Španielske futbalové kluby sa topia v dlhoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Real Madrid
Foto: SITA/AP
FC Barcelona
Foto: SITA/AP

MADRID 12. apríla (WEBNOVINY) – Španielsky futbal prežíva jedno z najúspešnejších období vo svojej histórii. FC Barcelona i Real Madrid sa dostali do semifinále Ligy majstrov 2011/2012, medzi najlepším kvartetom v Európskej lige UEFA 2011/2012 sa predstaví až trojica klubov (Valencia, Atlético Madrid, Athletic Bilbao), no napriek tomu majú tieto tímy obrovské dlhy.

„Biely balet“ súperí s „blaugranas“ nielen o domáci ligový titul (mužstvá delia šesť kôl pred koncom Primera División len štyri body, pozn.), ale aj o primát najzadlženejšieho klubu na Pyrenejskom polostrove.

Real dlhuje 589 miliónov eur, Barca 578 miliónov. Problémy s financiami majú aj Valencia (382 miliónov) a Atlético Madrid s mankom 514 miliónov eur.

Španielske médiá sú plné titulkov o nevyrovnaných finančných záväzkoch popredných futbalových klubov, a to v čase, keď je v krajine nezamestnaných 5 miliónov ľudí. Vládna garnitúra navyše pripravuje občanov na ďalšie sťahovanie opaskov, šetrenie a zdražovanie cien potravín, služieb i pohonných hmôt.

Ministerstvo športu pripravuje reformný zákon, podľa ktorého si futbalové kluby vyrovnajú podlžnosti z vlastných príjmov. V súčasnosti však nie je jasné, ako sa im to podarí.

Šesť účastníkov elitnej španielskej súťaže – Rayo Vallecano, Racing Santander, Betis Sevilla, Zaragoza, Granada a Mallorca – je v súčasnosti v konkurze, rovnako ako ďalších šesť tímov druhej najvyššej ligovej súťaže. „Tieto čísla hovoria o tom, že španielske futbalové kluby nie sú po finančnej stránke riadené správnym spôsobom,“ uviedol v tejto súvislosti profesor barcelonskej Ekonomickej univerzity José María Gay de Liébana špecializujúci sa na futbal.

Analytik prirovnal dlhy futbalových klubov, ktoré celkovo dosiahli hodnotu 3,5 miliardy eur, k chudobe z roku 2008. Tá viedla v Španielsku k doslova davovej psychóze. „Futbal je zrkadlo ekonomiky Španielska vo všeobecnosti. Už roky utrácame viac peňazí, ako zarobíme. Zadlžujeme sa každý rok viac a viac. Vo futbale platí to isté. Kluby už roky investujú obrovské sumy do rôznych projektov či do nákupu hráčov, ale nemajú na to vlastné peniaze, takže žijú na dlh,“ upozornil ekonomický expert.

Jedným z príkladov hovoriacich za všetko je štadión Nová Mestalla vo Valencii. V roku 2007, v čase začínajúcej sa krízy, sa majitelia rozhodli postaviť nový štadión s kapacitou 70-tisíc miest, a to napriek tomu, že klub má oficiálne len 39-tisíc členov. Tristotisíc eur mal klub získať z predaja pozemkov, kde stál predchádzajúci štadión. O dva roky neskôr, už v čase globálnej ekonomickej krízy, sa práce na výstavbe zastavili. Klub totiž nedokázal nájsť kupcov „starého“ pozemku.

Problém spočíva najmä v tom, že riadiaci orgán najvyššej španielskej súťaže nemá páky na to, aby potrestal takéto finančné prešľapy klubov. Ak však prejde nový zákon, ktorý je v procese schvaľovania od januára tohto roku, táto skutočnosť sa zmení a vedenie Primera División bude môcť bez problémov na klub uvaliť nútenú správu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Rayo Vallecano
Firmy a inštitúcie FC BarcelonaReal Madrid