Vyhrážky od teroristov dostal aj Slovenský olympijský výbor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Soci
Foto: sochi.ru

BRATISLAVA 22. januára (WEBNOVINY) – Slovenský olympijský výbor dostal v stredu 22. januára na svoju e-mailovú adresu krátky list v angličtine, v ktorom odosielateľ upozornil na hrozbu teroristických útokov proti slovenskému olympijskému tímu na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Podobné mailové hrozby adresovali viacerým národným olympijským výborom, prijatie správy už potvrdili zástupcovia z Maďarska.

Na e-mailovú adresu SOV prišiel krátky list v angličtine. „Očividne ide o obežníkový e-mail, pretože podľa informácií z Medzinárodného olympijského výboru (MOV) dostalo rovnaký e-mail viacero národných olympijských výborov, pričom sa v mailoch menilo len označenie štátnej príslušnosti,“ uvádza sa v tlačovej správe Slovenského olympijského výboru.

MOV vydal k celej veci stanovisko, v ktorom uvádza, že otázku bezpečnosti berie veľmi vážne a všetky vierohodné informácie poskytuje relevantným bezpečnostným službám. „Avšak v tomto prípade to vyzerá tak, že e-mail rozoslaný viacerým národným olympijským výborom neobsahuje hrozbu a javí sa ako náhodné posolstvo od niekoho z verejnosti,“ cituje stanovisko MOV tlačová správa SOV.

Slovenský olympijský výbor zobral e-mail na vedomie a informoval o ňom príslušné zodpovedné orgány Slovenskej republiky. „Pokiaľ SOV prijme nejaké opatrenia v súvislosti s bezpečnostnými rizikami, tak jedine v spolupráci s príslušnými orgánmi SR a na základe ich odporúčaní,“ píše sa v správe SOV.

Rusko prijalo bezpečnostné opatrenia

E-mailové správy dostali aj zástupcovia ďalších európskych olympijských výborov. Prijatie potvrdili v Nemecku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku i Švajčiarsku. Medzičasom vyšli najavo ďalšie informácie. Podľa hovorcu Rakúskeho olympijského výboru Wolfganga Eichlera ide o falošné hrozby. „Mail je pravdepodobne od odosielateľa z Izraela, ktorý posiela podobné hrozby už niekoľko rokov,“ uviedol pre ORF hovorca Rakúskeho olympijského výboru Wolfgang Eichler.

Rusko prijalo mimoriadne bezpečnostné opatrenia v súvislosti so zimnými olympijskými hrami, ktoré sa začínajú 7. februára. Severokaukazskí extrémisti totiž opakovane pohrozili útokmi proti účastníkom hier. Teroristi už pred ZOH uskutočnili niekoľko útokov. V juhoruskom Volgograde pri útokoch na ciele verejnej dopravy zahynulo najmenej 34 osôb. Teroristi útočili aj v piatok v dagestanskom meste Machačkala, kde explózia reštaurácie po paľbe z granátometu zranila najmenej sedem osôb. Ruské bezpečnostné sily momentálne pátrajú po troch potenciálnych samovražedných útočníčkach, ktoré by mohli ohroziť zimné olympijské hry. Jedna z nich by sa už dokonca mohla nachádzať priamo v Soči.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia