S autami Ligier môžu na cestách jazdiť aj pätnásťroční

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ligier JS 50L

Bratislava, 24. november 2016 – Tínedžer, ktorý nedávno oslávil pätnáste narodeniny, sadá do svojho prémiového mikro auta a vyráža do bežnej premávky. Bezpečne sa vezie do školy a neskôr si zašoféruje na tréning. To všetko úplne legálne. Aj takéto obrázky budeme môcť čoraz častejšie vídať na cestách slovenských miest.

Vo svete si nového majiteľa každý rok nájde vyše 22-tisíc mopedových áut, z toho až polovica priamo vo Francúzsku. Ligier Automobiles sa stal po prebratí spoločnosti Microcar v roku 2008 svetovým lídrom vo výrobe áut, ktoré nevyžadujú klasické vodičské oprávnenie skupiny B. Po značke Smart je druhým najväčším producentom mikrovozidiel v Európe.

Okrem prepracovaného dizajnu a prémiových doplnkov tínedžeri obľubujú na týchto štýlových dvojmiestnych vozidlách väčšiu nezávislosť. Rodičia nemusia totiž plytvať svojim časom a pohonnými hmotami pri rozvážaní takmer dospelých detí do škôl a na tréningy.

„Mladý človek sa naučí jazdiť v ostrej premávke a o pár rokov spolu s vodičským preukazom skupiny B a silnejším autom získa aj rešpekt. To v budúcnosti prispeje k väčšej bezpečnosti jeho samotného i ostatných účastníkov premávky,“ povedal riaditeľ Ligier Slovensko Igor Škrovina.

Bezpečnosť je prvoradá

hliníkovo-duralový rám

Jednou z priorít Ligieru sú pravidelné investície do zvyšovania bezpečnosti mikro áut. Pohodlné a spoľahlivé štvorkolky sú v premávke bezpečnejšie, ako klasické mopedy. Základom konštrukcie je pevný hliníkovo-duralový rám, pričom dvere majú dvojitú výstuhu. Ligier zároveň výrazne investuje aj do bezpečnostných testov.

Na Slovenskom trhu sú tieto vozidlá dostupné v modeloch Ligier JS50, JS50L, JSRC a Microcar M:GO a DUE. „Sú určené ľuďom, ktorí sú ochotní investovať do slobody spojenej s prémiovou kvalitou,“ povedal I. Škrovina. S možnosťou výhodnej akontácie a nízkych splátok sa cena pohybuje od 7.250 do 15.500 € bez DPH (od 8.700 do 18.600 € s DPH) v závislosti od vybavenia doplnkami.

Povolené od pätnástich

„Aby ste mohli úplne legálne jazdiť na mikro autách na našich cestách, stačí, ak ste majiteľom vodičského preukazu skupiny AM. Ten už od pätnástich rokov umožňuje jazdiť napríklad na mopedoch,“ povedal I. Škrovina.

Tri modely mikro áut Ligier a dva od ich príbuznej značky Microcar spadajú práve do tejto kategórie. Majú legislatívne obmedzenú maximálnu rýchlosť na 45 km/h, ich hmotnosť nepresahuje 350 kg a ich dvojvalcový dieselový agregát s obsahom 500 cm³ dosahuje maximálny výkon 4 kW. Transmisia je zabezpečená pomocou variátora. Priemerná spotreba nafty je 2,5 litra na 100 kilometrov.

Svojou kvalitou však autá Ligier a Microcar môžu konkurovať aj vozidlám vyšších kategórií. Ligier je tiež výrobcom úžitkových áut Flex L3, Be Sun L1 a Be Sun L3.

Ligier Be Sun

Viac informácií sa dozviete na stránke www.ligier.sk.

Ligier Slovensko

Výhradným distribútorom mopedových vozidiel francúzskej značky Ligier a Microcar pre Slovenskú republiku je  spoločnosť Damix Trade s. r. o.  Zaoberá sa obchodovaním s automobilmi rôznych značiek, podporou pri správe vozového parku nadnárodnej spoločnosti a predajom automobilového príslušenstva. Damix Trade má skúsenosti aj v oblasti  motoristického športu, najmä ako organizátor športových  podujatí a prevádzkovateľ pretekárskeho tímu.  Od roku 2015 do portfólia firmy pribudol nový  segment z oblasti automobilového priemyslu, a to mopedové vozidlá Ligier a Microcar.

Ligier Automobiles

Liger je francúzska značka, ktorá v súčasnosti patrí spoločnosti Piaggio. V roku 1970 ju založil bývalý pretekár Formule 1 a hráč rugby Guy Ligier. Spoločnosť vstúpila na trh s automobilom Ligier JS2, cestným pretekárskym autom so šesťvalcom Maserati, ktorý poháňal aj Citroën SM. V roku 1973 Ligier zmenil svoje zameranie na mikro autá, napríklad Ligier JS6 s mopedovým motorom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia