Weiss ďalšie štyri roky trénerom SR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Weiss
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 13. júla (WEBNOVINY) – Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss st. bude pokračovať vo svojej funkcii aj počas nasledujúcich štyroch rokov. „Dohodli sme sa s trénerom Weissom na pôsobení v ďalších dvoch kvalifikačných cykloch. Bude viesť slovenské mužstvo v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2012 a MS 2014. Ja si myslím, že je to veľmi dobrá správa. Trénerovi Weissovi želám hlavne dobré zdravie, skvelú ruku pri výbere reprezentantov a mnoho ďalších úspechov,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii v bratislavskom hoteli Crowne Plaza viceprezident Slovenského futbalového zväzu Stanislav Strapek. Slováci sa v základnej B-skupine kvalifikácie šampionátu starého kontinentu stretnú s Rusmi, Írmi, Macedónčanmi, Arménmi a Andorrčanmi, pričom „weissovci“ odohrajú prvý kvalifikačný duel proti Macedónčanom už 3. septembra. Dejiskom stretnutia budú bratislavské Pasienky. Do konca roka potom Slovensko nastúpi ešte v Rusku, Arménsku a čaká ho domáci zápas proti Írsku. Ešte predtým absolvuje tím okolo kapitána Marka Hamšíka generálku v podobe prípravného duelu proti Chorvátom (11. 8. v Bratislave).

Vladimírovi Weissovi st. sa podarilo doviesť svojich zverencov k fantastickému postupu do osemfinále majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike, čo zohralo úlohu pri jeho rozhodovaní. „Mal som na rozmyslenie pomerne krátky čas, ale táto ponuka bola na stole už dlhšie a ja som už dávnejšie sľúbil, že budem pokračovať vo svojej začatej práci a chcel som to dodržať. Slovenské mužstvo je pomerne mladé, ale relatívne skúsené. Majstrovstvá sveta ukázali hráčom nové možnosti. Myslím si, že mám čo dať týmto hráčom. Verím, že ešte spolu dokážeme veľa vecí. Mal som aj iné ponuky zo zahraničia, ale nie z krajín, ktoré by ma futbalovo napĺňali. Financie tam síce boli obrovské, ale futbalový dopyt nebol podľa môjho gusta, aj preto som uprednostnil spoluprácu so SFZ,“ informoval zástupcov médií strojca historického úspechu slovenského futbalu Weiss st. Jeho realizačný tím sa nevyhne zmenám, ale tie budú len minimálne.

„Pravdepodobne tam budú nejaké malé korektúry. Ja som s mojím tímom nesmierne spokojný, ale niektorí ľudia majú aj iné povinnosti. Týka sa to predovšetkým lekárov. Určite budem trvať na tom, aby Miško Hipp zostal mojím asistentom. V podstate spolupracujeme už naslepo, sme na seba zvyknutí. Aj hráči si už zvykli na náš štýl a nikdy sme spolu nemali problém, aspoň o žiadnom neviem,“ pokračoval s úsmevom na perách 45-ročný kouč.

Predĺženie spolupráce s V. Weissom st. o neštandardne dlhé, až štvorročné obdobie, uvítal aj odstupujúci prezident SFZ František Laurinec. Tomu sa skončí zmluva koncom septembra. „Slovensko ešte nikdy vo svojej krátkej histórii nemalo reprezentačného trénera na také dlhé obdobie. V realizačnom tíme už bolo veľa skvelých osobností a skúsených trénerov, ale Vlada Weissa máme iba jedného a aj keď je maximalistom a spolupráca s ním nebýva preto vždy jednoduchá, postupne sme si našli cestu, ako sa navzájom rešpektovať. A nemyslím len nás dvoch ako osoby, ale v rovine všeobecnosti. Výkonný výbor mu navyše už dvakrát vyslovil absolútnu podporu. Som veľmi rád, že Vlado akceptoval našu ponuku na pôsobenie počas ďalších dvoch kvalifikačných cyklov. Je to zároveň záruka pre hráčov, že budú pokračovať v tom smere, ktorý nabrali pod jeho vedením,“ vyhlásil František Laurinec.

Weiss st. spokojný s účinkovaním svojich zverencov

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss st. pozitívne zhodnotil účinkovanie svojich zverencov na XIX. majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike. Na utorňajšej tlačovej konferencii v bratislavskom hoteli Crowne Plaza však začal svoje bilancovanie s pokorou a myšlienkou o ešte väčšom úspechu, teda tak, ako je u neho zvykom. „Vždy sa dá dosiahnuť viac, skončili sme tak, ako sme skončili. Začiatok z našej strany bol dosť nešťastný. Remizovali sme s Novým Zélandom. Dostať gól v posledných sekundách bolo tragédiou. Potom som sa netrafil do zostavy v zápase proti Paraguaju, v ktorom sme prehrali 0:2. Následne prišlo stretnutie proti Talianom, v ktorom sme potešili všetkých slovenských priaznivcov skvelým triumfom 3:2. Do duelu sme vstúpili s odhodlaním, so srdcom. Bol to zápas, na ktorý sa nikdy nezabudne. Ľudia na Slovensku sa radovali z futbalu, a to je pre mňa najdôležitejšie, hrali sme to predsa pre nich. V osemfinále sme proti neskoršiemu finalistovi ukázali veľmi dobrý výkon. Možno keby som sa ešte lepšie trafil do zostavy, mohli sme ísť ešte ďalej. Proti hráčom svetovej kvality sme sa však nemali za čo hanbiť. Celkovo by som naše vystúpenia hodnotil kladne,“ analyzoval postupne vystúpenia SR na jej premiérovom svetovom šampionáte Weiss st., ktorý zostane koučom národného výberu aj počas nasledujúcich štyroch rokov. Hamšík a spol. napokon prehrali s „oranjes“ len tesne 1:2, rozhodne sa však zanechali na MS 2010 dobrý dojem.

Ďalšie hodnotenie pridal prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) František Laurinec. „MS priniesli so sebou tri novinky pre svetový futbal. Prvýkrát sa konali v Afrike, prvýkrát so slovenskou účasťou a prvýkrát získali titul Španieli. Napriek obavám, ktorým sme všetci podľahli, šampionát bol skvelý. Infraštruktúra bola na úrovni svetovej špičky, štadióny nádherné. Je to znamenie pre ostatné krajiny, aby nepodceňovali každodenný vývoj. Osobne som presvedčený, že to bolo správne rozhodnutie zorganizovať šampionát na africkom kontinente. Historická účasť SR na MS bola spojená s určitými rizikami, ale zároveň aj veľkou príležitosťou. Mali sme obavy, čo sa nám stane, keď vykročíme nohou na chodník. Tieto vízie sa však nenaplnili. Prekonali sme očakávania svetovej futbalovej verejnosti aj slovenských fanúšikov. Dosiahli sme obrovský úspech, a to nie len po športovej stránke. Slovensko sa zviditeľnilo vo svete. Chcel by som sa poďakovať najmä trénerovi Weissovi, hráčom, členom realizačného tímu, ale aj ľuďom, ktorí vykonávali administratívnu činnosť, a fanúšikom,“ neskrýval spokojnosť s účinkovaním SR na svetovom šampionáte Laurinec, ktorý, ako je známe, koncom septembra ukončí pôsobenie vo svojej funkcii.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František LaurinecVladimír WeissVladimír Weiss st.
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia