieme riešiť rómsky problém v Malackách, kde je problém medzi dvadsiatimi Rómami, tak si treba uvedomiť, že my tu 20 rokov hráme športové súťaže, ktoré treba tiež riešiť. Nemôžeme zatvárať oči a tváriť sa, že nás sa to vôbec netýka. Podľa mňa za poriadok na športoviskách je zodpovedný najmä ten, kto je určený na to, aby sa v tejto krajine dodržiaval zákon. A to je predsa polícia,“ dodal Dušan Tittel, prezident ÚLK, ktorá na Slovensku riadi dianie v dvoch najvyšších futbalových súťažiach.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan Tittel