Slováci a Taliani proti sebe o bytie či nebytie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tréning
Foto: SITA/Michal Burza

PRETÓRIA 23. júna (WEBNOVINY) – Slovenskí futbaloví reprezentanti zakončia štvrtkovým stretnutím proti Taliansku svoje účinkovanie v základnej F-skupine XIX. majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike. Pri ich absolútnej premiére medzi svetovou futbalovou elitou to môže byť zároveň ich derniéra, stále však majú šancu postarať sa o senzáciu a vyradiť z hry úradujúcich majstrov sveta.Slováci na úvod značne nečakane a nešťastne remizovali s Novým Zélandom 1:1 a po následnej absolútne zaslúženej prehre 0:2 s Paraguajom už mali hlavy dole. O dve hodiny na to im však pomohol práve ich ďalší súper. Taliani s nabudenými „Kiwis„, ktorí boli považovaní za veľkého outsidera, uhrali len nerozhodný výsledok 1:1 a dokonale zamotali situáciu v F-skupine.

Z nej môže pred posledným kolom postúpiť ešte každý účastník. Najlepšie je na tom momentálne štvorbodový Paraguaj, ktorému stačí na definitívu akákoľvek remíza s oceánskym zástupcom. Novozélanďania sa prvýkrát v histórii svojej krajiny a pri svojej druhej účasti na MS dostanú do osemfinále, ak zdolajú Paraguaj. Za určitých okolností im môže stačiť aj nerozhodný výsledok, no to by sa museli spoliehať na pomoc Slovenska a jeho na góly priaznivú remízu s Talianmi. Momentálne majú totiž Nový Zéland a „azúrová squadra“ úplne rovnaký počet bodov, bilanciu zápasov aj skóre 2:2. Veľmi zaujímavá situácia by nastala, ak by sa oba duely skončili navlas rovnakými nerozhodnými výsledkami. O druhom postupujúcom by potom pri neúčinnosti všetkých ostatných kritérií rozhodol žreb FIFA.

Ani jednému zo štvrtkových súperov úvodné dva zápasy nevyšli podľa predstáv. Slováci získali len jeden a Taliani dva body, čo sa rozhodne líši od predšampionátových predstáv oboch táborov. V tímoch to nefunguje optimálne, no obe mužstvá sú odhodlané nechať všetky starosti a problémy v kabíne a na ihrisko vybehnúť s čistým štítom. „Je to posledný zápas v skupine. Som rád, že máme ešte šancu na postup, rovnako sú na tom aj Taliani. Ťažko sa bude nejako taktizovať. Urobíme všetko pre to, aby sme sa pobili o postup. Náš súper má podobné problémy ako my, čakal určite viac z prvých dvoch duelov. Opakujem, je tu šanca a ja som rád, že ju máme,“ vyhlásil asistent reprezentačného trénera Slovenska Michal Hipp. Bývalý kormidelník bratislavského Slovana sa v realizačnom tíme stará nielen o tréningový proces, ale tiež o podrobné a prepracované analýzy súperov. Čo teda bližšie povedať o štvornásobných majstroch sveta Talianoch? „Celú prípravu hrali v základnom hernom systéme 4-2-3-1, ale počas týchto dvoch duelov na šampionáte sa im to úplne rozbilo. V druhom polčase proti Paraguaju vybehli na ihrisko v rozostavení 4-4-2, bola tam veľká fluktuácia hráčov, striedali sa na viacerých postoch. Zápas s Novým Zélandom dohrávali dokonca pri systéme 4-3-3. Majú veľa univerzálnych hráčov, najmä v ofenzíve. Ťažko povedať, či nastúpi Pirlo alebo nie, ale jeho príchodom určite vzrastie ofenzívna sila mužstva,“ doplnil Michal Hipp.

Ak chcú Slováci pomýšľať na postup medzi najlepších 16 mužstiev a pridať sa do spoločnosti Argentíny či Brazílie, musia „squadru azzurru“ zdolať. A to nejde bez gólov, ktorých strieľanie je na tomto šampionáte pre tím okolo kapitána Marka Hamšíka problémom. Jediný a premiérový presný zásah SR na MS dosiahol v 50. min zápasu proti Novému Zélandu útočník Róbert Vittek. „Všetci vieme, čo nás čaká. Myslím si, že každý z nás by mal ísť do toho tak, akoby to bol posledný zápas. Pevne verím, že keď budeme hrať na maximum, napokon to nemusí byť posledný duel,“ povedal kanonier tureckého MKE Ankaragücü Róbert Vittek. Ani víťazstvo a vyradenie úradujúcich majstrov sveta však, paradoxne, nemusí reprezentantom SR stačiť. A to v prípade, že Nový Zéland zdolá Paraguaj a v konečnom účtovaní bude mať lepšie skóre. Ak by „All Whites“ triumfovali o jediný gól, Slováci by museli vyhrať minimálne o tri, čo je pri porovnaní oboch tímoch a povestnej talianskej defenzíve zjavne nezdolateľná prekážka.

Juhoameričania však tiež nemôžu kalkulovať, v prípade prehry im hrozí vyradenie a pri remíze druhá priečka, preto pôjdu proti Novému Zélandu na víťazstvo, čo Slovensku len vyhovuje. „Nádej tu stále je, žijeme. Vieme, že doteraz to nebolo dobré, ale ešte máme stále jednu šancu na to, aby sme to všetko otočili a aby to bolo v poriadku. Vieme, že dokážeme hrať lepšie, ale netreba sa na nič vyhovárať. Sú tu aj ďalší kvalitní súperi, ktorí sú výborne pripravení. My sme chýb urobili viac a tu sa platí za každé zaváhanie, každý centimeter. Proti Talianom dáme do toho všetko a dúfam, že to bude stačiť. A ak aj nie, život pôjde ďalej, týmto šampionátom sa určite nekončí,“ dodal Róbert Vittek.

Zatiaľ čo Slováci sú pred rozhodujúcim stretnutím kompletní, Talianom bude chýbať ich brankárska jednotka Gianluigi Buffon. Otázny je tiež ešte štart stredopoliara Andreu Pirla, ktorý však už v utorok trénoval prakticky bez úľav a proti nováčikovi na MS by mal naskočiť do zostavy. Žolíkom talianskeho tímu by mohol byť pravý obranca, resp. stredopoliar Christian Maggio, ktorý je spoluhráčom Marka Hamšíka v SSC Neapol. „Čaká nás zápas o všetko. Musíme vydať zo seba maximum. Nebude to ľahké, pretože súper hrá tiež o všetko, ale my si veríme,“ vyhlásil Maggio, na ktorého poste zatiaľ dostáva prednosť skúsený veterán Gianluca Zambrotta. „Ak tréner povie, že hrám, bude to pre mňa obrovská satisfakcia. Som pripravený kedykoľvek naskočiť do hry,“ dodal zadák Neapola.

Zápas medzi Slovenskom a Talianskom má na štadióne Ellis Park v Johannesburgu výkop o 16.00 h. V rovnakom čase sa v Polokwane na Štadióne Petra Mokabu začne druhý duel základnej F-skupiny Paraguaj – Nový Zéland.

MS 2010 – F-skupina:

Slovensko – Taliansko (16.00 h, štadión Ellis Park v Johannesburgu)

Predpokladané zostavy:

Taliansko: Marchetti – Zambrotta, F. Cannavaro, Chiellini, Criscito – Camoranesi, Pirlo, De Rossi, S. Pepe – Iaquinta, Di Natale

Slovensko: J. Mucha ml. – Pekarík, Škrtel, Saláta (J. Ďurica), M. Čech – Zd. Štrba, Kucka – Weiss ml., Hamšík, Vittek (Stoch) – Šesták

Aktuálna tabuľka F-skupiny:

1. Paraguaj 2 1 1 0 3:1 4

2. Nový Zéland 2 0 2 0 2:2 2

Taliansko 2 0 2 0 2:2 2

4. Slovensko 2 0 1 1 1:3 1.

SITA – od vyslaného redaktora Miroslava Antola

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gianluigi BuffonMichal HippRóbert Vittek
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentáciaTalianska futbalová reprezentácia