Slováci boli v neďelu na MS vo vodnom slalome úspešní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slalom
Slovenský tím v zložení Michal Matikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš počas finále tímov C1 na MS vo vodnom slalome. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

ČUNOVO 11. septembra (WEBNOVINY) – Slovensko potvrdilo aj na 34. majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Čunove, že momentálne je v tomto športe svetovou jednotkou. Slováci vyhrali celkovú medailovú bilanciu so ziskom 3 zlatých, 2 strieborných a 3 bronzových medailí a najlepší boli aj v hodnotení olympijských disciplín (1 – 1 – 2). S vodnými slalomármi spod Tatier momentálne držia krok iba Francúzi, ktorí z Čunova odchádzajú so ziskom 2 zlatých, 2 strieborných a 1 bronzovej medaily.

V nedeľňajších finálových pretekoch sa o prvý medailový zásah pre Slovensko postaral v C1 mužov Matej Beňuš, ktorý skončil tretí. Finále singlkanoistov nevyšlo podľa predstáv Michalovi Martikánovi, ktorý obsadil konečnú 7. priečku. Beňuš sa radoval zo svojho premiérového individuálneho cenného kovu z MS v kariére. Dvadsaťtriročný Bratislavčan bol na predchádzajúcich šampionátoch dvakrát zlatý v hliadkach. V domácej čunovskej vode zaostal za nečakaným majstrom sveta Denisom Gargaudaom Chanutom z Francúzska 2,77 sekundy a striebro, ktoré získal Nemec Nico Bettge, mu ušlo o 8 stotín. „Som nesmierne šťastný, že sa mi to konečne podarilo. Toto je kanál, v ktorom som športovo vyrastal, o to je to silnejšie. Myslím si, že som bol výborne pripravený. Nevyhol som sa chybičke, ktorá ma možno stála zlato, ale aj tak je to skvelý výsledok,“ povedal v cieli šťastný Matej Beňuš. Michal Martikán začal svoju jazdu dobre, po famóznom prejazde protivodnej dvanástej bránky však minul trinástku a musel sa vrátiť, čím výraznejšie stratil. Jeho čas napokon stačil na konečné 7. miesto. „Bola to otázka jedného – dvoch záberov, možno prišli o zlomok sekundy neskôr ako mali. Žiadnej inej chyby nie som si vedomý,“ vrátil sa ku svojej chybe vo finále 32-ročný Liptovskomikulášan a pokračoval: Bolí to, som veľmi sklamaný. Najradšej by som sa niekde skryl a nechal to v sebe doznieť,“ dodal Michal Martikán. Tretí slovenský zástupca v C1 Alexander Slafkovský sa do finále neprebojoval, keď v semifinále obsadil 12. pozíciu. Chanut Gargaud jazdí úspešne nielen singlkanoe, ale aj deblkanoe, v Čunove bol rovnako ako vlani v Tacene v C2 druhý. V C1 zatiaľ na výraznejší úspech čakal, v 3xC1 bol na MS 2009 strieborný. Ani v Čunove sa jeho triumf nečakal, po výbornej jazde však mohol oslavovať titul.

Všetky podrobnosti nájdete aj tu: MS vo vodnom slalome v Čuňove

Vo finále mužského kajaku dominoval Slovinec Peter Kauzer, ktorý získal druhé zlato z MS v kariére. Suverénnou, dravou a čistou jazdou zdolal 28-ročný rodák z Trbovlje o 1,21 sekundy Poliaka Mateusza Polaczyka, ktorý pre svoju krajinu vybojoval v mužskom kajaku prvú medailu z MS od roku 1973. Bronz si vybojoval Francúz Fabien Lefévre, ktorý v Čunove bol už v sobotu strieborný v C2. „Som dvojnásobne šťastný. Získal som titul majstra sveta a zároveň som získal aj miestenku na olympijské hry do Londýna, keďže šampionát bol pre náš slovinský tím aj internou kvalifikáciou. Celú jazdu som si kontroloval, dával som si pozor pri prejazde bránok. Trochu ma zaskočil náskok, s ktorým som vyhral. Čakal som, že to bude tesnejšie,“ povedal po pretekoch Peter Kauzer. Obhajca prvenstva Daniele Molmenti skončil tentoraz štvrtý. Finále K1 mužov na 34. majstrovstvách sveta bolo bez účasti SR. Ani jeden z dvojice domácich kajakárov v 40-člennom semifinále neuspel. Martin Halčin, ktorý šokoval svojím tretím miestom v kvalifikácii, vynechal 16. bránku, do 20. si ťukol a s 52 trestnými sekundami sa zaradil vo výsledkovej listine až na 38. miesto. Ľubomír Janček bojoval, ale ani on sa nevyhol nedovoleným dotykom bránky a skončil tridsiaty druhý. Slovensko tak nezískalo v tejto kategórii miestenku na budúcoročnú olympiádu do Londýna. Martin Halčin si trúfal na domácej vode na finále, ktoré by znamenalo preňho istotu reprezentácie aj pre sezónu 2012 i pokojnejšiu prípravu. Až po šestnástu bránku vyzeralo všetko v poriadku. Ak by nedostal päťdesiatku, Slovensko by malo istú olympijskú miestenku. „Urobil som chybu. Po výjazde z pätnástky som zaváhal, ale myslel som si, že mi to bude stačiť. Asi sa však zmenila voda, snažil som sa niečo zachrániť, ale vedel som, že to bude na hrane a posúdení rozhodcov. Človek je v dobrej forme, ale stačí stotinkové zaváhanie a je to stratené. Išlo sa mi dobre, nebolo to síce s ľahkosťou ako v kvalifikácii, ale cítil som sa fajn. Až po šestnástku som dobre išiel do protiprúdok. Prioritou bola dnes olympijská miestenka. Tá šestnástka ma veľmi mrzí, lebo som na nej nič nezarobil. Nemal som v úmysle riskovať,“ smútil po semifinále Martin Halčin.

Slovensko získalo medailu aj v C1 žien zásluhou Kataríny Macovej. Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka potvrdila, že jej domáca dunajská voda svedčí, vlani sa na nej stala majsterkou Európy. Macová predviedla vo finále najlepšiu zo svojich víkendových štyroch čunovských jázd a ak by mala o jeden dotyk s bránkou menej, mohla byť aj svetovou šampiónkou. „Som veľmi rada, že som získala medailu. Keď som už bola v cieli, bála som sa, že budem opäť štvrtá, ako sa mi to v tejto sezóne podarilo už niekoľkokrát. Trať bola ťažká, keď sa k tomu pridá psychický tlak, chybám sa nikto nevyhne. Ja to tu veľmi dobre poznám, veď som tu vyrastala. Mala som obavy zo záverečného skoku. Za ním totiž bola protivodná bránka, ktorú som mala na opačnej strane, ako pádlujem. Oproti praváčkam som bola vo veľkej nevýhode. Veľmi som túžila mať medailu, podarilo sa mi to, som šťastná,“ povedala v cieli 25-ročná Katarína Macová. Zlatá medaila v tejto stále sa ešte len rozvíjajúcej ženskej disciplíne pripadla napokon Češke Kateřine Hoškovej, ktorá ako jediná z finalistiek absolvovala trať bez dotyku s bránkou. Aj keď zaváhala pod Niagarou a urobila „eskimáka“, o titul neprišla. Na tróne vystriedala Slovenku Janu Dukátovú, ktorá prvenstvo z Tacenu 2010 neobhajovala. Strieborná Číňanka Nan-čchin Cen zaostala o 1,55 sekundy, Macová o ďalších 11 stotín.

Benus
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

O zlaté medailové radosti v hliadkach pre Slovensko sa postarali muži v C1 a ženy v K1. Slovenské kajakárky sa dočkali historicky prvej zlatej medaily v súťaži hliadok z majstrovstiev svet. Trio Elena Kaliská, Jana Dukátová a Dana Mann-Beňušová vyhralo preteky 3xK1 žien a tešilo sa z celkovo druhého cenného kovu v tejto kategórii po striebre zo Seu d´Urgell 2009. „Priznám sa, ja som ani nevedela, že Slovensko v tejto kategórii nemá ešte zlatú medailu a že som teda pri takejto historickej udalosti. Je to skvelé. Som veľmi šťastná a spokojná. Môžem s čistým svedomím odletieť do USA, kde žijem s manželom,“ smiala sa Dana Mann-Beňušová. Slovenky skvele zvládnutým záverom odsunuli na striebornú pozíciu Češky o 35 stotín sekundy. Triu Štěpánka Hilgertová, Irena Pavelková, Kateřina Kudějová sa nepodarilo obhájiť titul z vlaňajška. „Počuli sme hlásenie komentátora, že ďaleko zaostávame, preto nás v cieli veľmi prekvapil konečný rezultát. Konečne sme pretrhli tú našu smolu v tejto disciplíne a máme zlato. Určite, že to celkom nezahojí tú moju súkromnú boľačku z pokazeného štartu v individuálnych pretekoch, ale mám veľkú radosť,“ pridala svoj pohľad Elena Kaliská. Bronz si vybojovali Nemky.

Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš dosiahli vo finále 3xC1 suverénne najlepší čas a navyše išli aj čisto. Slováci v hliadkach 3xC1 vybojovali už svoj piaty titul majstrov sveta v histórii a celkovo šiestu medailu (5 – 0 – 1). Trio Martikán, Slafkovský a Beňuš triumfovalo aj na predchádzajúcich dvoch šampionátoch v Seu d´Urgell 2009 a Tacene 2010. Strieborní Nemci zaostali za domácimi vodákmi o 4,98 sekundy, bronz si vybojovali Česi. „Bola to dobrá jazda až na ten záver. Za ´Niagarou´ sme mali menšie problémy zmestiť sa všetci traja do toho malého priestoru, ale ustáli sme to. Takto som si predstavoval záver šampionátu, že práve my dáme zlatú bodku za účinkovaním slovenského tímu. Tretí titul v rade? Áno, sedíme si výkonnostne i ľudsky,“ vravel v cieli šťastný Matej Beňuš, ktorý si na týchto MS vychutnával po bronze v C1 už druhú medailovú radosť. Úplne inak to vnímal Michal Martikán. Slzy v jeho očiach prezrádzali, že také ovácie, aké im pripravili fanúšikovia, si chcel vychutnávať už po súťaži jednotlivcov. „Nie, ani toto zlato nezahojí ranu zo sklamania v C1. U mňa to nejako nefunguje. Ďakujem chalanom, ktorí to zvládli bravúrne a divákom, ktorí to ocenili,“ povedal zadržiavajúc plač. Alexander Slafkovský sa usmieval, ale chlapsky priznal, že individuálna súťaž, v ktorej sa nekvalifikoval do finále a tým definitívne prišiel o olympiádu, ho ešte stále máta. „Spamätať sa z toho a sústrediť sa na súťaž družstiev bolo pre mňa veľmi ťažké. Olympijský sen sa mi rozplynul. Ísť finále na majstrovstvách sveta pred domácim publikom je odmenou za všetku drinu a ja som sa jej nedočkal. Vlastne som divákom nemohol ukázať, čo všetko viem. Je to trochu náplasť na tú boľačku, ale pod ňou srdiečko stále krváca,“ uzavrel Alexander Slafkovský.

Blízko k zlatu boli aj deblkanoisti. V 3xC2 však prehrali s Francúzmi v zostave Gauthier Klausss – Matthieu Peche, Pierre Labarelle – Nicolas Peschier, Fabien Lefévre – Denis Gargaud Chanut, ktorí obhájili triumf z Tacenu. Francúzske trio lodí sa na dunajskej vode síce nevyhlo zaváhaniu, ale bolo dostatočne rýchle a tešilo sa zo zlatých medailí. Domáci v zostave Pavol Hochschorner – Peter Hochschorner, Ladislav Škantár – Peter Škantár a Tomáš Kučera – Ján Bátik sa tesne po prejazde cieľom tešili z prvenstva, ale po krátkej chvíli im na konto pribudli najskôr štyri trestné sekundy za dotyk číslo sedemnásť a po úprave výsledkov napokon iba s dvoma trestnými sekundami zaostali za Francúzmi o 67 stotín sekundy. „Je to škoda, tí fantastickí diváci, ktorí nás prišli povzbudiť by si zaslúžili zlato,“ pousmial sa Peter Hochschorner a pokračoval: „Chýbalo naozaj málo a mohlo to byť prvé miesto. Podľa mňa si však až s odstupom času uvedomíme, že aj striebro je skvelý výsledok.“ Spokojný bol aj jeho brat Pavol. „Naša jazda bola plynulá, pokojná, všetci sme boli pokope až do konca. Sme šťastní, že máme my aj ako Slovensko ďalšiu medailu. Teraz bude dôležité, aby sme ich nazbierali čo najviac a dokázali si udržať pozíciu najlepšej krajiny na svete,“ uzavrel Pavol Hochschorner.

V K1 mužov obhájili zlato Nemci, slovenské trio Martin Halčin, Marcel Potočný a Ľubomír Janček zaváhalo pri prejazde 9. a 20. bránky a so 110 trestnými sekundami mu v konkurencii 22 tímov patrila konečná 19. priečka. Víťazkami pretekov 3xC1 žien sa stali podľa očakávania favorizované Austrálčanky v zostave Jessica Foxová, Rosalyn Lawrenceová, Leanne Guineová.

Slováci potvrdili svoje pozície vo vodnom slalome

Kajak
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Slovensko potvrdilo aj na 34. majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Čunove, že momentálne je v tomto športe svetovou jednotkou. Slováci vyhrali celkovú medailovú bilanciu so ziskom 3 zlatých, 2 strieborných a 3 bronzových medailí a najlepší boli aj v hodnotení olympijských disciplín (1 – 1 – 2). S vodnými slalomármi spod Tatier momentálne držia krok iba Francúzi, ktorí z Čunova odchádzajú so ziskom 2 zlatých, 2 strieborných a 1 bronzovej medaily.

Najúspešnejším účastníkom MS sa stal Francúz Denis Gargaud Chanut. Všestranný vodný slalomár absolvoval v Čunove štyri štarty a v troch získal medailu. Z titulu majstra sa tešil v C1 mužov i v hliadkach 3xC2, striebro vybojoval spoločne s Fabienom Lefévrom v C2. Jedine v 3xC1 neskončil na pódiu, keď Francúzi obsadili 4. priečku. Jeho kolega z deblkanoe Lefévre si z dunajskej vody odváža ešte o jeden kov viac, keď v 3xC2 sa stal majstrom sveta, v C2 rovnako ako v 3xK1 bol strieborný a v K1 bol bronzový. Obaja francúzski vodní slalomári sa tak zapísali do histórie tohto športu. Najúspešnejšou ženou šampionátu sa stala Slovenka Jana Dukátová so ziskom 1 zlatej a 1 striebornej medaily.

Konečná medailová bilancia 34. MS v Čunove:

1. Slovensko 3 – 2 – 3

2. Francúzsko 2 – 2 – 1

3. Nemecko 1 – 2 – 2

4. Česko 1 – 1 – 1

5. Slovinsko 1 – 0 – 0

Rakúsko 1 – 0 – 0

Austrália 1 – 0 – 0

8. Čína 0 – 2 – 0

9. Poľsko 0 – 1 – 0

10. V. Británia 0 – 0 – 1

Taliansko 0 – 0 – 1

Španielsko 0 – 0 – 1

Medailová bilancia v olympijských disciplínach:

1. Slovensko 1 – 1 – 2

2. Francúzsko 1 – 1 – 1

3. Slovinsko 1 – 0 – 0

Rakúsko 1 – 0 – 0

5. Nemecko 0 – 1 – 0

Poľsko 0 – 1 – 0

7. Španielsko 0 – 0 – 1

Súhrn konečných výsledkov z 34. majstrovstiev sveta vo vodnom slalome v Čunove:

MUŽI

K1: 1. Peter Kauzer (Slovin.) 96,01 (0), 2. Mateusz Polaczyk (Poľ.) 97,22 (0), 3. Fabien Lefévre (Fr.) 98,89 (0), 4. Daniele Molmenti (Tal.) 99,63 (2), 5. Alexander Grimm (Nem.) 100,42 (0), 6. Sebastian Schubert (Nem.) 103,10 (0), 7. Simon Brus (Slovin.) 105,05 (6), 8. Vavřinec Hradílek (ČR) 145,77 (50), 9. Boris Neveu (Fr.) 147,45 (50), 10. Jiří Prskavec (ČR) 302,87 (202), … v semifinále: 32. Ľubomír Janček, 38. Martin Halčin, v kvalifikácii: 46. Marcel Potočný (všetci SR)

C1: 1. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 101,14 (0), 2. Nico Bettge (Nem.) 103,83 (0), 3. Matej Beňuš (SR) 103,91 (0), 4. Stanislav Ježek (ČR) 104,47 (2), 5. Ander Elosegi (Šp.) 104,86 (0), 6. Či-čchiang Tcheng (Čína) 106,30 (0), 7. Michal Martikán (SR) 106,54 (2), 8. Jan Benzien (Nem.) 107,09, 9. Sideris Tasiadis (Nem.) 108,16 (4), 10. Takuja Haneda (Jap.) 108,76 (0), … nepostúpil do finále 12. Alexander Slafkovský (SR)

C2: 1. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) 106,76 (0), 2. Fabien Lefévre, Denis Gargaud Chanut (Fr.) 107,49 (0), 3. Ladislav Škantár, Peter Škantár (SR) 109,86 (2), 4. David Florence, Richard Hounslow (V.Brit.) 110,33 (0), 5. Luka Božič, Sašo Taljat (Slovin.) 112,96 (4), 6. Timothy Baille, Etienne Stott (V.Brit.) 114,80 (2), 7. Michail Kuznecov, Dmitrij Larionov (Rus.) 115,26 (2), 8. Piotr Szczepaňski, Marcin Pochwala (Poľ.) 118,36 (4), 9. Tomáš Kučera, Ján Bátik (SR) 119,67 (6), 10. Pierre Labarelle, Nicolas Peschier (Fr.) 120,85 (2)

3xK1: 1. Nemecko (Sebastian Schubert, Hannes Aigner, Alexander Grimm) 110,79 (4), 2. Francúzsko (Boris Neveu, Vivien Colober, Fabien Lefévre) 111,83 (2),

3. Taliansko (Giovanni de Gennaro, Daniele Molmenti, Omar Raiba) 112,44 (2), 4. Rakúsko 113,42 (0), 5. Česko 114,52 (4), 6. Veľká Británia 114,99 (4), … 19. Slovensko (Martin Halčin, Marcel Potočný, Ľubomír Janček) 221,63 (110)

3xC1: 1. Slovensko (Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš) 109,97 (0), 2. Nemecko (Sideris Tasiadis, Nico Bettge, Jan Benzien) 114,95 (0), 3. Česko (Stanislav Ježek, Vítězslav Gebaš, Tomáš Indruch) 115,74 (0), 4. Francúzsko 122,15 (8), 5. Taliansko 122,49 (0), 6. Čína 125,70 (4)

3xC2: 1. Francúzsko (Gauthier Klausss – Matthieu Peche, Pierre Labarelle – Nicolas Peschier, Fabien Lefévre – Denis Gargaud Chanut) 127,27 (4), 2. Slovensko (Pavol Hochschorner – Peter Hochschorner, Ladislav Škantár – Peter Škantár, Tomáš Kučera – Ján Bátik) 127,94 (2), 3. Veľká Británia (David Florence – Richard Hounslow, Timothy Baillie – Etienne Stott, Rhys Davies – Matthew Lister) 129,51 (0), 4. Slovinsko 132,78 (4), 5. Poľsko 136,35 (4), 6. Česko 138,66 (10)

ŽENY

K1: 1. Corinna Kuhnleová (Rak.) 110,05 (2), 2. Jana Dukátová (SR) 113,33 (0), 3. Maialen Chourrautová (Šp.) 113,58 (0), 4. Emilie Ferová (Fr.) 113,95 (4), 5. Fiona Pennieová (V.Brit.) 114,10 (0), 6. Violetta Oblingerová-Petersová (Rak.) 114,11 (2), 7. Elena Kaliská (SR) 114,17 (0), 8. Dana Mann-Beňušová (SR) 118,17 (4), 9. Eva Terčeljová (Slovin.) 123,40 (6), 10. Urša Krageljová (Slovin.) 123,62 (8)

C1: 1. Kateřina Hošková (ČR) 138,58 (0), 2. Nan-čchin Cen (Čína) 140,13 (4), 3. Katarína Macová (SR) 140,24 (4), 4. Mira Louenová (Nem.) 143,22 (4), 5. Caroline Loirová (Fr.) 149,95 (8), 6. Alexandra McGeeová (Kan.) 183,45 (4), 7. Svetlana Poležajevová (Kaz.) 184,73 (8), 8. Jessica Foxová (Aus.) 187,91 (56), 9. Mallory Franklinová (V. Brit.) 225,25 (60), 10. Čchian-čchian Tcheng (Čína) 249,93 (106)

3xK1: 1. Slovensko (Elena Kaliská, Jana Dukátová, Dana Mann-Beňušová) 131,90 (4), 2. Česko (Štěpánka Hilgertová, Irena Pavelková, Kateřina Kudějová) 132,25 (2), 3. Nemecko (Jasmin Schornbergová, Melanie Pfeiferová, Claudia Bärová) 134,77 (6), 4. Rakúsko 136,67 (6), 5. Francúzsko 137,47 (4), 6. Slovinsko 144,03 (6)

3xC1: 1. Austrália (Jessica Foxová, Rosalyn Lawrenceová, Leanne Guineová) 179,44 (22 trestných sekúnd), 2. Čína (Čchian-čchian Tcheng, Nan-čchin Cen, Jan-ru Sü) 194,69 (6), 3. Nemecko (Mira Louenová, Michaela Grimmová, Lena Stöcklinová) 230,51 (62), 4. Kanada 369,13 (122), … Francúzsko – nedokončilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander SlafkovskýElena KaliskáJán BátikJana DukátováKatarína MacováLadislav ŠkantárMartin HalčinMatej BeňušMichal MartikánPavol HochschornerPeter HochschornerPeter Škantár