Slovenské balistické výrobky vo svete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

Životy hlavne zahraničných elitných policajtov a vojakov chránia slovenské výrobky. Vrátane špeciálnych viest pre policajtky.

Za nápadom vyvíjať a vyrábať jedinečnú balistickú ochranu pre policajtov, vojakov a ďalšie bezpečnostné zložky stáli pred desiatimi rokmi kamaráti. Bývalý člen Špeciálnej policajnej jednotky a čerstvý absolvent špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity.

„Ide o naozaj veľmi špeciálne produkty, ktorých vývoj a výroba sú finančne náročné. Nie všetkým sa preto chcelo investovať do kvalitných produktov. A tak som často ako policajt dostal vybavenie, ktoré absolútne nespĺňalo nielen moje profesionálne požiadavky. Oblečte si vestu, ktorej nedôverujete a vyrazte do akcie. Stále verím, že raz bývalým kolegom budem môcť dodávať to, čo chalani naozaj potrebujú,“ konštatuje riaditeľ dnes už rešpektovanej slovenskej firmy v zahraničí W.A.R. Daniel Pelíšek. Pôvodne si myslel, že s balistickou ochranou budú iba obchodovať. Kvôli neserióznym dodávateľom však prišli takmer o zákazku, pretože v dohodnutom termíne tovar dodávateľ nedodal a tak museli konať. 

„Nikdy na to nezabudnem. V podstate z večera do rána, za rekordne krátky čas sme dokázali vyvinúť požadované balistické štíty sami. Zistili sme, že sme natoľko technologicky vyspelí, že vieme pokryť potrebu i zväčša špecifických požiadaviek zákazníka s balistickými výrobkami. Dokonca sme sa dostali do súťaže s našimi pôvodnými dodávateľmi, velikánmi výroby na európskom trhu a vyhrali sme. Takže sme im do dnešného dňa za to vďační, za ich neserióznosť,“ zasmeje sa výkonný riaditeľ W.A.R.

„Jednoznačne aj na základe vlastných skúseností tvrdím, že kvalita ochrannej vesty a balistického štítu rozhodujú o živote a smrti člena či členky špeciálnych jednotiek rezortu vnútra aj obrany,“ upozorňuje Daniel Pelíšek. Slovenská spoločnosť W.A.R. tak nielen policajtom a vojakom, ale aj ich ženskej zložke vyrába balistickú ochranu na mieru.

„Dokázali sme už vyrobiť aj niečo, čo sme si mysleli a nielen my, že sa ani nedá. Mali sme požiadavku na balistickú platňu, ktorá mala zadržať veľmi špecifický projektil z dlhej zbrane. Podarilo sa nám vyvinúť produkt, ktorý pokoril aj najprísnejšie normy ešte bývalého Československa. Nikto neveril, že sa nám to podarí, ale súťažné podmienky v Česku sme splnili,“ spokojne hovorí Daniel Pelíšek.

Partia mladých ľudí so skúsenosťami zo špeciálnych jednotiek a vedeckého prostredia tak vytvorila už rešpektovanú spoločnosť, ktorá plánuje produktmi konkurovať svetovým firmám v oblasti balistickej ochrany osôb vďaka odhodlaniu, vlastnému vedeckému výskumu a skúseností z praxe.

„Napríklad balistická platňa v istej balistickej odolnosti v ochrannej veste štandardne váži 2,5 kg. My sme na úrovni okolo 2 kg. Samozrejme nielen pre ženu je ideálne, aby vesta bola čo najľahšia, takže na toto číslo sme pri rovnakej bezpečnosti nesmierne hrdí. Veď naše vesty nosia aj ženy z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, napríklad pri ochrane prvej dámy.  S českými partnermi spolupracujeme aj na projekte balistickej ochrany a zlaňovacieho postroja pre vojenských a policajných psov. V príde záujmu veľmi radi ponúkneme na odskúšanie a dodáme takýto postroj aj pre slovenských vojenských a policajných psov, pretože i oni sú veľmi dôležitou súčasťou ozbrojených zborov,“ hovorí o plánoch výkonný riaditeľ firmy W.A.R, ktorá sa venuje aj inému veľkému množstvu špeciálnych prostriedkov balistickej ochrany. Všetko podľa požiadaviek zákazníka. Ich špeciálne ochranné produkty cestovali s Jednotkou útvaru osobitného určenia pri misii ministerstva vnútra na ochranu slovenskej ambasády v Bagdade. Ich výrobky chránia policajtov a vojakov v Českej republike, v Rakúsku a záujem o ne majú aj v Kazachstane. V Mexico City chránia slovenské balistické výrobky policajtov z Police Department. Firma sa snaží presadiť aj v Maďarsku, či Pobaltí a západnej Európe.

„Je to však nesmierne náročné, pretože jednotlivé vlády, nielen EÚ, podporujú hlavne domácich výrobcov. Naopak na Slovensku je presadiť sa doma ťažšie. A nakoľko vo väčšine prípadov rozhoduje cena, tak je trh zaplavovaný výrobkami, ktoré zväčša nespĺňajú ani základné prvky ochrany. Nechceme ísť cestou lacných produktov z nekvalitných materiálov, ktoré môžu v krízovom okamihu zlyhať, na čo môže životom doplatiť člen či členka špeciálnych jednotiek ministerstva vnútra, či ministerstva obrany. Viem o čom hovorím, keďže vychádzame z vlastných skúseností zo špeciálnych operácií polície a armády.  Ľudia zodpovední za našu bezpečnosť majú právo na čo najlepšiu ochranu proti strelám a črepinám. Určite si to zaslúžia,“ hovorí bývalý člen špeciálnej policajnej jednotky. Jeho osobné skúsenosti rozhodli o tom, že firma W.A.R. sa za pár rokov etablovala na stredoeurópskom trhu hlavne s balistickými vestami, štítmi a ďalšími špecifickými ochrannými produktmi a to aj vďaka nepretržitej spolupráci s policajnými a vojenskými špecialistami. Ich výrobky využíva pri operáciách dokonca aj rakúska protiteroristická policajná jednotka COBRA BMI alebo Česká URNA.

„Mrzí ma, že v našej balistickej ochrane stretávam skôr zahraničných vojakov a policajtov ako našich, aj keď dostať sa na tento trh bolo mimoriadne ťažké. Museli sme dokázať aj nemožné, keďže väčšina západných krajín, nielen v rámci Európskej únie, sa v prvom rade naozaj drží svojho tradičného domáceho výrobcu. To, že sme sa tam presadili je znak toho, že držíme slovo a kedykoľvek sa vieme za náš výrobok postaviť a to myslím doslovne“ upozorňuje výkonný riaditeľ W.A.R. Daniel Pelíšek.

„Ministerstvu obrany SR sme vďační za to, že sme v minulom roku dostali priestor prezentovať naše produkty počas zasadania pracovnej skupiny pre muníciu, NATO Support and Procurement Agency (NSPA) zásobujúcej všetky krajiny NATO špeciálnym materiálom. Veľký záujem o naše výrobky bol pre nás obrovských zadosťučinením“ uviedol Daniel Pelíšek.

„Odštartovali sme proces, ktorým by sa naše produkty dostali do databázy produktov NATO a mohli si ich tak kúpiť v hociktorej krajine NATO. Najmä v procese kodifikácie výrobkov a ich pridelenie čísel do NATO katalógu je to však pre slovenské firmy veľmi komplikovaný systém. Do slovenských ozbrojených síl Ministerstva obrany SR sme dodali zatiaľ len veľmi malú časť našej produkcie. Naozaj len pár kusov a tak naďalej  väčšina našich výrobkov smeruje do zahraničia. Dúfame, že sa to čoskoro zmení,“ upozorňuje na komplikovaný proces Daniel Pelíšek.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia