Kambodža pomáha ľuďom s HIV/AIDS vďaka modelu MAGNA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Magna

V tomto boji vo viacerých krajinách pomáha aj slovenská organizácia MAGNA, len v Kambodži sa stará o viac ako 1500 detí. WHO tento rok vyzýva na posilnenie a rozšírenie prevencie aj heslom HANDS UP FOR PREVENTION – ZDVIHNI RUKY ZA PREVENCIU.

A dvíhajú ich aj pacienti a pracovníci MAGNA v online kampani „Prevention“ – Prevencia. Asi dvesto detí a mladých ľudí sa 1. decembra stretne v hlavnom meste Phnom Penh v Kambodži.

„Medzinárodný deň boja proti HIV/AIDS si s našimi pacientami pripomíname každoročne už štrnásť rokov. Tohtoročný program je zameraný na deti, čiže pripravujeme edukačné aktivity, kde budú prezentovať svoje vlastné vystúpenia a prepojenie s tohtoročnou témou WHO. Prevencia je nesmierne dôležitá a na mnohých miestach už funguje celkom dobre. Napriek tomu máme celosvetovo takmer 1,9 mil. nových prípadov ročne,“ hovorí Denisa Augustínová, riaditeľka operačnej sekcie MAGNA a zodpovedná za HIV/AIDS aktivity organizácie v Kambodži.

MAGNA lieči HV/AIDS deti v Kambodži od roku 2003 a aktuálne spustila nový projekt, ktorý pomáha vyše 1.500 deťom a mladým žijúcim s vírusom HIV. V krajine však týmto ochorením trpí viac ako 70-tisíc ľudí. Najpočetnejšiu a aj najohrozenejšiu skupinu tvoria mladí ľudia – väčšinou tínedžeri. Tínedžeri s HIV/AIDS sú veľkou, celosvetovou témou. Sú vo veku, keď bojujú so všetkým a všetkými, navyše sú často siroty, žijú v ťažkých podmienkach, dodáva Augustínová: „Často sú stigmatizovaní – úrady im bránia chodiť do školy, alebo ich nechcú zamestnať. Nezriedka ich okolie označuje za zlých ľudí – dievčatá za prostitútky a chlapcov za závislých na drogách. V drvivej väčšine prípadov sa však nakazili ešte pred narodením – počas tehotenstva matky alebo pri pôrode. Za svoje ochorenie nemôžu a často veľmi trpia. Práve týmto pacientom pomáhame koncepčne už roky. Kambodža nedávno dokonca uznala náš MAGNA model pomoci ako unikátny a funkčný a prebrala ho do národných smerníc.“

Pomoc každému jednému mladému človeku je náročná a celý proces sa skladá z veľkého množstva drobných krokov. MAGNA zdravotníci mladým Kambodžanom zabezpečujú psychosociálnu podporu, prístup k antiretrovirálnej liečbe, zdravotnú starostlivosť, poradenstvo, prevenciu, starostlivosť o siroty, vzdelanie a pravidelné návštevy pacientov s HIV vírusom u nich doma. Pracovníci MAGNA majú s podobnými projektami skúsenosti aj z Vietnamu, Konžskej demokratickej republiky a Kene.

MAGNA pôsobí v Kambodži od roku 2002. V súčasnosti zabezpečuje starostlivosť pre vyše 1.500 detských pacientov s HIV/AIDS v Národnej pediatrickej nemocnici, Národnom zdravotníckom centre pre matky deti (NMCHC) v Phnom Penh a v provincii Kandal. MAGNA zabezpečuje a poskytuje takisto komplexnú zdravotnú a sociálnu starostlivosť pre 45 sirôt s HIV/AIDS. Pracovníci organizácie sa v Kambodži okrem pomoci pacientom s HIV/AIDS venujú aj liečbe a prevencii akútnej podvýživy.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Magna