Volejbalisti začnú cestu za obhajobou prvenstva v Katerini

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volejbal
Foto: SITA/Ivan Fleischer

KATERINI 24. mája (WEBNOVINY) – Slovenskí volejbaloví reprezentanti v stredu popoludní pricestovali do gréckeho strediska Katerini, kde ich od štvrtka do soboty čaká úvodný turnaj 9. ročníka prestížnej Európskej ligy. Ich súpermi budú postupne Izraelčania (24. mája o 17.00 SELČ), Španieli (25. mája o 17.00 SELČ) a domáci Gréci (26. mája o19.30 SELČ).

Slováci obhajujú svoje celkové prvenstvo z uplynulej sezóny, keď vo Final Four naplno využili domáce prostredie v košickej Steel Aréne a ako prvý tím v histórii tejto súťaže sa stali jej dvojnásobným víťazom (predtým triumfovali v roku 2008).

Let z viedenského Schwechatu do Solúnu trval iba niečo málo vyše 90 minút, bol pokojný, hráči ho trávili rôzne.

Spokojnosť bude iba s víťazstvami

Volejbal
Foto: SITA/AP

Na letisku v severogréckom letovisku ich čakalo oblačné počasie s teplotou len tesne nad 20° C.

Museli absolvovať ešte približne hodinový presun do Katerini pod bájnu horu Olymp. Tá sa zatiaľ skrýva v mrakoch, ale hráči veria, že im budú grécki bohovia údajne sídliaci na jej vrchole naklonení a aj oni im pomôžu úspešne vstúpiť do tohtoročnej edície EL.

„My sa budeme snažiť v Grécku nie urobiť čo najlepší výsledok, my chceme v Grécku tri zápasy vyhrať. To by malo priniesť pohodu do družstva,“ neskrýva pred začiatkom turnaja optimizmus asistent trénera Andrej Kravárik, ktorý vlastne priviedol slovenský tím k sebe domov.

Volejbalista, ktorý ešte v roku 2001 viedol slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách Európy v Ostrave, ale už v roku 2004 si na olympiáde v Aténach obliekol grécky dres, má v Solúne trvalé bydlisko, ešte v sezóne 2011/12 získal v drese miestneho Iraklisu titul majstra Grécka.

„Spokojný budem, keď trikrát vyhráme. Tento turnaj by nám mal ukázať, kde sme výkonnostne my a kde ostatné tímy. Ak budeme hrať náš volejbal a bojovať, nebude ani prípadná prehra veľmi bolieť. Ak by však prišli prehry po zlom výkone, to by bolo horšie. Sám som v očakávaní, ako to dopadne. Dúfam, že prekvapíme a prinesieme niečo pozitívne pre slovenský volejbal,“ pridal sa kapitán tímu Branislav Skladaný. Ten prebral úlohu lídra tímu, v ktorom chýbajú dlhoročné opory.

Príležitosť dostanú nováčikovia

Volejbal
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Tréneri totiž chcú vidieť v zápasoch Európskej ligy nových adeptov na reprezentačný dres. Voľno dostali nahrávač a kapitán družstva Michal Masný, blokári Tomáš Kmeť aj Emanuel Kohút, smečiari Lukáš Diviš st. aj František Ogurčák, univerzál Peter Michalovič, na poslednú chvíľu vypadol z kádra zo zdravotných dôvodov blokár Jozef Piovarči.

„Máme v kádri skúsených nahrávačov. Braňo Skladaný i Juraj Zaťko majú toho preskákané v klube, ale aj v reprezentácii už dosť. To by malo byť obrovským kladom pre naše družstvo. Vedia, ako na to, oni budú tvorcami hry, mali by byť základom úspechu, ktorý očakávame,“ uzavrel Andrej Kravárik.

V stredu podvečer od 18.30 h miestneho času si na 90-minútovom tréningu vyskúšali miestnu halu, vo štvrtok ich čaká tak trochu neznámy Izrael. „Ja verím, že sa s Izraelom naštartujeme a potom už pôjdeme výkonom stále hore. Z izraelského tímu poznám iba Šafranoviča, s ktorým hrávam v klube (nemecký Generali Unterhaching – pozn.) a viem o ňom, že je to kvalitný volejbalista. Ak však budeme hrať to, čo vieme a na čo máme, o výsledok sa nebojím,“ uzavrel kapitán Branislav Skladaný.

Nominácia SR na prvý turnaj EL – Katerini (Gr.):

NAHRÁVAČI: Branislav Skladaný (Generali Unterhaching/Nem.), Juraj Zaťko (Friedrichshafen/Nem.)

SMEČIARI: Štefan Chrtiansky ml. (Hypo Tirol Innsbruck/Rak.), Milan Hriňák (Volley Team UNICEF Bratislava), Tomáš Halanda (ATC Trenčín COP), Róbert Hupka (Generali Unterhaching/Nem.)

BLOKÁRI: Matej Hukel (Volley Team UNICEF Bratislava), Jakub Joščák (VKP Bratislava), Radoslav Száraz (VK Slávia Svidník)

UNIVERZÁLI: Milan Bencz (Rím/Tal.), Miroslav Jakubov (Chemes Humenné)

LIBEROVIA: Matej Kubš (VKP Bratislava)

Program úvodného turnaja A-skupiny EL v gréckom Katerini (začiatky všetkých zápasov sú v SELČ):

24. mája (štvrtok): Izrael – Slovensko (17.00), Španielsko – Grécko (19.30)

25. mája (piatok): Slovensko – Španielsko (17.00), Grécko – Izrael (19.30)

26. mája (sobota): Španielsko – Izrael (17.00), Slovensko – Grécko (19.30)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KravárikEmanuel KohútLukáš DivišMichal Masný
Firmy a inštitúcie Slovenská volejbalová reprezentácia