Známku a mince k Vancouveru pokrstili ľadom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Počtová známka, olympiáda
Foto: SITA

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Predstavitelia Slovenského olympijského výboru (SOV), Slovenskej pošty a Mincovne Kremnica v piatok v Bratislave symbolicky kockami ľadu pokrstili poštovú známku a súbor mincí, ktoré vydali pri príležitosti XXI. zimných olympijských hier vo Vancouveri (12. – 28. februára). Autorom výtvarného návrhu známky s motívom štvorbobov je grafik, maliar a ilustrátor Peter Uchnár. Slovenská pošta okrem poštovej známky ZOH 2010 Vancouver v nominálnej hodnote 1 euro vydala aj obálku prvého dňa (FDC) s oceľorytinou Arnolda Fekeho a príležitostnú poštovú pečiatku.

Ako na krste pripomenul prezident SOV František Chmelár, vydávanie poštových známok pri príležitosti olympijských hier má dlhodobú tradíciu od roku 1994 a ZOH v nórskom Lillehammeri. V prípade kolekcie mincí vo všetkých nominálnych hodnotách od 1 centu až po 2 eurá je oproti olympiádam v Turíne (2006) a Pekingu (2008) novinkou zberateľský žetón, na ktorom sú zobrazené tri zimné športy – beh na lyžiach, zjazdové lyžovanie a ľadový hokej. „Viac športov sa nám nevošlo, lebo priemer žetónu je iba 26 milimetrov,“ konštatoval riaditeľ odboru predaja a marketingu Mincovne Kremnica Jaroslav Setnický.

„Ďalšou zmenou týkajúcou sa súboru mincí k ZOH je mena. Vzhľadom na to, že prvýkrát je ňou euro, kolekcia bude dostupnejšia pre zberateľov z celej Európy. Žetónov sme vydali 25 000 kusov v bežnom vyhotovení a päťtisíc kusov vo forme „proof like“, čo znamená, že majú vyššiu kvalitu, lebo časti, ktoré tvoria telá troch športovcov – bežca, zjazdára a hokejistu, sú matované,“ pripomenul Setnický.

Kým razenie mincí k účasti Slovákov na olympiádach má iba štvorročnú tradíciu, vydávanie známok so športovou tematikou má za sebou 16-ročnú históriu. Slovenská pošta vydala už dvadsiatu piatu známku v ére samostatnej SR, na ktorej je využitý športový motív. „Čerstvo pokrstená známka k ZOH 2010 vo Vancouveri je zároveň jubilejnou piatou známkou, ktorou si pripomíname účasť športovcov SR na zimnej olympiáde. Prvý raz Slovenská pošta vydala známku k XVII. zimným olympijským hrám v Lillehammeri v januári 1994. Na známke bol vtedy použitý motív skokana na lyžiach. Pre známku k ZOH 1988 v Nagane sme vybrali ľadový hokej, k ZOH 2002 v Salt Lake City pošta vydala príležitostnú známku venovanú behu na lyžiach. K jubilejným XX. ZOH v roku 2006 v Turíne vydali známku s motívom zjazdového lyžovania. Tentoraz sme vybrali boby, lebo bobový šport patrí k tým odvetviam, ktoré si vyžadujú veľké majstrovstvo, aby človek jazdu v ľadovom koryte prežil,“ uviedol pred slávnostným aktom F. Chmelár.

Slovenský reprezentant v boboch Róbert Kresťanko, ktorý sa na krste zúčastnil, pripomenul, že Slováci vo Vancouvri by mali od roku 2002 štartovať už na tretej zimnej olympiáde za sebou – a hoci ešte nemajú definitívne potvrdenie svojej účasti, všetci v tíme veria, že Slovensku v zámorí hanbu neurobia.

„V tejto chvíli to vyzerá tak, že vo Vancouveri budeme takmer na sto percent súťažiť v štvorboboch. Šance máme aj v súťaži dvojbobov, no definitíva padne až v nedeľu 17. januára, keď naša medzinárodná federácia FIBT s konečnou platnosťou uzavrie redukované poradie krajín. Veríme, že v konečnej dvadsaťosmičke krajín budeme. Navyše, v hre sú ešte aj dve voľné karty,“ konštatoval Róbert Kresťanko.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František Chmelár
Firmy a inštitúcie SOŠV Slovenský olympijský a športový výbor