Zomrel kráľ amatérskeho boxu Teófilo Stevenson

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Teofilo stevenson
Na fotografii z roku 1998 pózuje Teófilo Stevenson s americkým boxerským šampiónom Muhammadom Alim. Foto: SITA/AP Jose Goitia

HAVANA 12. júna (WEBNOVINY) – Trojnásobný olympijský víťaz v boxe Teófilo Stevenson z Kuby zomrel vo veku 60 rokov na srdcový infarkt.

V pondelok o úmrtí velikána tohto športu informovali kubánske štátne médiá. Stevenson patril k najlepším borcom v histórii amatérskeho boxu.

V superťažkej hmotnostnej kategórii nad 81 kg nenašiel premožiteľa na troch olympijských hrách v rade. Zlato prvý raz získal v Mníchove 1972, obhájil ho v Montreale 1976 a hetrik uzavrel v Moskve 1980.

Po montrealskom triumfe dostal od amerických promotérov ponuku 5 miliónov dolárov, ak sa postaví do profesionálneho ringu proti Muhammadovi Alimu, ale zostal verný ideálom kubánskej revolúcie, ktorá zavrhla šport pre peniaze, a odmietol.

Svoje rozhodnutie údajne komentoval slovami: „Čo je milión dolárov v porovnaní s láskou ôsmich miliónov Kubáncov?“ Po skončení aktívnej kariéry trénoval kubánskych boxerov a bol tiež viceprezidentom národnej federácie.

Video: Pocta Teófilovi Stevensonovi

https://www.youtube.com/watch?v=sOB7_BFqUeU

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať