Chocolate Patrik: Hriešne dobrá a božsky výnimočná čokoláda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chocolate Patrik: Hriešne dobrá a božsky výnimočná čokoláda
čokoládové lodičky od Chocolate Patrik Foto: Chocolate Patrik

Kto z nás by nepoznal božskú chuť čokolády a priznajme si, kto z nás by jej odolal? Medzi jej výrobcov, ktorý používajú výhradne najkvalitnejšie suroviny, určite patrí rodinný podnik Chocolate Patrik. O tom, ako vzniká hriešne dobrá a božsky výnimočná čokoláda, sme sa porozprávali s jedným z manažérov tejto firmy, Jakubom Hroncom.

Ste rodinná firma, čo to konkrétne znamená a kde to všetko začalo?

Odkedy si pamätám, naša rodina pracuje neustále v potravinárskom priemysle. Začínali sme v pekárenskej oblasti. Postupom času sme sa museli prispôsobiť dobe a zamerať; sa aj na iné druhy produkcie a asi tam začala naša cesta k čokoláde. Celý nápad s ručne vyrábanou čokoládou začal v roku 2008, keď sme potrebovali vymyslieť nový produkt pre našich zákazníkov. Začínali sme produkovať čajové pečivo a popri tom sme v malom rozsahu dopĺňali našu ponuku o malé a obmedzené množstvo čokoládových výrobkov. Vtedy sme ešte netušili, že zákazníci stratia celkom záujem o čajové pečivo. V našej spoločnosti nastala menšia kríza a my sme museli prísť s novým zaujímavým produktom. Bolo sa treba rozhodnúť! Čo ďalej? Nastal zlom a od tej doby sme sa preorientovali výlučne len na výrobu ručne vyrábaných čokoládových praliniek, figúrok a ručne vyrábanej čokoládovej reklamy z belgickej čokolády.

Chocolate Patrik: Hriešne dobrá a božsky výnimočná čokoláda
Foto: Archív JH, Jakub Hronec

V priebehu roku 2012 vznikla nová spoločnosť s názvom Chocolate Patrik s.r.o., ktorá sa snaží prinášať nové a nekonvenčné nápady do čokoládového sveta. Našim prvoradým cieľom je, aby sme dokázali uspokojiť všetky potreby a nároky svojich zákazníkov a naďalej rozvíjať svoje skúsenosti v oblasti vývoja a produkcie ručne vyrábaných čokoládových produktov.

V čom sú vaše čokolády výnimočné?

Čokoláda sama o sebe je výnimočná. Pri výrobe našich čokoládových produktov v našej spoločnosti používame výhradne pravú belgickú čokoládu s použitím kvalitných prísad a surovín zo zahraničných krajín, ako sú napr. Francúzsko, Belgicko, Nemecko, Taliansko. Každý jeden druh, tvar alebo aj príchuť čokoládových výrobkov je jedinečná. Keďže sa zameriavame na ručnú výrobu, tak každý jeden produkt tým získava určitú jedinečnosť a výnimočnosť. Naše čokolády sú zakaždým originálom, pretože každý jeden klient si vie svoju bonboniéru navrhnúť podľa vlastnej chuti, doplniť vlastnou fotografiou, sloganom, želaním a samozrejme aj zvoliť svoj druh obalu bonboniéry.

Máte vo svojom portfóliu aj kombinácie chutí, ktoré nikto iný nemá?

Všetci, ktorí pôsobia v oblasti čokolády, majú nespočetné množstvo možností vytvorenia vlastných príchutí. Aj my sa snažíme o vyrábanie vlastných príchutí praliniek, a v našom portfóliu nájdete rôzne príchute ovocných, orieškových, alkoholických alebo prírodných feelingov, ktoré sa neustále rozrastajú, aby si každý jeden človek mohol vybrať, čo mu chutí a osladiť si kúsok svojho života.

Na aký produkt je vaša firma najviac hrdá?

Keďže si každý jeden výrobok vytvárame sami u nás vo firme, od základu až po konečný výsledok, tak je veľmi ťažko vybrať konkrétny produkt, ktorý by bol jediným hrdinom v našej výrobe. Všetky výrobky, ktoré od nás odchádzajú, sú pre nás ako naše malé deti. Ako ich ´rodičia´ sme hrdí na každý jeden z našich vyrobených čokoládových produktov, či sú to čokoládové pralinky, lízanky alebo čokoládové figúrky.

Aké vaše výrobky sú najpredávanejšie? A kto kupuje viac, muži alebo ženy?

V každom roku sa predaj výrobkov stále mení. Nedá sa presne povedať, že aká čokoládová pralinka je dlhodobo najpredávanejšia. Ľudia sa menia a hľadajú nové možnosti poĎakovania pre svojich najbližších, zákazníkov, zamestnancov, či na nejaký druh eventu. Určite však u nás nakupujú viac ženy, ktoré majú k čokoláde bližší vzťah a vie ich milo prekvapiť, či potešiť.

Blíži sa Mikuláš, aký darček odporúčate pre našich najmenších?

Keďže sa čokoláda spája so sladkosťou, tak je vhodný akýkoľvek náš čokoládový výrobok, lebo detičky obľubujú sladké. Pokiaľ však chceme našim ratolestiam vyčarovať úsmev na tvári, tak určite by sme odporúčali zvoliť ručne maľované čokoládové figúrky alebo čokoládové lízanky s duchom Vianoc vo forme Mikulášov, snehuliakov alebo milých zvieratiek.

Chocolate Patrik: Hriešne dobrá a božsky výnimočná čokoláda
Foto: Chocolate Patrik

Navrhujete čokolády podľa želaní zákazníka. Stretli ste sa niekedy s netradičnou požiadavkou?

Celá naša výroba je postavená na prianí každého jedného klienta, ktorý má o naše čokoládové produkty záujem. Každej jednej osobe alebo aj spoločnosti sa snažíme ponúknuť originálne riešenie, aby bolo pre nich zaujímavé a samozrejme odlišné od doposiaľ vytvorených čokoládových želaní. Netradičné myšlienky na výrobu originálnej čokolády prichádzajú každý deň. Niektoré je možné vytvoriť ihneď a niektoré zasa vôbec. Všetky návrhy na výrobu netradičnej formy poĎakovania, ktoré dostaneme, sú pre nás výzvou. A však niekedy sa stane, že aj naše možnosti sú obmedzené. V súčasnosti sa stretávame s požiadavkami vytvorenia čokolády do rôznych podôb 3D dizajnu od automobilových až po vianočné stromčeky, ktoré je žiaľ nemožné vytvoriť najmä kvôli ich rozmerom. Asi najzaujímavejším návrhom, aký sme dostali, bolo zhotovenie chladničkového kompresoru do tvaru pralinky. Nakoniec sme ho kvôli náročnosti tvaru a obmedzeným možnostiam použitého materiálu nezrealizovali. Vďaka novým technologickým postupom však už dnes vieme vytvárať menšie 3D modely do 15cm, ktoré dokážeme prerobiť na čokoládový produkt.

Aké plány má vaša firma do budúcna? Existuje méta, ktorú túžite zdolať?

Nové méty a plány je potrebné vytvárať neustále, v každom novom roku. Tak ako sa mení trh, ľudia alebo aj počasie, tak isto sa musíme prispôsobovať aj my a vyhľadávať nové možnosti, ktoré budeme vedieť svojim starým, súčasným ale aj novým potencionálnym klientom ponúknuť. Do budúcna chceme byť poprednou a svetovo uznávanou čokoládovňou, ktorá dokáže poskytnúť svojim klientom všetko, po čom im srdce piští. Tak ako aj dnes, dbáme a dodržiavame prísne pravidlá na kvalitu čokolády a našich produktov, ktoré sa snažíme každým rokom posúvať vždy dopredu.

Viac na https://www.chocolatepatrik.com/.

Sledujte aj na Facebooku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia