Tréner Vůjtek nomináciou prekvapil, Šatan na olympiádu nejde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vůjtek, Šatan
Miroslav Šatan (druhý zľava) zo Slovenska a tréner Slovenska Vladimír Vůjtek (druhý sprava). Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek oznámil záverečnú 25-člennú nomináciu na zimné olympijské hry do Soči (7. – 23. februára 2014). V kádri sú očakávané mená slovenských hviezd Jaroslav Halák, Zdeno Chára či Marián Hossa.

Do Soči by v prípade uzdravenia mali cestovať aj momentálne zranení Ľubomír Višňovský, Michal Sersen či Marián Gáborík. Prekvapením v nominácii sú center Košíc Tomáš Marcinko a obranca Edmontonu Martin Marinčin. Na svoje piate ZOH nepocestuje skúsený útočník Miroslav Šatan, ktorý sa nedostal do záverečnej nominácie.

Na olympijskej súpiske je 25 hokejistov, v tomto počte sú traja brankári a 22 korčuliarov. Kouč reprezentácie SR Vladimír Vůjtek už v októbri zverejnil širšiu súpisku 55 hráčov, medzi ktorými bolo osem brankárov, devätnásť obrancov a dvadsaťosem útočníkov.

Obrazom: Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH v Soči

Nominácia na ZOH
Prezident SZĽH Igor Nemeček na TB SZĽH o nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2014. Bratislava, 7. január 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nominácia na ZOH
Sprava: Generálny sekretár SZĽH Otto Sýkora, tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek, prezident SZĽH Igor Nemeček a vedúca výpravy na ZOH 2014 Jana Gantnerová na TB SZĽH o nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2014. Bratislava, 7. január 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Nominácia na ZOH
Vedúca výpravy na ZOH 2014 Jana Gantnerová na TB SZĽH o nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2014. Bratislava, 7. január 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Nominácia na ZOH
Vedúca výpravy na ZOH 2014 Jana Gantnerová na TB SZĽH o nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2014. Bratislava, 7. január 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Nominácia na ZOH
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek na TB SZĽH o nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2014. Bratislava, 7. január 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Vybrali sme najlepších hráčov, ktorých má momentálne Slovensko k dispozícii. Vždy budú pri podobných nomináciách názory pre a proti. Sme za nomináciu zodpovední a vybrali sme tento tím,“ uviedol tréner Slovenska Vladimír Vůjtek.

Kapitánom jeho výberu bude Zdeno Chára, ktorému ako asistenti budú pomáhať Marián Hossa a Michal Handzuš.

Po oznámení nominácie v nej môžu nastať zmeny len v prípade zranenia niektorého hráča. Pri určovaní kádra SR pre ZOH komplikujú trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi situáciu zranenia obrancov Ľubomíra Višňovského a Michala Sersena i útočníka Mariána Gáboríka.

„Višňovského stav sa zlepšil, komunikovali sme spolu. Jeho stav mu umožňuje väčšiu záťaž, podstupuje testy, ale viac o tom nemôžeme hovoriť vzhľadom na embargo zo strany Islanders. Gáborík sa podrobil operácii v Columbuse, v piatok ho čaká kľúčová kontrola, ktorá ukáže aktuálny rozsah zranenia a ďalší postup liečby. Sersen sa lieči u nás, problémom je, že je to časovo náročné zranenie. Robíme všetko preto, aby bol v poriadku,“ povedal lekár slovenskej reprezentácie Vladimír Lupták.

V prípade absencie Gáboríka by do Soči cestoval Branko Radivojevič, v súvislosti s obrancami má Vůjtek pripravených štyri, päť alternatív.

Marcinko jediný zo slovenskej extraligy

Kouč národného tímu SR nezaradil do tímu jeho dlhoročného kapitána Miroslava Šatana. Tridsaťdeväťročný topoľčiansky rodák začal pred pár týždňami sezónu s cieľom prepracovať sa do olympijského mužstva.

Bolo to ťažké rozhodnutie. Miro urobil pre Slovensko veľa, vážim si ho ako hráča i ako človeka. Sezónu začal neskôr, dlho nehral. Pozorne sme ho sledovali v každom zo zápasov, v ktorých nastúpil. Jeho hra nebola na vyššej úrovni ako u iných nominovaných,“ povedal Vladimír Vůjtek, ktorý nečakane povolal do tímu útočníka Košíc Tomáša Marcinka.

Stredný útočník bude jediným zástupcom slovenskej Tipsport extraligy. „Sledujem ho už druhý rok. Mal síce váhavý začiatok sezóny, ale postupne sa zlepšil a vo Švajčiarsku bol naším najlepším centrom. Hral tú úlohu, ktorú od neho čakáme. Je zvyknutý na tieto úlohy zo zámoria, v obrannej činnosti je spolu s Handzušom naším najlepším stredným útočníkom,“ tvrdil Vladimír Vůjtek.

Nominácia na ZOH
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Najťažšie tvorenie nominácie

Do mužstva pre ZOH 2014 sa dostali aj viacerí mladí hráči, medzi obrancami sa objavilo aj meno obrancu Martina Marinčina.

Český kouč slovenského tímu výberom Tomáša Jurča zasa potvrdil svoje predchádzajúce slová, že ho pozorne sleduje a môže mu dať šancu. „Potrebovali sme aj vzhľadom na budúcnosť mužstvo omladiť. Marinčin je mladým hráčom, dostal sa do Edmontonu, čo je veľkým úspechom. Je to vysoký a dôrazný hokejista,“ vysvetľoval rodák z Klimkovíc.

Pre Vůjtka bolo tvorenie súčasnej nominácie najťažším počas jeho pôsobenia pri slovenskej reprezentácii. Na rozdiel od prípravy na svetový šampionát nemohol hráčov sledovať na tréningoch a iba videl ich výkony v kluboch. Na hrane nominácie boli viacerí hokejisti. „Najťažšia bola pre nás asi voľba tretieho brankára. Rozhodovali sme sa medzi Staňom a Lacom, pre oboch boli rovnaké pre i proti,“ dodal Vladimír Vůjtek.

Olympijský hokejový turnaj mužov v Soči sa bude hrať s dvanástimi účastníkmi v rovnakom formáte ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri. Slovenskí reprezentanti v Soči na ZOH 2014 nastúpia v základnej A-skupine postupne proti reprezentáciám USA (13. februára 2014 o 13.30 h SEČ), Slovinsku (15. februára 2014 o 9.00 h SEČ) a Rusku (16. februára 2014 o 13.30 h SEČ). Kvalifikačné zápasy sú naplánované na 18. februára 2014, štvrťfinále sa uskutoční 19. februára, semifinále v piatok 21. februára 2014, súboj o bronz 22. februára a meno olympijského víťaza v hokejovom turnaji bude známe 23. februára 2014.

Nominácia na ZOH
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nominácia hokejistov SR pre ZOH 2014 v Soči:

Brankári:

Peter Budaj (Montreal Canadiens, Kan./NHL),

Jaroslav Halák (St. Louis Blues, USA/NHL),

Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL),

Obrancovia:

Ivan Baranka (Avangard Omsk, Rus./KHL),

Dominik Graňák (Dinamo Moskva, Rus./KHL),

Zdenko Chára (Boston Bruins, USA/NHL),

Martin Marinčin (Oklahoma City Barons, USA/AHL),

Andrej Meszároš (Philadelphia Flyers, USA/NHL),

Andrej Sekera (Carolina Hurricanes, USA/NHL),

Michal Sersen (HC Slovan Bratislava, KHL),

Ľubomír Višňovský (New York Islanders, USA/NHL),

Útočníci:

Milan Bartovič (HC Slovan Bratislava, KHL),

Marián Gáborik (Columbus Blue Jackets, USA/NHL),

Michal Handzuš (Chicago Blackhawks, USA/NHL),

Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL),

Marián Hossa (Chicago Blackhawks, USA/NHL),

Tomáš Jurčo (Grand Rapids Griffins, USA/AHL),

Tomáš Kopecký (Florida Panthers, USA/NHL),

Tomáš Marcinko (HC Košice),

Michel Miklík (HC Slovan Bratislava, KHL),

Peter Ölvecký (HC Slovan Bratislava, KHL),

Richard Pánik (Tampa Bay Lightning, USA/NHL),

Tomáš Surový (Dinamo Minsk, Biel./KHL),

Tomáš Tatar (Detrot Red Wings, USA/NHL),

Tomáš Záborský (Salavat Julajev Ufa, Rus/KHL).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej MeszárošAndrej SekeraBranko RadivojevičDominik GraňákIvan BarankaJán LacoJaroslav HalákĽubomír VišňovskýMarcel HossaMarián GáboríkMarián HossaMartin MarinčinMichal HandzušMichal SersenMichel MiklíkMilan BartovičMiroslav ŠatanPeter BudajPeter ÖlveckýRichard PánikTomáš JurčoTomáš KopeckýTomáš MarcinkoTomáš SurovýTomáš TatarTomáš ZáborskýVladimír LuptákVladimír VůjtekZdeno Chára
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia