Slovan v Bilbae neprekvapil a podľahol mu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovan bilbao
Brankár Slovana Matúš Putnocký zneškodňuje príležitosť hráčov Athletica Bilbao Foto: SITA/AP

BILBAO 1. decembra (WEBNOVINY) – Futbalisti úradujúceho slovenského šampióna ŠK Slovan Bratislava prehrali vo štvrtkovom zápase 5. kola v F-skupine Európskej ligy UEFA 2011/2012 na ihrisku španielskeho tímu Athletic Bilbao 1:2.

Skóre otvoril v 15. min Óscar De Marcos, šesť minút pred polčasovou prestávkou vyrovnal kanonier „belasých“ Filip Šebo. O trojbodový zápis pre domácich sa postaral hlavičkou v druhom polčase Markel Susaeta.

Už pred týmto duelom bolo jasné, že španielsky tím postúpi do šestnásťfinále kontinentálneho pohára číslo dva a Slovan sa nepredstaví vo vyraďovacej fáze EL.

Európska liga UEFA 2011/2012 – 5. kolo – štvrtok – výsledok:

Athletic Bilbao (Šp.) – ŠK Slovan Bratislava (SR) 2:1 (1:1)

Góly: 15. De Marcos, 75. Susaeta – 39. Šebo, ŽK: 73. Aurtenetxe, 90. Javi Martínez – 31. Bagayoko, 42. Halenár, 67. Šebo, 69. Milinkovič, rozhodoval: Kaasik (Est.)

Zostavy:

Bilbao: Iraizoz – I. Pérez (46. Iraola), Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe – Iturraspe, De Marcos, Ander Herrera, Muniain – F. Llorente (46. Toquero), Susaeta

Slovan: Putnocký – Bagayoko, Dobrotka, Had, Kolčák (83. Pauschek) – Guédé, Kladrubský – Milinkovič (88. Grendel), Halenár, I. Žofčák (83. Lačný) – Šebo

I. polčas

Slovan bilbao
Foto: SITA/AP

V úvodnej desaťminútovke si ani jedno z mužstiev nevypracovalo gólovú príležitosť. Viac z hry však mali domáci, ktorí držali loptu vo svojej moci a postupnými útokmi sa snažili dostať pred bránku Slovana. „Belasí“ zodpovedne pristupovali k protihráčom a nedovolili im dostávať sa do príležitostí. Favorit udrel v 15. min, keď strieľaný center Andera Herreru z pravej strany pokutového územia nedostatočne odkopol Had a z druhej vlny nabiehajúci De Marcos nemal problém skórovať – 1:0.

Hostia sa pokúsili o odpoveď v 21. min, keď Halenár hľadal prihrávkou za obranu nabiehajúceho Šeba, ale pri lopte bol skôr domáci gólman. V 25. min prenikal do šance Muniain, ale čistým zákrokom ho zastavil Had. Španielsky hráč si chcel vypýtať pokutový kop, no neuspel. Už o dve minúty sa na hranici pokutového územia uvoľnil Llorente, jeho pokus ľavačkou nesmeroval medzi tri žrde.

Slovan mohol vyrovnať v 35. min. Halenár krásne napriahol z priameho kopu z 30-metrovej vzdialenosti, lopta prešla pomedzi hráčov v múre, ale od brvna sa odrazila len tesne pred bránkovú čiaru. Vyrovnávajúci gól dal Šebo v 39. min. Kanoniera Bratislavčanov pekne kolmicou vysunul Milinkovič, Šebo obišiel súperovho gólmana a pohodlne do prázdnej bránky skóroval. Minútu pred koncom prvého polčasu išli hostia do prečíslenia, Milinkovič potiahol loptu z polovice ihriska až pred pokutové územie súpera, jeho technická strela spoza šestnástky však letela vysoko nad.

II. polčas

Slovan bilbao
Foto: SITA/AP

Ani úvod druhého dejstva nepriniesol veľa vzruchu, až v 55. min sa k strele z hranice pokutového územia dostal Halenár. Na začiatku 61. min mal veľkú príležitosť Ander Herrera, jeho strelu z vnútra šestnástky zblokoval telom Had. V 65. min po šikovnej akcii nepretlačil De Marcos loptu na Iraolu. Nakloniť misku váh na stranu domácich sa pokúšal v 71. min striedajúci Iraola. Brankár Slovana Putnocký však bol pozorný.

Domáci sa ujali vedenia v štvrťhodinu pred koncom riadneho hracieho času, keď center De Marcosa poslal technickou hlavičkou k vzdialenejšej žrdi Susaeta. V záverečnej desaťminútovke sa hráči Bilbaa už len snažili udržať jednogólový náskok. Nepúšťali slovanistov k lopte a dostávali sa aj do šancí. Toquero však nevyužil svoju príležitosť. V 87. min síce skóroval Ander Herrera, ale hlavný rozhodca mu neuznal regulárny gól pre údajné postavenie mimo hry. Stretnutie sa napokon skončilo zaslúženým víťazstvom Bilbaa 2:1.

Hlasy:

Vladimír Weiss st. (tréner Slovana): „Bol to veľmi pekný a kvalitný zápas. Škoda toho výsledku. Bilbao však bolo o ten gól lepšie a zaslúžilo si zvíťaziť. Páčilo sa mi, že domáci fanúšikovia ocenili náš výkon po zápase potleskom. Škoda, že tá Halenárova strela z priameho kopu nebola gólová. Ak by sme vtedy skórovali, stretnutie by sa určite vyvíjalo inak. Musím mojich zverencov pochváliť za výborný výkon v defenzíve. Bola to moja tretia konfrontácia s Macrelom Bielsom a tretíkrát som prehral 1:2. Dúfam, že budem mať možnosť stretnúť sa s ním ešte raz a dopadne to lepšie. Bilbao je kvalitné mužstvo, pri priaznivom žrebe to môže v Európskej lige dotiahnuť veľmi ďaleko.“

Matúš Putnocký (brankár Slovana): „Myslím si, že sme zanechali dobrý dojem. Škoda toho druhého gólu, mohli sme uhrať nerozhodný výsledok. O osude zápasu rozhodla kvalitnejšia medzihra nášho súpera. Keď mal jeden hráč loptu, ďalší dvaja – traja sa mu ponúkali, výborne si zbiehali a hľadali si priestor. Mne osobne sa chytalo dobre a dúfam, že som výkonom nesklamal. Tešíme sa na posledný zápas proti Salzburgu. Všetci veríme, že sa nám podarí dosiahnuť prvé víťazstvo.“

Erik Grendel (stredopoliar Slovana): „Mne sa zápas ťažko hodnotí, keďže som hral len pár minút. Z lavičky som to však videl tak, že chlapci bojovali statočne. Pri troške šťastia sme mohli dosiahnuť remízu. Škoda, že sa nám to nepodarilo. Bilbao ukázalo, že je vyspelým mužstvom, jeho hráči mali loptu dlhšie na kopačkách a vytvorili si viac šancí ako my. Na druhej strane, diváci nás po zápase vytlieskali, to sme ešte nezažili, aby nám vonku aplaudovalo 30-tisíc fanúšikov, bol to naozaj krásny zážitok. Musíme sa teraz sústrediť na posledný duel proti Red Bullu Salzburg. Oni vyhrali nad Parížom Saint-Germain a bojujú o postup zo skupiny. Určite to nebude jednoduché stretnutie, ale my sa chceme rozlúčiť s pohárovou Európou čo najlepším možným spôsobom. Najlepšie by bolo, keby sa nám podarilo zvíťaziť.“

Slovan bilbao
Foto: SITA/AP
Slovan bilbao
Foto: SITA/AP
Slovan bilbao
Foto: SITA/AP

Salzburg porazil St. Germain

Red Bull Salzburg (Rak.) – Paríž St. Germain (Fr.) 2:0 (1:0)

Góly: 20. Jantscher, 90.+ ŠVENTO, ŽK: 40. Leitgeb, 78. Cziommer, 90.+ ŠVENTO – 19. Z. Camara, 47. Mohamed Sissoko, 78. Nene, 88. Tiéné, rozhodoval: Liany (Izr.)

Zostavy:

Salzburg: Walke – Hierländer, Pasanen, Hinteregger, Jefferson Cardoso – Leitgeb, ŠVENTO – Jantscher (59. Cziommer), Leonardo Santiago, G. Zárate (83. Teigl) – Maierhofer (89. Wallner)

PSG: Douchez – Ceará, Biševac, Z. Camara, Tiéné – Mohamed Sissoko (72. Matuidi), Chantome (62. Gameiro) – Jallet (46. Bahebeck), Bodmer, Nene – Erding

Tabuľka F-skupiny:

1. Bilbao 5 4 1 0 9:4 13 – istota postupu do 1/16-finále

2. Salzburg 5 2 1 2 8:6 7

3. PSG 5 2 1 2 4:5 7

4. Slovan 5 0 1 4 2:8 1

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erik GrendelFilip ŠeboMatúš PutnockýVladimír WeissVladimír Weiss st.
Firmy a inštitúcie Athletic BilbaoŠK Slovan Bratislava