Trnava sa s Prešovom pobije o udržanie v najvyššej lige

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trnava presov
Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Stredajšie výsledky duelov predposledného 32. kola futbalovej Corgoň ligy stanovili, že zostupujúcim klubom z najvyššej slovenskej súťaže v sezóne 2012/2013 bude s určitosťou jeden z dua FC Spartak Trnava, 1. FC Tatran Prešov.

O tom, kto minimálne na rok opustí domácu elitu, sa definitívne rozhodne v nedeľňajšej derniére tohto ročníka a paradoxne vo vzájomnom súboji týchto „namočených“ tímov v Šariši. Hráčom Tatrana bude stačiť aj nerozhodný výsledok, pretože pred 33. kolom majú na konte o bod viac ako „spartakovci“ (33, resp. 32).

Futbalisti Prešova prekvapili v stredajšom stretnutí na pôde MŠK Žilina víťazstvom 1:0, čím sa odpútali z poslednej 12. priečky. Ich najväčší súper z Trnavy totiž zakopol doma s Banskou Bystricou (0:1), čo znamenalo pre Duklu zotrvanie v Corgoň lige. Nový tréner Tatrana Jozef Bubenko, ktorý je pri kormidle mužstva od 27. kola (vystriedal Ladislava Totkoviča), sa tešil nielen z prvého trojbodového zápisu mužstva, ale aj z prvého gólu jeho zverencov v súperovej sieti.

Prešov v Žiline odklial streleckú nemohúcnosť

1. FC Tatran Prešov - MŠK Žilina 0:0
Foto: SITA/Viktor Zamborský

V Žiline sme dosiahli cenné víťazstvo. Brankár Jakub Diviš a športové šťastie nás zachránili, aby sa domáci dostali do vedenia. Som rád, že som sa v šiestom zápase na lavičke dočkal aj nášho gólu. Chlapci hrajú posledné zápasy pod veľkým tlakom, je to viac o fyzickom nasadení a bojovnosti,“ skonštatoval po úspešnom rezultáte pod Dubňom Jozef Bubenko.

Streleckú nemohúcnosť Prešovčanov odklial v 36. min Matúš Marcin, ktorý strelil jediný gól stretnutia. V drese Tatrana predtým naposledy v lige skóroval 13. apríla Ján Novák, a to v 79. min domáceho duelu 26. kola proti Ružomberku (3:1). Potom nasledovalo „hluchých“ 496 minút bez gólu.

Sme radi, že sme vyhrali,“ citoval prešovský klubový web slová hrdinu zápasu Matúša Marcina, ktorý ďalej poznamenal: „Myslím si, že už nám skoro nikto neveril. Cestovali sme do Žiliny a každý čakal, že prehráme a potom v záverečnom zápase s Trnavou to bude lepšie pre Spartak. Prehrala však Trnava, my sme naopak zvíťazili.“ Talentovaný iba 19-ročný prešovský útočník sa vyjadril aj na margo nedeľňajšieho rozhodujúceho duelu s „andelmi“, v ktorom sa rozhodne o zostupujúcom.

Momentálne sme pred Trnavou a vieme, že nám stačí bod. Určite však nepôjdeme do tohto zápasu s tým, že ideme remizovať. Najdôležitejšie bude, kto strelí prvý gól. V našich meraniach síl so Spartakom to väčšinou býva tak, že kto ho dal, vyhral. Chceme ho streliť my, musíme dobre brániť a neinkasovať, aby to prinieslo úspech,“ doplnil Matúš Marcin. Futbalisti Prešova zostúpili z najvyššej slovenskej súťaže naposledy v sezóne 2001/2002, po šiestich ročníkoch medzi druholigistami sa v lete 2008 tešili z návratu medzi slovenskú elitu.

Trnava sa nevzdáva

Spartak trnava
Foto: SITA/Martin Medňanský

Najväčším adeptom na zostupovú miestenku v tejto sezóne je FC Spartak Trnava, ktorý bol ešte v uplynulom súťažnom ročníku slovenským vicemajstrom. Zverenci Vladimíra Ekhardta nezvládli stredajší domáci súboj proti Banskej Bystrici (0:1) a Slančíkov gól v 71. min na Štadióne Antona Malatinského poriadne skomplikoval situáciu Trnavy.

Škoda, že odhodlanie hráčov zostalo v kabíne. Sklamali sme verných fanúšikov, náš herný prejav bol na bode mrazu. Domáca rozlúčka so sezónou bola krutá, Banská Bystrica si zaslúžila zvíťaziť,“ uviedol po stredajšom stretnutí kouč Spartaka V. Ekhardt a pre internetovú stránku trnavského klubu doplnil: „Keby sa odhodlanie prenieslo na ihrisko, tak zvíťazíme. Bohužiaľ, všetko sa odohráva na trávniku. Sklamali sme prístupom, nasadením, futbalovým vecami. Za celý zápas sme vystrelili dvakrát na bránku a neutvorili sme si vážnejšiu šancu. Povedali sme si, že ideme na doraz a do Prešova pôjdeme už len, ako sa hovorí, na výlet. Bohužiaľ nestačí, keď je odhodlanie v šatni, treba to ukázať aj v zápase.“

Trnavský lodivod si je vedomý, že len nedeľňajší trojbodový zisk v Šariši zaručí jeho zverencom corgoňligovú miestenku aj v sezóne 2013/2014. „Samozrejme, že stále žijeme, je tu nádej. Pred duelom s Tatranom sa nevzdávame, ale bude to veľmi náročné. Čo sa dá spraviť s mužstvom? Niekto by povedal: ´Malý dvor, veľký bič.´ V tejto situácii sa však treba dať dokopy. Ak je ešte v chlapcoch nejaká viera v záchranu, je potrebné ju prebudiť. Nech hráči bojujú o svoj osud v poslednom stretnutí,“ zdôraznil Vladimír Ekhardt.

Spartak Trnava zostúpil v ére samostatnosti SR iba jediný raz: pred 12 rokmi po sezóne 2000/2001. Hneď v ďalšom ročníku triumfoval v druhej lige a od jesene 2002 patril k stabilným účastníkom najvyššej slovenskej súťaže.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Novák