Tajný život mesta objaví 100 slovenských a českých škôl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: StVS

Cieľom projektu Tajný život mesta je zvýšenie environmentálneho povedomia o biodiverzite ako dôležitého prvku udržateľnosti miest. Vďaka finančnej podpore spoločnosti VEOLIA, Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a.s. a Podtatranskej vodárenskej spoločnosti, a.s. sa do projektu mohlo zapojiť 50 slovenských a 50 českých škôl. Počas dvoch projektových rokov učitelia spolu so žiakmi objavia metódu bádateľského vzdelávania a vo svojom okolí zmapujú biodiverzitu divo rastúcich rastlín. Pri bádaní im pomôže moderná mobilná aplikácia na určovanie rastlín.

„Zvedavosť detí aj učiteľov na našej škole nemá hraníc. Prebádať okolie inovatívnym spôsobom a spojiť moderné technológie s pobytom na čerstvom vzduchu je ideálny nástroj na upútanie žiackej pozornosti. Hrou sa predsa učí najlepšie a najrýchlejšie.“ hovorí o motivácii vstúpiť do projektu Helena Vojteková zo základnej školy v Jure nad Hronom.

Pri objavovaní bádateľských metód aj pri použití mobilnej aplikácie pomôžu školám odborníci z mimovládnej vzdelávacej organizácie Živica, českej neziskovej organizácie Terezy aj Technickej univerzity Zvolen. Potrebné zručnosti získajú zapojené školy na praktických kurzoch pre učiteľov, aj pre školské tímy v zložení 1 učiteľ a 4 žiaci. V rámci projektu každá zapojená škola získa zdarma tablety, ktoré budú slúžiť na fotografovanie rastlín a ich určovanie pomocou mobilnej aplikácie Pl@ntNet.

„Očakávame, že projekt podporí prirodzenú zvedavosť detí, vytiahne ich do prírody a ony tak budú môcť spoznať novú, neprebádanú časť svojho mesta či obce. Dostanú priestor aj na zapojenie svojej fantázie a originality pri prezentovaní svojich nových poznatkov verejnosti formou informačnej kampane,“ približuje Ivana Poláčková, koordinátorka projektu.

Projekt Tajný život mesta je realizovaný vďaka finančnej podpore partnera projektu VEOLIA, ktorá, ako povedala Slavomíra Vogelová, riaditeľka komunikácie na Slovensku, organizuje vzdelávacie projekty pre školy už desať rokov a dodáva: “ Výchova a vzdelávanie sú pre nás dôležité a stále hľadáme nové spôsoby ako žiakom a študentom priblížiť tému ochrany a podpory biodiverzity a zvýšiť ich záujem o svet okolo seba.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť